7 mai 2018

ODISEEA de Homer. Povestire pe scurt (4)

Norocul lui Ulise fu o zână a mării, care îl ajută să ajungă pe ţărm, în ţara feacilor, chiar pe unde trecea Nausicaa, fiica regelui. Aceasta îl ajută  să îi convingă pe rege şi pe regină, părinţii ei, să îi facă o corabie care să îl ducă în ţara lui. Şi corabia aceasta avu o soartă tristă, dar după ce îl duse pe Ulise pe ţărmul Itacei.


Odiseea se apropie de sfârșit. Ulise nici nu recunoştea locurile pe unde se află, dar îi ieşi în cale zeiţa Atena, întâi sub chipul unui cioban, apoi chiar sub înfăţişarea ei. Îi spuse ca a ajuns în Itaca, dar că mai are să îi înfrunte  pe ticăloşii peţitori. Îl mai învăţă ea ce să facă şi apoi îl prefăcu într-un moşneag zbârcit şi gârbovit de ani.
Cu acest chip, Ulise ajunse la un slujitor credincios al său şi tot aşa îl văzu prima oară Telemac, întors din călătorie. Apoi se arătă cine este, spre marea bucurie a fiului său. Se înţeleseră să meargă la palat fără să spună nimic, Ulise sub chipul unui cerşetor.
Ajuns la casa lui, prima fiinţă pe care o văzu fu câinele său, Argus, bătrân şi fără putere, care îl aştepta de douăzeci de ani să se întoarcă acasă. Îl zări şi, fără a se mişca, îşi dădu ultima suflare.  Intră în palat, unde petreceau peţitorii. Întâi îl luară în râs, apoi îl puseră să lupte şi apoi veni regina Penelopa care stătu cu el de vorbă fără a-l recunoaşte.
A doua zi, regina, inspirată poate de zei, le spuse pețitorilor că a sosit ziua în care îşi va alege dintre ei un soţ. Acela va fi cel care va izbuti să încordeze uriaşul arc al lui Ulise. Peţitorii încercară, rând pe rând, dar nu reuşi niciunul. Ulise ceru si el voie să încerce şi regina îl lăsă, cu toată furia dispreţuitoare a peţitorilor. Fireşte că reuşi să încordeze arcul şi începu să sloboadă săgeţile în trupurile peţitorilor. Îi săriră alături şi Telemac şi câţiva slujitori credincioşi ai casei.
După o luptă sângeroasă cu peţitorii, care erau câteva zeci, izbutiră să-i înfrângă şi să elibereze casa de ei. Ulise se arătă, în sfârşit, reginei, cu adevărata lui faţă. Îi mai spuse şi ceva secrete din tinereţe, ca să o convingă pe deplin că este chiar el, doar nu îl mai văzuse de douăzeci de ani şi trecuse prin atâtea...
A doua zi se duse la ţară, unde trăia tatăl său şi îi spuse şi acestuia că s-a întors, în sfârşit. Nu le-a fost lungă bucuria, căci rudele peţitorilor veniră să răzbune moartea acestora. Noroc cu zeiţa Atena, care îi opri şi spuse ca voinţa lui Zeus este să fie pace în Itaca şi aşa se făcu, în sfârşit.

Sfârşitul povestirii pe scurt a epopeii Odiseea

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !