24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (13)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul VIII Cum și-a găsit Athos echipamentul fără a mișca un deget

D'Artagnan fuge la Athos, îngrozit, așa cum era îmbrăcat cu haine femeiești. Îi spune că soția lui nu a murit, că trăiește, că este Milady. Îi povestește cum a ajuns să vadă că este înfierată pe umăr și îi dă toate semnalmentele femeii, pe care Athos le recunoaște ca fiind ale fostei lui soții. Athos îi atrage atenția tânărului să se ferească de răzbunarea groaznicei femei.

Ca să facă rost de echipament, Athos îi cere lui d'Artagnan să pună amanet acel inel cu safir pe care îl primise de la Milady și pe care el i-l dăruise femeii cândva. Cei doi pleacă apoi acasă la d'Artagnan și o găsesc acolo pe Ketty. Fugise de la Milady și voia să găsească adăpost undeva, în provincie. Aramis, pe care îl chemaseră de urgență, îi aranjă fetei să meargă la o doamnă din provincie care avea nevoie de o cameristă.
Athos preferă până la urmă să vândă inelul cu safir și cei doi se trezesc cu problema echipamentului rezolvată.

Capitolul IX Arătarea

Cei trei muschetari și d'Artagnan se află cu toții la Athos, în după-amiaza aceleiași zile. Planchet îi aduce lui d'Artagnan două scrisori. Una era de la Constance Bonacieux, îl chema în taină în acea seară pe drumul spre Chaillot și îi cerea să se uite cu atenție la trăsurile care aveau să treacă. Cealaltă era din partea cardinalului Richelieu, care îl aștepta la palatul său pe tânăr tot în aceeași seară, dar cu o oră mai târziu.
Cei trei muschetari hotărăsc să-l însoțească pe d'Artagnan la ambele întâlniri, de teamă să nu pățească ceva rău. Pe drumul spre Chaillot trece o trăsură în care se pare că se află doamna Bonacieux. Trăsura trece atât de repede, încât tânărul nu reușește să o vadă mai mult de o clipă.
Cei patru pleacă la palatul cardinalului. D'Artagnan intră și este îndrumat spre o bibliotecă în care se trezește în fața cardinalului.

Capitolul X O vedenie înspăimântătoare

Cardinalul dovedește că știe toate întâmplările prin care trecuse d'Artagnan și îi dă de înțeles că fusese cruțat numai fiindcă aceasta fusese voința lui. Îi propune tânărului să se înroleze în garda lui, însă acesta îi spune că toții prietenii lui sunt în garda muschetarilor și toți dușmanii lui, în slujba cardinalului.
D'Artagnan mulțumește pentru favoare și pleacă, simțind în ultimele cuvinte ale cardinalului  nemulțumire și chiar amenințare.
În ziua următoare, după ce regele trece trupele în revistă, compania domnului des Essarts, în care era înrolat d'Artagnan,  pornește la drum, urmând ca muschetarii să plece mai târziu, împreună cu regele. În apropiere de Bastilia, tânărul întoarce capul și privește cu atenție faimoasa clădire și nu observă că, de la marginea drumului, Milady îl arată la doi vlăjgani care pornesc apoi în urma companiei.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !