29 mai 2018

TOMA ALIMOȘ. Povestire pe scurt

baladă populară culeasă de VASILE ALECSANDRI


Boierul Toma Alimoș, din Țara de Jos, se afla pe șesul Nistrului. Stătea în iarbă, la umbra a cinci ulmi care crescuseră dintr-o tulpină. Alături stătea calul său, priponit într-un țăruș de argint. Toma Alimoș își întinsese masa și mânca. Ar fi închinat paharul cu vin, dar nu voia să închine nici murgului care era bun numai de fugă, nici armelor fără viață, numai lemn și oțel. Se hotărî să închine ulmilor. Arborii îi vor răspunde cu foșnetul frunzelor și se vor clătina înclinându-se în fața lui.

Toma Alimos îl văzu venind călare, în mare grabă, pe Manea, un om voinic și pletos. Omul călărea un cal sprinten, dobrogean și avea un buzdugan grosolan. Când se apropie, Manea îi ceru socoteală lui Toma Alimoș că le calcă moșiile și le strică fânețele. El îi dădu plosca cu vin. Îl îndemnă să dea supărarea deoparte și să bea împreună.
Manea luă cu mâna stângă plosca cu vin. Cu mâna dreaptă scoase paloșul și îl tăie pe Toma Alimoș, apoi dădu pinteni calului. Toma își legă bine rana. Sări și el pe murgul său, în urmărirea lui Manea, strigându-i mereu murgului să se aștearnă la drum. Strigă apoi după Manea, că l-a tăiat ca un tâlhar și a fugit ca un mișel. Să se oprească din fugă și să vină la luptă dreaptă. Manea nu se opri. Atunci când îl ajunse, Toma Alimos îl despică în două cu paloșul.
Cu ultimele puteri, Toma Alimos îi spuse murgului să îl ducă la ulmi. Să sape o groapă cu copita și să îl pună în ea. Ulmii se vor scutura și îi vor acoperi trupul cu frunzele lor.

Sfârșitul povestirii pe scurt a baladei Toma Alimoș

Citește textul întreg al baladei !

Alte povestiri pe scurt de balade populare:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

9 comentarii:

 1. Scuzati-ma,dar Toma Alimos e haiduc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te rog frumos să citești textul întreg al baladei! Găsești linkul (trimiterea) la sfârșitul povestirii pe scurt. Vei vedea că autorul îl numește pe Toma Alimoș ”boier din Țara de Jos”.

   Ștergere
  2. Dar in cartea de romana de clasa a 6-a e haiduc.

   Ștergere
  3. https://www.versuri.ro/versuri/balade-populare-toma-alimos-_u327.html

   Ștergere
  4. Vezi răspunsul pe care l-am dat celuilalt ”Anonim”. Sau ești tot tu?!

   Ștergere
  5. Am înețeles n-am să vă mai deranjez, dar un boier să ucidă alt boier nu prea se întâmplă.

   Ștergere
  6. Se întâmplă, se întâmplă! ☺ Și nu mă deranjezi, fii liniștit/ă.

   Ștergere
 2. Asa imi arata in cartea de romana de-a 7

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate cartea de română de a VII-a se referă la altă variantă a baladei.

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !