28 mai 2018

CĂLDURĂ MARE. Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE

Era o zi de vară cu căldură mare, 33°C, pe la ora trei după amiază. O birjă opri pe strada Pacienței, la numărul 11 bis. Un domn coborî dintr-o trăsură. Sună lung la sonerie, până când deschise feciorul sau servitorul.
Din dialogul încurcat care urmă, reieși că stăpânul casei i-a poruncit să spună feciorului că este plecat la țară. De fapt, el era doar ieșit în oraș. Domnul îi ceru servitorului să îi transmită stăpânului său că l-a căutat. El nu voi să își spună numele, afirmând că stăpânul va ști cine a fost. Îl chemă să se întâlnească cu el, dar nu spuse unde. Transmise că o afacere nu a reușit, dar nu spuse care afacere.
Când să plece, domnul se întoarse și îi spuse feciorului că mai bine revine el pe seară să îi spună toate acele lucruri. Îl întrebă la ce oră revine stăpânul lui, pronunțându-i numele, d.Costică Popescu. Feciorul spuse atunci că pe stăpânul său nu îl cheamă Costică, ci Mitică Popescu. Întrebând ce adresă este acolo, domnul află că este strada Pacienței. El, însă, căuta strada Sapienței, același număr, 11 bis.
Revenind la birjă, domnul, zăpăcit de asemenea caldura mare, îi ceru birjarului să îl ducă pe strada Pacienței, în loc de Sapienței. Birjarul îi spuse că nu știe unde este strada. Domnul întrebă o bătrână care trecea pe acolo unde este strada Pacienței, iar bătrâna spuse aceea este. Domnul socoti că bătrâna este ramolită. Întrebă și pe un băiat de prăvălie care stătea la umbră în pragul unei mici băcănii. Băiatul spuse și el că aceea este strada Pacienței. Domnul socoti că băiatul este un prost și porunci birjarului să meargă înainte.
După ce birja merse pe stradă o vreme, domnul dădu cu ochii de un sergent de stradă. Stătea pe o bancă și își descălțase cizmele. Voia să își mai răcorească picioarele, că era căldură mare. Îl întrebă și pe el, dar tot de strada Pacienței. Sergentul răspunse că aceea este strada. Domnul adăugă atunci și numele celui pe care îl căuta, dar spuse doar d. Popescu. Atunci sergentul îl îndrumă la numărul 11 bis. Domnul porunci să pornească birja, socotind că servitorul fusese un prost.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Căldură mare”

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

5 comentarii:

  1. Am si eu o întrebare,Pe d.Costică Popescu îl cheamă așa sau îl cheamă Mitică Popescu,întreb pentru că nu am înțeles

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aici a pornit încurcătura. Existau un d.Costică Popescu și un d.Mitică Popescu, după cum existau strada Pacienței și strada Sapienței. Numele au fost încurcate de eroul schiței, fiindcă era ... căldură mare!

      Ștergere
  2. Buna ziua,

    Acest continut a fost copiat de pe https://brainly.ro/tema/3913809 (postata pe 26.04.2017). Pe site-ul dumneavoastra a aparut pe 28 mai 2018. Va rog frumos sa stergeti acest continut intrucat nu ne-ati cerut permisiunea de a utiliza materiale de pe site-ul nostru. Va rog sa ne anuntati cand o veti face. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!
      Faceți o eroare. Această povestire a fost realizată de mine cu mult timp înainte de a apărea la dvs. Ea a fost publicată pe site-ul care îmi aparținea, lecturirecenzate.ro. Anul trecut (2018) am mutat povestirile pe site-ul de față și am desființat acel site. De aceea și apar toate povestirile cu dată din 2018. Vă rog să-l verificați pe acela care v-a trimis povestirea.
      Mulțumesc!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !