24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (11)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul I Englezi și francezi


D'Artagnan și cei trei muschetari merg la locul convenit pentru duel. Sosesc și englezii și cer să li se spună numele adevărate ale celor trei muschetari.  Ei erau cu toții nobili și, după obiceiurile vremii, nu se puteau bate în duel cu oameni de rang inferior. Cei trei muschetari își șoptesc numele și rangul adevărat, fiecare la urechea adversarului ales. Englezii se declară mulțumiți și începe duelul. 

În scurt timp, Athos își ucide adversarul, Porthos îl rănește pe al său și Aramis îl pune pe fugă pe al lui, în râsetele valeților. D'Artagnan, după cum plănuise, îl dezarmează pe al său, baronul de Winter, și, mărinimos, îi dăruiește viața, arătând că o face de dragul surorii baronului. La despărțire, baronul îl invită să îl prezinte surorii sale.
La Milady Clarick, tânărul este întâmpinat fără nici un zâmbet. Mai mult, când baronul de Winter îi spune femeii că d'Artagnan îi cruțase viața, femeia se tulbură și zâmbește așa de ciudat, încât îl sperie pe tânăr. Lordul de Winter trebuie să plece, iar d'Artagnan rămâne singur cu Milady. Ea îi spune că, de fapt, lordul de Winter nu îi este frate, ci cumnat. Fusese căsătorită cu fratele acestuia, care murise, iar ea rămăsese văduvă, cu un copil. Acest copil ar fi fost moștenitorul lordului de Winter, dacă acesta nu s-ar fi căsătorit.
Câteva seri la rând, d'Artagnan o vizitează pe Milady, care îl primește tot mai prietenește, în timp ce camerista ei, Ketty, îi tot iese în cale, dar el nici nu  o observă.

Capitolul II Un prânz la un avocat

În ziua stabilită, Porthos se duce la masa de prânz la familia Coquenard. Își făcuse închipuiri plăcute despre răsfățul ce va urma, dar mare i-a fost dezamăgirea când la masă s-au adus o supă chioară, o găină bătrână și gălbejită, fiartă, un castron cu bob fiert și câteva ciolane golașe de berbec, un vin acru și niște prăjituri lipicioase.
Pe cât de mulțumit este domnul Coquenard de ospăț, pe atât de furios este Porthos. Avocatul, neputincios într-un cărucior, este dus să doarmă puțin, iar Porthos rămâne singur cu doamna Coquenard. Ca să-l împace, doamna îi promite o sumă de bani pentru echipamentul de război, un cal pentru el și un catâr pentru Mousqueton.

Capitolul III Camerista și stăpâna

Într-o seară, pe când sosea la Milady, d'Artagnan este oprit la intrare de Ketty. Camerista îl cheamă să-i spună ceva în camera ei, care avea și o ușă către dormitorul stăpânei sale. Fata îi spune că Milady nu îl iubește și îi arată un bilet al stăpânei sale către contele de Wardes, prin care își mărturisea atracția pentru el.
D'Artagnan este foarte necăjit de cele aflate. Când  Ketty îi dă de înțeles că îl iubește, se hotărăște să petreacă seara cu ea, în loc să meargă la Milady. Către miezul nopții, Milady vine în dormitor să se culce și sună clopoțelul după Ketty. Fata se duce, lăsând ușa dintre cele două camere deschisă și tânărul o aude pe Milady cum spune că vrea să se răzbune pe el, fiindcă era să piardă încrederea cardinalului din cauza lui. Din vorbele ei se înțelege că începuse deja răzbunarea, luându-i-o pe doamna Bonacieux.
După două zile, Milady îi scrie din nou lui de Wardes, iar scrisoarea ajunge din nou la d'Artagnan. De această dată el răspunde, în numele contelui, și își anunță sosirea în acea seară la ora unsprezece.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !