21 mai 2018

MICUL PRINȚ. Povestire pe scurt (1)

de ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY


Clasificată în categoria cărți pentru copii, Micul prinț este mult mai mult decât atât. Întâmplările din carte sunt, de fapt, pretexte pentru a pune în lumină adevăruri general valabile, adevăruri care călăuzesc (sau ar trebui să călăuzească) oamenii pe tot parcursul vieții lor.
Am arătat acest lucru într-un alt articol, pe care este bine să-l citiți după ce terminați această povestire pe scurt. Sau, și mai bine, citiți în paralel: fiecare capitol aici, apoi interpretarea lui acolo. Găsiți și textul întreg al cărții pe blogul Lecturi școlare.

I

Naratorul își amintește că, pe vremea când avea șase ani, a încercat să facă primul său desen. Reprezenta un șarpe care înghițise un elefant, dar toată lumea nu a văzut în acel desen decât o pălărie. Cei mari l-au sfătuit, cu toții, să se lase de desen și să învețe geografie, istorie, gramatică și aritmetică. Așa a devenit pilot de avioane.

II

Când a rămas în pană în nisipurile Saharei, a întâlnit acolo, în deșert, un copil, micul prinț. El i-a cerut să deseneze un mieluț. După câteva încercări nereușite, de care copilul a fost nemulțumit, bărbatul a desenat o lădiță. A spus că mieluțul se află înăuntru, iar micul prinț a părut foarte mulțumit. S-a uitat atent și a spus că mieluțul a adormit în lădiță.

III

Când a văzut avionul, micul prinț a întrebat mirat ce este. Bărbatul i-a spus că este avionul său, cu care zboară. Copilul a spus atunci ceva care i-a dat de înțeles pilotului că vine de pe o altă planetă. Oricâte întrebări i-a pus pilotul, el nu a spus de unde vine, ci doar că la el acasă toate sunt mici, inclusiv planeta lui. Mieluțul nu ar fi avut unde să se rătăcească.

IV

Bărbatul s-a tot gândit la planetele pitice și a ajuns la concluzia că micul său prieten venea de pe asteroidul B 612. Acesta fusese văzut numai o singură dată cu telescopul, de către un astronom turc, în anul 1909. Astronomul comunicase descoperirea sa, dar nu îl luase nimeni în seamă din cauza costumului național pe care îl purtase atunci. Mai târziu, un conducător turc obligase poporul să se îmbrace după moda europeană. Îmbrăcat într-un costum elegant, astronomul reveni în anul 1920 cu comunicarea sa și de data aceasta oamenii îi luară descoperirea în serios.
Pilotul explică de ce a dat aceste detalii. Oamenii mari sunt impresionați doar de cifre. Dacă un copil le vorbește despre noul lui prieten, nu întreabă ce jocuri preferă, ci câți ani are, câți frați are și cât câștigă taică-său. Dacă li se vorbește despre o căsuță frumoasă cu mușcate la ferestre și porumbei pe acoperiș nu le pasă, dar dacă li se spune că face o sută de mii de franci, atunci reacționează imediat și le place foarte mult. La fel, dacă li se spune că micul prinț a existat, dovadă că și-a dorit un mieluț, nu cred. Dar cred dacă le spui cu exactitate că venea de pe asteroidul B 612.
Bărbatul spune că scrie despre micul prinț pentru că nu poate da uitării un prieten. De aceea și-a cumpărat o cutie de vopsele și creioane, ca să-i facă portretul, deși nu mai desenase de la șase ani.
* * *
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

24 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Dacă îți place, continuă să citești, va fi și mai frumos. :)

      Ștergere
    2. Adica nu este tot?

      Ștergere
    3. Povestirea cărții are mai multe părți sau episoade. Acesta este primul episod. La sfârșitul lui scrie ”Urmează Micul prinț (2)”. Dai click pe cuvintele scrise cu albastru, adică Micul prinț (2) și apare episodul 2.

      Ștergere
    4. Sunteți o femeie spectaculos de frumoasa și foarte calma,mulțumim pt efortul făcut pt a ne da mereu răspunsurile corecte și perfecte 🥰🥰

      Ștergere
    5. Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

      Ștergere
  2. Buna ziua, unde pot gasi rezumatul si celorlalte capitole, daca s ar putea sa fie tot facute de dumneavostra deoarece e minunat, si altele nu gasesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! La sfârșitul fiecărui episod ai un link (o trimitere) către episodul cu capitolele care urmează. Aici scrie ”Urmează Micul prinț (2)”. Se observă că Micul prinț (2) apare cu altă culoare. Dă click pe aceste cuvinte și ajungi la episodul următor.

      Ștergere
  3. Doamnă Zinaida!Aceasta povestire pe scurt este uimitoare!Îmi place cum gândiți atunci când vreți ca ceva să fie perfect!Mult respec de la mine💜💜💜💜

    RăspundețiȘtergere
  4. În acest episod al povestirii sunt povestite capitolele I-IV, după cum se și vede. La sfârșitul episodului ai un link spre capitolele următoare. Acolo unde scrie ”Urmează Micul prinț (2)” este vorba despre episodul 2 sau partea a doua a povestirii. Dă clic pe ce este scris cu albastru și ajungi acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Parca este scrisa de un geniu nu am mai vazut asa compunere🤩

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc pentru rezumat ,ma ajutat foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur că ți-a fost de folos!
      PS Fără supărare, corect este ”m-a ajutat”!

      Ștergere
  7. Va multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !