24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (9)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul XXIV Casa din grădină


Seara, d'Artagnan pleacă la întâlnirea cu Constance Bonacieux. Îl urmează Planchet și amândoi sunt bine înarmați. Când ajung aproape de locul întâlnirii, tânărul își trimite valetul să înnopteze la o cârciumă și merge mai departe singur.
Ajuns în fața casei indicate pe bilet, d'Artagnan așteaptă cu răbdare să se facă ora zece, ora întâlnirii. Când aude însă clopotul bătând de zece și jumătate, începe să se îngrijoreze fiindcă nu venea nimeni.
După ora unsprezece, tânărul se suie într-un pom din care putea vedea pe o fereastră care era luminată încă de când sosise el. În cameră se vedea că avusese loc o luptă. D'Artagnan se duce la căsuță dărăpănată de unde s-ar fi putut vedea ceea ce se întâmplase.
Într-adevăr, locatarul căsuței văzuse că niște bărbați veniseră cu o trăsură. Îi ceruseră o scară și o sprijiniseră de fereastră. Unul dintre ei, mai bătrân și urât îmbrăcat, se urcase pe scară, privise pe fereastră, coborâse și le spusese celorlalți că este femeia pe care o caută. Ceilalți o luaseră cu sila pe femeie, o urcaseră în trăsură și plecaseră cu toții. Din descrierea făcută de bătrân, D'Artagnan îl recunoaște pe Rochefort în căpetenia bărbaților.
Tânărul pleacă supărat, înnoptează și el la o cârciumă și se întâlnește cu Planchet dis-de-dimineață.

Capitolul XXV Porthos

D'Artagnan se duce din nou la domnul de Tréville și îi povestește totul, iar acesta îi promite că îi va spune reginei despre răpirea doamnei Bonacieux. Tânărul merge apoi acasă la el și, înainte de a pleca spre hanul unde îl lăsase pe Porthos, se întâlnește cu domnul Bonacieux. Înfățișarea și vorbele acestuia îl fac pe tânăr să înțeleagă că el era bărbatul care îi însoțise pe răpitori. Bonacieux ajutase la răpirea soției sale.
Ducele de Buckingham îi dăruise lui d'Artagnan, pentru el și prietenii lui, patru cai superbi, complet echipați. Tânărul încalecă pe al său, Planchet, de pe calul său, îi ține de dârlogi pe ceilalți trei și pornesc să-i caute pe cei trei muschetari.
Porthos era tot la hanul la care îl lăsase. Fusese rănit în duel, venise și Mousqueton să îl îngrijească, dar făcuse mari datorii, iar hangiul era îngrijorat că nu le va plăti. D'Artagnan vrea să-l liniștească și îi spune că i le va plăti ducesa, iubita lui. Hangiul îi spune tânărului că nu exista nici o ducesă. Iubita lui Porthos era doamna Coquenard, o femeie de vreo cincizeci de ani, soția unui avocat. Când slujitorul de la han îi dusese o scrisoare de la Porthos, prin care acesta îi cerea bani ca să-și îngrijească sănătatea, ea refuzase să-i trimită ceva.
D'Artagnan îl vede, în sfârșit, pe Porthos. Acesta îi spune că nu avea bani fiindcă jucase zaruri cu un gentilom și îi pierduse pe toți, ba pierduse chiar și calul. Tânărul îi povestește ce se mai întâmplase după ce el rămăsese la han, îi lasă calul de la ducele de Buckingham și pleacă mai departe.

Capitolul XXVI Teza lui Aramis

Și Aramis se afla la cârciuma la care îl lăsaseră când fusese rănit. Suferința produsă de rană și supărarea produsă de plecarea fără veste a iubitei sale, doamna de Chevreuse (citește șevreuz), îl făcuse să revină spre prima sa înclinație, aceea de a deveni om al bisericii.
D'Artagnan îl găsește pe Aramis împreună cu un preot și un călugăr iezuit. Discutau despre teza pe care Aramis trebuia să o susțină înainte de a fi hirotonisit. După ce îl zăpăcesc vreun ceas pe bietul tânăr cu citate latinești din Sfânta Scriptură, preotul și călugărul pleacă. Aramis îi oferă lui D'Artagnan mâncare de post, fiindcă era vineri.
Muschetarul îi explică tânărului de ce vrea să devină preot, dar când acesta îi dă o scrisoare de la iubita lui, Aramis uită de post și de preoție și poruncește o masă pe cinste, udată din belșug cu vin.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !