10 mai 2018

ROBINSON CRUSOE. Povestire pe scurt (9)

roman de DANIEL DEFOE


Capitolul 17

Știri despre spaniolii care trăiesc printre sălbatici. Spaniolul și tatăl lui Vineri pleacă spre continent. O corabie englezească, în apropierea insulei. O barcă aduce trei prizonieri. Mă arăt prizonierilor. Prinderea răzvrătiților.
Robinson Crusoe află de la spaniol că pe coastă se mai aflau șaisprezece oameni albi. Îl întreabă pe spaniol dacă nu crede că aceia ar vrea să încerce, împreună cu ei, să construiască o barcă mare și să plece cu ea spre Brazilia sau spre Spania.
Spaniolul spune că toți sunt oameni cumsecade și cinstiți, așa că Robinson Crusoe hotărăște să-l trimită pe spaniol, împreună cu tatăl lui Vineri, ca să vorbească cu aceia. Amână plecarea lor cu câteva luni, timp în care toți muncesc pentru obținerea unor recolte mult mai mari de grâne și de struguri, precum și a unui număr mare de iezi, pentru a aduna provizii pentru toți cei care urmau să se îmbarce.
Au trecut opt zile de la plecarea celor doi. În dimineața celei de-a noua, Vineri îl trezește pe Robinson Crusoe strigând că au sosit. Robinson iese și vede o barcă cu pânze englezească în locul pirogii pe care o așteptau. Suie pe deal și vede, în depărtare, și corabia de pe care venea barca, ancorată în larg.
Deși era vorba despre compatrioți de-ai lui, naufragiatul simte că trebuie să se ferească. Vede unde acostează barca, vede că erau vreo 11 inși, dintre care trei erau prizonieri, tratați foarte rău de ceilalți. Marinarii umblă pe insulă până când trece fluxul, începe refluxul și barca se împotmolește pe mal.
Robinson Crusoe și Vineri se înarmează bine și se duc la copacii sub care fuseseră lăsați prizonierii. Află că unul dintre ei era căpitanul corabiei. Marinarii se răzvrătiseră și puseseră mâna pe corabie. El, secundul și un pasager urma să fie abandonați pe insulă. Robinson le propune să-i ajute să recapete corabia. Le pune condițiile următoare: să i se supună lui atâta timp cât se vor afla pe insulă și să-i ducă în Anglia pe el și pe Vineri, fără plată, dacă vor reuși să recapete corabia.
Condițiile sunt acceptate cu recunoștință și naufragiatul le dă arme și celor trei. Împreună, izbutesc să-i prindă și să-i lege pe cei pe care nu i-au ucis. Le povestește viața lui căpitanului și celorlalți doi și îi duce acasă, arătându-le tot ce făcuse cu mâinile lui. Se duc și iau proviziile din barca marinarilor, apoi îi găuresc fundul.

Capitolul 18

Corabia semnalizează pentru cei plecați cu barca. Niciun răspuns. Marinarii vin în ajutorul celor plecați. Prinderea noului echipaj și capturarea corabiei.
Cei de pe corabie vin cu altă barcă, să vadă ce s-a întâmplat cu cei plecați înainte, care nu răspundeau la semnale. Printr-un vicleșug sunt determinați să depună armele și să se predea. Căpitanul alege câțiva marinari dintre cei care fuseseră siliți de ceilalți să li se alăture în revolta lor. Repară barca găurită și se îmbarcă în cele două bărci, pornind către corabie. Se strecoară pe corabie și pun mâna pe ea, apoi anunță cu lovituri de tun victoria și aduce corabia aproape de țărm.
Robinson Crusoe se pierde cu firea când își dă seama că este aproape de reîntoarcerea în Anglia. Își revine și primește cu mulțumire hainele oferite în dar de căpitan, care îl îmbracă din cap până în picioare. Prizonierii acceptaseră să rămână pe insulă, fiindcă în Anglia i-ar fi așteptat judecata și execuția. Robinson le lasă totul și le dă multe sfaturi despre felul în care pot să trăiască acolo.

* * * 


Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !