26 mai 2018

DOI ANI DE VACANȚĂ. Povestire pe scurt (1)

roman de JULES VERNE

Capitolul I


Prin martie 1860, pe valurile zbuciumate de furtună ale Oceanului Pacific, se zbătea un iaht, Sloughi. Pânzele fuseseră rupte de vânt și vasul nu mai putea fi stăpânit.
Pe iaht se aflau numai copii, cincisprezece la număr. Dintre ei, numai doi aveau o oarecare idee despre navigație. Unul era Moko, musul-adică un elev-marinar, un băiat de vreo 12 ani. Celălalt era un francez de vreo 13 ani, Briant. Împreună cu ei se aflau pe punte Gordon și Doniphan. Băieții mai mici, printre care și Jacques, fratele lui Briant, erau jos, în salon, cuprinși de frică.


Către dimineață, vântul ridică valuri mari, care se prăvăliră peste iaht, de erau să-i aducă sfârșitul lui Moko dacă nu l-ar fi salvat Briant. Bărcile și iola fură smulse și ele de pe iaht. Tot Briant spuse să urce toți copiii pe punte, ca să nu fie înghițiți de ape cu iaht cu tot. Apoi valurile aruncară vasul pe stânci, dar tot în apă, la un sfert de milă de un țărm necunoscut.

Capitolul II

Vasul părea că nu suferise nici o spărtură. Apele erau furioase în continuare. Briant propuse să aștepte refluxul pentru a încerca să ajungă la țărm. Doniphan, care nu se înțelegea deloc cu el, având alături pe Wilcox, Webb și Cross, susținu ideea să părăsească imediat vasul. Noroc că Gordon, cel mai serios și cumpănit dintre ei, fu de părerea lui Briant, să aștepte să se retragă apele. Furtuna însă nu lăsă apele să se îndepărteze de țărmul pustiu, care părea nelocuit.
Câțiva copii găsiră iola pe iaht, întreagă. Grupul lui Doniphan voi să se îmbarce imediat, să pornească spre țărm. Briant explică din nou că trebuie să aștepte refluxul, dar numai intervenția calmă a lui Gordon îi făcu să se răzgândească.
De altfel apele erau mult prea agitate ca iola să poată să ajungă la țărm. Se gândiră să întindă un cablu până la țărm și să treacă ținându-se de el, aducând cu ei și proviziile de pe vas. Briant încercă să ducă înot cablul, ca să-l prindă de o stâncă, dar a fost cât pe aci să se înece. Noroc că un val uriaș smulse vasul de pe stânci cu copii cu tot și îl azvârli pe plajă, chiar la poalele falezei.

* * *

Urmeaza Doi ani de vacanță (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

15 comentarii:

  1. e cartea naspa sau tare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic să o citești sau să citești măcar povestirea, apoi să spui părerea ta. ☺

      Ștergere
    2. As vrea un rezumat unic.. am avut cartea asta de citit pe vacanta dar nu am reusit sa o obtin (pe langa asta, mai am si alte 3 carti de citit si rezumat, dar si alte teme la alte materii!) Ma puteti ajuta va rog din suflet? )

      Ștergere
    3. La câtă vacanță ați avut voi, trebuia să faci rezumate la 10 cărți!
      Îmi pare rău, eu deja te-am ajutat cu povestirea pe scurt. Fă-ți după ea rezumatul unic.

      Ștergere
    4. Mi.a placut cartea este foarte interesanta

      Ștergere
  2. EU am citit cartea este o carte super frumoasa si plină de acțiune eu am citit cartea pana la Capitolul 3 merită citită va spun sincer

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca esti o profesoara la cum vorbesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest rezumat mă poate ajuta chiar și dacă nu am citit cartea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram:)yo am avut o de citit dar nu mi a placut si mi s a parut grea acum sunt la pagina 220 din 380 si sper sa ma ajute povestirea asta:))

      Ștergere
  5. Sper ca doamna mea de română să nu-și dea seama!? 😅

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !