9 mai 2018

O FĂCLIE DE PAȘTE. Povestire pe scurt (1)

nuvelă de ION LUCA CARAGIALE

Prins într-o criză de friguri, Leiba Zibal aștepta diligența. Hangiul evreu din Podeni își amintește cum a schimbat felurite meserii până când a murit fratele nevestei sale, Sura, și au moștenit hanul.
Chiar dacă aveau un trai îndestulat, nu se bucurau nici de sănătate, nici de liniște. Oamenii îi batjocoreau, îi ocărau, îi amenințau.
Cel mai rău era badea Gheorghe. Îl luase în slujbă ca argat în urmă cu o vreme. Îi fusese milă de el  căci îi spusese că abia ieșise din spital. Omul însă era brutal, leneș, obraznic și hoț. Când  a amenințat-o pe Sura, apoi a asmuțit un câine asupra celui mic, a lui Strul, Leiba l-a scos din slujbă.
Gheorghe n-a vrut să plece și poate l-ar fi și lovit pe Leiba, dacă nu ar fi venit tocmai atunci niște mușterii. Plecă, lăsând în urmă amenințarea că se va întoarce de Paște, în noaptea Învierii.
De frică, Leiba a mers la primărie, apoi la subprefectură, să ceară să fie păzit. Subprefectul a râs de el și i-a spus să-și vadă de treabă. După câteva zile, Gheorghe fu căutat pentru o pricină. Lui Leiba îi păru rău că nu îl mai  ținuse în slujbă câteva zile. Acum l-ar fi luat oamenii care îl căutau și nu ar mai fi avut el grijă.
Era sâmbăta Paștelui, venea noaptea Învierii. Leiba se întreba, scuturat de friguri, dacă Gheorghe n-o fi fost totuși prins.
Toropit, Leiba se gândea cum se vor muta ei la Iași, ca să scape de toate spaimele. În așteptarea diligenței, mângâiat de soarele de primăvară, ațipi. Visă un vis groaznic,. Se făcea că se afla la Iași, în dugheana pe care și-o dorea. Jandarmii duceau un nebun și îi dezlegaseră mâinile. Nebunul se repezise la Sura și la copil și îi lovise cap în cap. Zgomotul izbiturii îl trezi. De fapt, un glumeț lovise cu o nuia pe masă.
Diligența aduse doi călători, doi studenți, unul la medicină, altul la filosofie. La stația dinainte avusese loc la han o crimă. Tâlharul prădaseră hanul și omorâseră cinci oameni. Ca să-și dea importanță, cei doi studenți purtară o discuție savantă, despre crimă și cauzele ei. Schițară până și caracteristicile fizice ale criminalului tipic. Leiba recunoscu în acest portret chiar pe Gheorghe.

* * *


Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !