24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (10)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul XXVII Soția lui Athos

Aramis își alege și el un cal dintre cei dăruiți lor de ducele de Buckingham, dar mai rămâne la han, fiindcă îl supără rănile. D'Artagnan pleacă mai departe, să vadă ce s-a întâmplat cu ultimul dintre cei trei muschetari plecați în călătoria spre Anglia, Athos, urmând să-l ia pe Aramis la întoarcerea către Paris.
La hanul unde rămăsese Athos, tânărul află că acesta și valetul lui, Grimaud, se baricadaseră în pivniță, aducând mari pagube sticlelor cu vin, șuncilor și cârnaților. D'Artagnan coboară în pivniță și îi găsește pe Athos și pe Grimaud beți turtă.

La beție, Athos îi spune lui d'Artagnan o poveste despre căsătoria unuia dintre prietenii săi, un conte, însă tânărul înțelege că era chiar povestea lui Athos. Nobilul bărbat se îndrăgostise pe la douăzeci și cinci de ani de o frumoasă tânără de șaisprezece ani. Tânăra era împreună cu fratele ei și venise cu el de nu se știe unde. După căsătorie, într-o zi, ei i se făcuse rău și căzuse leșinată de pe cal. El rupsese repede costumul strâmt de călărie de pe soția lui, ca să o ajute să respire, și descoperise că era înfierată pe umăr cu semnul celor închiși la închisoare. Contele avea drept de judecată pe domeniul său, așa că o spânzurase.

Capitolul XXVIII Întoarcerea

În dimineața următoare, Athos joacă la zaruri calul lui și calul lui d'Artagnan, îi pierde și rămâne numai cu șeile. Când tânărul se trezește, Athos îi cere să joace și el, poate are norocul începătorului. D'Artagnan joacă pentru calul lui sau pentru o sută de pistoli. Câștigă și ia banii, la insistențele lui Athos. Cei doi pornesc la drum călare pe caii valeților, iar aceștia o iau pe jos.
Ajunși la hanul lui Aramis, îl găsesc pe acesta privind după calul său cum se îndepărtează în zare purtându-l pe noul său stăpân. Îl vânduse și el, păstrând numai șaua. Pornesc la drum, ajung la hanul în care rămăsese Porthos. Și acesta își vânduse calul, păstrând doar șaua. Necazul era însă că toți cheltuiseră cea mai mare parte din banii luați. Athos își luase vin, Aramis făcuse donații la biserici, Porthos plătise îngrijirile medicale pentru el și pentru Mousqueton, d'Artagnan îi plătise hangiului de la hanul lui Athos.
La Paris, cei trei muschetari și d'Artagnan află că urma să înceapă războiul și trebuiau să-și pregătească repede echipamentul de război. Aveau nevoie fiecare de două mii de livre.

Capitolul XXIX Goana după echipament

Fiecare din cei patru se gândește de unde să scoată bani. Primul căruia îi vine o idee este Porthos. Într-o zi, d'Artagnan îl vede intrând într-o biserică, gătit și cu mustața răsucită. Tânărul observă că muschetarul se așează nu departe de o doamnă cam trecută, se face că nu o vede, dar are grijă ca ea să vadă cum el îi trimite ocheade unei frumoase femei, aflată acolo împreună cu camerista ei. D'Artagnan o recunoaște pe frumoasa femeie ca fiind Milady.
La sfârșitul slujbei, doamna cea tomnatecă îi atrage atenția lui Porthos asupra ei. Era soția avocatului, iubita lui, cea care nu îi trimisese nici un ban când el îi scrisese de la han. Porthos face tot ce poate ca să o facă geloasă, iar ea sfârșește prin a-l chema a doua zi la masă, cerându-i să se prezinte soțului ei drept un văr de-al ei.

 Capitolul XXX Milady

D'Artagnan o urmează pe Milady, atras de frumusețea ei. Pe drum, se gândește și că femeia îl cunoaște pe Rochefort, răpitorul iubitei lui, așa că ar fi fost posibil ca, prin ea, să ajungă la doamna Bonacieux.
Ajung înaintea trăsurii și, în fața unei case, Planchet îl recunoaște pe Lubin, valetul lui de Wardes. D'Artagnan îl trimite pe Planchet să afle cum se simte stăpânul lui, Lubin intră pentru o clipă în casă și chiar atunci apare trăsura lui Milady. Coboară camerista, intră în aceeași curte și, crezând că Planchet este valetul stăpânului casei, îi dă un bilet din partea lui Milady, pentru stăpânul său. Trăsura pleacă, iar Planchet îi aduce biletul lui d'Artagnan.
În bilet, femeia îl întreba pe de Wardes în ce zi va ieși la plimbare și spunea că un valet va aștepta răspunsul la un anumit han. Cei doi pornesc după caleașcă și o ajung tocmai când femeia are un schimb de cuvinte cam aprins cu un bărbat care călărea pe lângă caleașcă. D'Artagnan ia apărarea femeii, trăsura pleacă, iar el îl provoacă la duel pe bărbat. Se prezintă și află că bărbatul era un englez, lordul de Winter, fratele lui Milady.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !