4 mai 2018

BUBICO... Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE

Povestitorul a pornit într-o călătorie cu trenul. A ales să stea într-un compartiment în care se afla o doamnă singură care fuma. Când a intrat, a auzit un mârâit și un cățel a scos capul dintr-un coșuleț aflat lângă doamnă.
A început să latre furios, stăpâna lui abia l-a liniștit puțin pe Bubico și tocmai atunci a intrat conductorul, să controleze biletele.
Bubico a început să latre și mai tare, să chelălăie și a încercat să iasă din coșuleț.

Conductorul a plecat, doamna și-a aprins o țigaretă. Povestitorul ar fi vrut să aprindă și el una. Cum a uitat chibriturile, s-a apropiat de doamnă să-i ceară un chibrit. Bùbico a început iar să latre, a chelălăit, a tușit și nu s-a potolit decât după ce bărbatul și-a aprins țigareta și s-a așezat în colțul cel mai îndepărtat.
Cucoana l-a lăudat pe cățel, că e cuminte, și fidel, și deștept. I-a dat zahăr, apoi lapte dintr-un pahar. În timp ce bea, un călător a deschis ușa compartimentului. Bùbico a lăsat laptele și a pornit să latre, cu ochii ieșiți din cap și mușcând aerul. Călătorul s-a retras, cățelul a terminat de băut, apoi femeia și-a turnat și ei lapte, în același pahar, și a băut. A povestit apoi cum era să-l omoare un câine din vecini, Bismark al Papadopolinii, fiindcă se dusese s-o curteze pe cățelușa acesteia, Zambilica.
Naratorul i-a oferit bomboane lui Bubico, iar acesta s-a lăsat, până la urmă, luat în brațe. Bărbatul s-a apropiat de fereastră cu el în brațe, a deschis fereastra să mai intre aer și, când trenul a încetinit ca să intre pe un pod, l-a scăpat afară pe cățel.
Cucoana, disperată, a tras semnalul de alarmă, apoi a leșinat.  În gară la Ploiești, doamnei i s-a întocmit procesul-verbal pentru tragerea semnalului de alarmă. Povestitorul s-a strecurat printre pasagerii îngrămădiți în jur și i-a șoptit la ureche femeii, care se jelea, că el l-a aruncat pe Bubico. Femeia a leșinat din nou, iar povestitorul a dispărut în noapte.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Bubico...”

Sursa foto

Ai putea să mai citești și alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

D-l Goe...

Un pedagog de școală nouă

Vizită...

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

18 comentarii:

  1. Multumesc mult chiar mai ajutat si sper sa o duci tot asa. Este uimitor cum ajuti atatea persoane. Esti uimitoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. SUNTEȚI UN OM SUPERB M-ATI AJUTAT CU O GRAMADA DE REZUMATE , NU AM VAZUT UN OM ASA BINEVOITOR CA SI DUMNEAVOASTRA !!!☺️🤗🤗🙂🙂🙂🤗🤗

    RăspundețiȘtergere

  3. Multumesc mult chiar mai ajutat si sper sa o duci tot asa. Este uimitor cum ajuti atatea persoane. Esti uimitoare! mulțumesc pentru ajutor 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😍😍🤩🤩🤩

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. multumesc foarte mult ca o africanca care invata limba romana in clasa a5a iti dau tot respectul meu pentruca pentru mine lb rom este a treia lb pe care o invat si cu ajutorul dv iau note mari la lb rom

      Ștergere
    2. Cu plăcere! Mă bucur mult că îți sunt de folos!

      Ștergere
  5. Multumesc pentru povestire sunteti cei mai tari si cei mai destepti😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică cea mai tare și cea mai deșteaptă, că nu sunt decât eu! :))
      Mulțumesc și eu pentru aprecieri! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !