9 mai 2018

UN PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ de I.L.Caragiale (2)

3. Ajunul examenelor

În ajunul examenelor, dl. Marius Chicoș Rostogan, un pedagog de școală nouă, face o lecție de recapitulare. Numindu-i pe ai săi elevi ba putori, ba porci, boi și măgari, le cere să fie la înălțime și să aibă o conduită exemplară. În tot timpul orei se aud pocnitori, iar elevii râd de fiecare dată, spre necazul profesorului.

Pedagogul îl întreabă pe elevul Popescu,  pe care îl socoate elev ”emininke”, (eminent), căci e băiat de deputat, câte operațiuni aritmetice sunt. Popescu spune întâi că sunt trei, apoi cinci, apoi două. Profesorul drege lucrurile, spunând că, de fapt, sunt doar două, adunarea și scăderea, dar că în practică sunt patru ”aghițiunea, substracțiunea, multiplicățiunea, și ghiviziunea” (adiția-adunarea, substracția-scăderea, multiplicația-înmulțirea și diviziunea-împărțirea !).
Întrebat câte emisfere are Pământul, alt elev, Ionescu, zice și el că sunt două, dar profesorul, furios, îi spune că sunt patru: ”emisferul boreal și cel austral, emisferul oriental și cel ocțidăntal”, (emisfera boreală-nordică și cea australă-sudică, emisfera orientală-estică și cea occidentală-vestică).
Într-o salvă de pocnitori, profesorul încheie lecția, amintindu-le că a doua zi au examenul și că în asistență vor fi și părinții lor, apoi iese, înjurând pe ungurește.

4. Examenul anual

În sala de examen se află două mahalagioace, venite să asiste la examen. Copilul uneia tocmai este examinat. Deja nu a răspuns la trei întrebări. Profesorul îl întreabă acum motivul pentru care românii au înclinat să aibă o politică germană pe timpul lui Mihai Viteazul. Elevul rămâne mut, iar profesorul îl trimite la loc, spunând mamei sale că o să mai stea șapte ani repetent.
Profesorul trece la copilul celeilalte. Îl întreabă cum e pământul. Copilul nu înțelege întrebarea, spune că e mare, apoi că se învârtește și, după ce profesorul se răstește tare la el, spune că e rotund. Îl salvează sosirea doamnei Ftiriadi, venită să asiste la examenul fiului ei.
Profesorul o invită pe doamna Ftiriadi să ia loc, apoi, pe alt scaun, îi așează cățelul. Îi pune tânărului Ftiriadi trei întrebări, din geografie, fizică și istorie, întrebări puse în așa fel încât așteptau un singur răspuns: ”da”. După cele trei da-uri, profesorul îl laudă înaintea celorlalți elevi pe micul Ftiriadi, stârnind încântarea mamei care promite că va spune și soțului câtă osteneală își dă cu copiii.

Sfârșitul povestirii pe scurt 

Dă clic și citește textul întreg !

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !