23 mai 2018

SINGUR PE LUME. Povestire pe scurt (1)

roman de HECTOR MALOT

Prima parte

Capitolul I  În sat

Rémi își amintește cum, până la opt ani, nu a știut că este singur pe lume. De mic copil a crezut că aceea care îl îngrijea cu multă dragoste, tușa Barberin, este mama lui.
Nu-l văzuse niciodată pe bărbatul tușei Barberin, despre care credea că este tatăl său. Acesta era cioplitor în piatră și muncea la Paris. Într-o zi, însă, vine la ei acasă, în satul Chavanon, un om care le spune că bărbatul fusese accidentat la muncă.  Nu trebuia să se afle acolo unde avusese loc accidentul, așa că antreprenorul refuza să îi plătească orice despăgubire. Totuși, voia să îl dea pe antreprenor în judecată, ca să obțină o pensie, și îi cerea bani tușei pentru proces.
Tușa Barberin începe să îi trimită bani bărbatului ei până când nu mai are de unde. La cererea lui vinde și vaca, dar degeaba.

Capitolul II Barberin

După o vreme, se trezesc cu bărbatul schilodit acasă, iar acesta se poartă foarte rece și aspru cu Rémi. Copilul se miră că tatăl său se poartă așa cu el, dar după cină se supune și se duce imediat la culcare. Nu poate adormi și aude discuția dintre tușa Barberin și bărbatul ei. Află că acesta îl găsise abandonat la poarta unei grădini și îl luase acasă. Fiindcă avea scutece mărginite cu dantele, nu lăsase să fie dat la orfelinat. Se gândise că părinții erau bogați și o să-l caute până la urmă, iar el va primi o recompensă grasă fiindcă l-a îngrijit. 
Tușa Barberin avea un bebeluș de trei luni și îl primise cu drag la sânul ei și pe Rémi. După o vreme fiul ei murise și Rémi rămăsese singurul ei copil. Dezamăgit că nu câștigase nimic de pe urma copilului, pe care nu îl căutase nimeni, Barberin îi scrisese femeii, de la Paris, să ducă copilul la orfelinat, dar ea nu se îndurase. Acum, când nu mai are nici de muncă, nici bani, nici vacă, Barberin e hotărât să scape de Rémi.

Capitolul III Trupa lui signor Vitalis

Barberin îl ia cu el pe Rémi la cafeneaua hanului Notre-Dame. În timp ce bărbatul vorbește cu patronul cafenelei, privirile băiatului sunt atrase de un bătrân cu barbă albă și cu îmbrăcăminte ciudată. Sub scaunul său stăteau ghemuiți trei câini, unul alb, unul negru și unul gri.
Barberin îi spune patronului cafenelei că vrea ca primarul să-l ajute să ceară de la orfelinat o pensie pentru întreținerea lui Rémi. Bătrânul de la masă îi spune că nu va obține niciodată pensia pe care o dorește și îi propune să îl ia pe băiat cu chirie. Urma să facă parte din trupa lui. Signor Vitalis își prezintă trupa: Suflețel, o maimuță ce stătuse până atunci ascunsă sub cojocul lui, Capi sau Capitano - cățelul alb, Zerbino - cățelul negru și Dolce - cățelușa gri. Fiecare știe să facă ceva pentru a distra publicul. Signor Vitalis are însă nevoie și de un băiețel care să joace rolul unui prostuț, pentru a pune în evidență deșteptăciunea animalelor lui. De aceea, îl închiriază pe Rémi.

 * * * 

Pentru continuare, dă click aici: Singur pe lume (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !


33 de comentarii:

  1. Este foarte bun acest site pt. copii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este, și îmi doresc să afle cât mai mulți copii despre el. Citind întâi povestirea pe scurt, ei pot înțelege mult mai bine atunci când citesc textul integral.

      Ștergere
  2. Cartea este splendid am doar 12 ani si pot spune ca este singura carte care mia placut❤️❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pune întrebarea câte și ce cărți ai citit până la 12 ani... Oricum, continuă să citești, mai sunt multe cărți frumoase, dragă Maya!

      Ștergere
    2. Este mai mare ca un rezumat, dar poți scurta și să-ți faci rezumat.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Scrie clar la sfârșitul acestui prim episod: ”Pentru continuare dă click aici: Singur pe lume (2)”... N-ai citit până la sfârșit?

      Ștergere
  4. eu am citit cartea la vara si nu prea imi aminteam mai nimic.un prieten mi a dat acest site si mi a fost de folos

    RăspundețiȘtergere
  5. chiar imi place cartea,azi voi da test de lectura din ea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți doresc succes!
      Să-mi scrii ce ai făcut la test, dacă vrei. ☺

      Ștergere
  6. superba carte si va multumesc super mult!! sa aveti o zi faina :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cartea este foarte frumoasă

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Si eu am avut nevoie am luat 9 la el
      Mulțumesc frumos👍

      Ștergere
    2. E foarte interesanta cartea🙋🙌👍👏🔰📖📕📒📲📱✏📄

      Ștergere
    3. Cu plăcere!
      Mă bucur că apreciezi cartea, este una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii i nu numai pentru ei. ☺

      Ștergere
  9. Buna nu am ce zice ma ajuta de un 8

    RăspundețiȘtergere
  10. Da se poate sa rezumati capitolul 21 de Hector Malot va rog din toata inima

    RăspundețiȘtergere
  11. multumesc sunt un copil in clasa a 4 si maine trebuia sa sa aratam domanei caietul cu rezumatele din singur pe lume si eram putin in urma si nu aveam timp sa le termin 😁😁❤️

    RăspundețiȘtergere
  12. Mă bucur că ți-am fost de folos! ☺

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunteti minunată și va multumim din suflet pentru ceea ce faceti !!!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !