7 mai 2018

ODISEEA de Homer. Povestire pe scurt (1)

Epopeea Odiseea și-a primit numele după numele eroului ei principal, Odiseu - Ulise.

Ulise văzu că nici după zece ani aheii nu izbutiseră să treacă de zidurile  Troiei (întâmplările din ultimul an sunt povestite în epopeea Iliada). Atunci, el născoci un vicleşug. Puse meşteri pricepuţi să întocmească un cal uriaş de lemn. Îl umplu cu soldaţi şi îl lăsă noaptea la porţile cetăţii.

În zori, aheii se prefăcură că se întorc la ei acasă și dădură foc corturilor. Se urcară apoi pe corăbii şi plecară de la ţărm.
Troienii băgară uriașul cal troian în cetate. Se puseră pe băut, bucuroşi că au scăpat de urgia războiului. Pe când zăceau beţi, noaptea, un grec furişat dinainte în cetate deschise uşa tăinuită din burta calului.
Oştenii ahei săriră afară şi deschiseră porţile cetăţii. Oştile plecate cu corabiile şi revenite la ţărm intrară în cetate. În noaptea aceea Troia fu arsă până în temelii. Troienii care scăpară de la moarte deveniră sclavi. O mână de oameni reuşi să scape cu fuga.
Aheii porniră înapoi spre casele lor, de la care lipsiseră zece ani. Unii ajunseră mai repede, alţii, mai încet, dar cel mai greu ajunse acasă, în Itaca, Ulise sau Odiseu. Rătăciţi de flota cea mare a lui Agamemnon, Ulise şi oamenii săi poposiră în insula ciconilor, neam care îi ajutase pe troieni. Așa a început odiseea lor. Aheii jefuiră insula, luând multe bogăţii şi fete tinere ca sclave.
Ulise le porunci oamenilor săi să se îmbarce iute şi să plece cu toţii de la ţărmul primejdios. Ei nu îl ascultară, ci întinseră mesele pe ţărm şi se puseră să petreacă. In zori sosiră ciconienii şi făcură prăpăd în oastea moleşită de vin. Abia scăpară cu viaţă şi porniră din nou pe valuri.
Odiseea era abia la început. Pe mare, Zeus dezlănţui o furtună înfricoşătoare. Nouă zile şi nouă nopţi luptară aheii cu talazurile negre şi furioase. Apoi acostară pe ţărmul locuit de lotofagi, oamenii care se hrănesc cu lotus, socotit floarea uitării. Ei i-au poftit pe câţiva dintre nou-veniţi să guste din frunzele dulci. Deodată oaspeţii nu mai ştiură de ţara lor. Nu mai doriră decât să trăiască printre lotofagi. Odiseu îi smulse cu sila pe aceştia, iar pe cei care nu gustaseră îi opri să o facă. Se grăbiră apoi să ajungă iar pe mare.


Sursa foto

 * * *

Urmează Odiseea (2)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

7 comentarii:

  1. Multumesc pt aceste povestiri!As dori să aflu în ce Cânt din Odiseea se construiește calul troian.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere!
      Îmi pare rău, dar ca să afli ceea ce dorești trebuie să te uiți în carte.

      Ștergere
  2. Buna ziua!
    La acest site scri ca este un rezumat.
    De ce este atat de lung?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă citești cu atenție și titlul blogului și titlul postării, afli că aici sunt povestiri, nu rezumate.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !