2 mai 2018

O SCRISOARE PIERDUTĂ (4)

de ION LUCA CARAGIALE

Partea a IV-a a povestirii pe scurt

Actul IV 


În grădina din faţa casei lui Trahanache stăteau Zoe şi Tipătescu, în aşteptarea lui Trahanache. El trebuia să îl aducă pe candidatul lor în alegeri, pe domnul Agamemnon Dandanache.
Zoe era distrusă şi plângea, pentru că Nae Caţavencu dispăruse din seara discursului. Femeia era sigură că atunci când se vor termina alegerile el va publica o scrisoare pierdută, drept răzbunare.


Trahanache sosi, împreună cu Dandanache. Acesta era cam ameţit de drum, nu reuşea să priceapă cine ce este. Îi zicea prefect lui Trahanache şi prezident lui Tipătescu și despre Zoe înțelese că ar fi nevasta  lui Tipătescu.
Dandanache le spuse o poveste foarte asemănătoare cu povestea lor. Folosise și el un șantaj cu o scrisoare pierdută. Găsise o scrisoare de amor de la nevasta unei persoane importante către un bărbat, şi el persoană importantă. Îl şantajase pe acesta că dă scrisoarea la ziar dacă nu îi găseşte un colegiu electoral la care să candideze. Îi găsise până la urmă colegiul lor. El, însă, nu dăduse scrisoarea înapoi, o păstrase şi pentru altă ocazie.
Zoe şi Tipătescu îl rugară pe Dandanache să nu povestească istoria cu o scrisoare pierdută la banchetul ce avea să fie seara, după încheierea alegerilor. Se temeau să nu facă impresie proastă asupra alegătorilor. Dandanache fu condus apoi de Zoe în casă, ca să se odihnească puţin.
Puţin mai târziu, veni Ghiţă. Acesta îl minţi pe prefect că e căutat, ca să plece şi să poată veni acolo chiar domnul Nae Caţavencu. El voia să vorbească numai şi numai cu Zoe Trahanache.
Caţavencu îi spuse cucoanei că avusese scrisoarea în căptuşeala pălăriei. În bătaia de la adunarea electorală, cineva i-a smuls pălăria din cap şi a dispărut. Scrisoarea era din nou pierdută.
Tocmai când Zoe striga disperată de o asemenea veste, apăru cetăţeanul turmentat. Chiar el găsise pălăria şi voise să o pună pe cap, dar era strâmtă. Atunci, îi scosese căptuşeala şi dăduse de scrisoare. Văzuse că e a coanei Joiţica şi venise să i-o aducă înapoi.
Fericită că scăpase de grijă, Zoe îl iertă pe Caţavencu. Condiția pusă era  să conducă banchetul popular din grădina primăriei şi să vină apoi în fruntea alegătorilor să îi salute pe ales şi pe prefect.
Într-adevăr, seara alegătorii făcură, în frunte cu Caţavencu, o manifestaţie publică. Îmbrăcaţi de sărbătoare, cu ramuri verzi şi cu steaguri, veniră să îi salute pe fruntaşii oraşului şi pe alesul lor, domnul deputat Agamiţă Dandanache. În sunetul muzicii şi gălăgia mulţimii ameţite de băutură, închinară cupe de şampanie şi rostiră mici discursuri de felicitare.

Sfârșitul povestirii pe scurt a piesei de teatru O scrisoare pierdută

Dă clic aici pentru textul integral al piesei de teatru!

Alte povestiri pe scurt după piesele lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !