2 mai 2018

VIZITĂ... Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE.

De Sf.Ion, naratorul face o vizită doamnei Maria Popescu. Aceasta are un băiețel de opt ani, Ionel. Musafirul îi duce în dar copilului o minge mare. Copilul e îmbrăcat în uniformă de maior de roșiori și se bucură de cadou.
În timpul conversației, musafirul face observația că nu prea a mai văzut-o pe gazdă la plimbare, la teatru, la petreceri.

Doamna Popescu răspunde că e foarte ocupată cu educația copilului.
Tocmai atunci menajera strigă din bucătărie că Ionel nu se astâmpără și o să verse spirtul din mașina de cafea. Îl și varsă, dar, când să se ducă mama să vadă ce s-a întâmplat, apare Ionel cu sabia scoasă. Mama îl ia în brațe și îl sărută.
Ionel merge la grămada de jucării primite și alege o tobă și o trâmbiță. Se urcă pe un cal de lemn și începe să sufle în trâmbiță și să bată în tobă. Cei doi nici nu se mai aud. Musafirul îi spune băiatului că maiorii nu cântă cu trâmbița, ei conduc soldații la luptă.
Băiatul aruncă trâmbița și toba și face alte isprăvi. Apucă sabia, pornind la atac. În ușă apare menajera, purtând tava cu dulceață și cafea. Băiatul o atacă și mama sare între ei, încasând o lovitură de sabie sub ochiul drept. Mama îi cere băiatului o sărutare, ca să îi treacă și să îl ierte.
Musafirul, după ce a luat dulceață,  vrea să bea cafeaua și cere permisiunea să aprindă o țigaretă. Doamna Popescu îi dă permisiunea, adăugând că și maiorului îi place. Musafirul îi spune că nu e bine, că tutunul este o otravă. Ionel îi întoarce vorba și îl întreabă atunci el de ce fumează. Iese apoi cu cheseaua de dulceață în vestibul, fără să spună ce face acolo.
Copilul se întoarce cu cheseaua goală și ia o țigaretă. Cere foc musafirului, o aprinde și o fumează până la filtru. După aceea, ia mingea și începe să o trântească de parchet, izbindu-l pe musafir chiar când ducea la gură ceașca. Cafeaua se varsă pe pantaloni și îl opărește. Deodată băiatul se albește la față și leșină. Musafirul îl stropește cu apă rece. Când își revine îi spune să nu mai fumeze altădată. Încheie vizita și pleacă. Acasă, descoperă de ce ieșise Ionel cu cheseaua în vestibul: ca să-i pună dulceață în șoșoni.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Vizită...

Sursa foto

Ai putea să mai citești și alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

26 de comentarii:

  1. Mulțumesc mult pentru ajutorul acordat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun,mi-a luat aproape două pagini asa cum a cerut profesoara.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a fost de folos 😃😃😃😃😃

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, chiar mati ajutat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc mult pentru ajutorul acordat

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a fost foarte de ajutor!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !