21 mai 2018

MICUL PRINȚ. Povestire pe scurt (2)

de ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

V

Într-o zi, pilotul află de la micul prinț că pe planeta lui există o problemă gravă. Se pripășiseră acolo semințe rele, de baobabi, și nu puteau fi lăsați arborii să se dezvolte, fiindcă rădăcinile lor ar fi străpuns planeta și ar fi făcut-o să plesnească. De aceea, după toaleta personală, în fiecare dimineață trebuie să fie făcută toaleta planetei. Trebuie să fie recunoscute și stârpite mlădițele de baobabi, care cresc printre trandafiri și seamănă cu aceștia. Nu se poate amâna, căci urmările sunt catastrofale.


La rugămintea micului prinț, pilotul desenează o planetă de pe care un leneș a amânat să stârpească trei mlădițe de baobab, pentru ca toți copiii să vadă ce se întâmplă dacă nu stârpești răul la timp.

VI


În altă zi, micul prinț spune că îi e dor de un apus de soare. Pilotul află că, pe planeta lui, copilul a putut vedea într-o zi apusul de soare de patruzeci si trei de ori. Planeta fiind atât de mică, era destul să-ți muți scaunul ceva mai încolo ca să vezi iar și iar apusul de soare.

VII

Micul prinț își mai dezvăluie o taină: pe planeta lui are un trandafir, o floare pe care o iubește mult. E îngrijorat ca nu cumva mieluțul să mănânce floarea, fiindcă spinii nu par să-i apere prea mult pe trandafiri.
Pilotul, preocupat de defecțiunea avionului, îi răspunde cam răstit că e ocupat cu treburi mai serioase, ceea ce îl face pe copil să plângă. Spune că el e fericit privind la stele și știind că  floarea lui iubită e printre ele. Dar dacă mieluțul ar mânca floarea, atunci, pentru el, ar dispărea toate stelele. Bărbatul nu știe cum să-l mai împace și promite că îi va desena mielului o botniță, iar florii o armură.

VIII

Pe planeta micului prinț cresteau numai flori simple, cu un singur cerc de petale. Într-o bună zi apăruse cocheta floare de care se îndrăgostise micul print. Era un pic cam vanitoasă, și pretindea să-i îndeplinească dorințele pe loc. Ceru să-i servească masa, adică să-i aducă apă, apoi să-i pună un paravan ca să o ferească de curent. O pusese sub un clopot de sticlă.
Unele cuvinte ale ei îl făcuseră să sufere, iar acum micul prinț îi spuse pilotului că nu trebuia să îi asculte vorbele. Ea îi lumina viața și nu ar fi trebuit să o părăsească.

IX

Înainte de a pleca, micul prinț făcuse ordine pe planeta lui. Curățase coșurile vulcanilor săi - avea doi vulcani activi, la căldura cărora își prepara hrana, și unul stins. Smulsese apoi ultimele mlădițe de baobabi și stropise pentru ultima oară, cu iubire, floarea. Când să-i pună clopotul de sticlă, floarea a recunoscut că fusese o proastă și că îl iubește. I-a cerut apoi să plece, dacă tot se hotărâse să plece, ca să nu o vadă cum plânge.
* * * 
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !