4 mai 2018

BUBICO... Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE

Povestitorul a pornit într-o călătorie cu trenul. A ales să stea într-un compartiment în care se afla o doamnă singură care fuma. Când a intrat, a auzit un mârâit și un cățel a scos capul dintr-un coșuleț aflat lângă doamnă.
A început să latre furios, stăpâna lui abia l-a liniștit puțin pe Bubico și tocmai atunci a intrat conductorul, să controleze biletele.
Bubico a început să latre și mai tare, să chelălăie și a încercat să iasă din coșuleț.

Conductorul a plecat, doamna și-a aprins o țigaretă. Povestitorul ar fi vrut să aprindă și el una. Cum a uitat chibriturile, s-a apropiat de doamnă să-i ceară un chibrit. Bùbico a început iar să latre, a chelălăit, a tușit și nu s-a potolit decât după ce bărbatul și-a aprins țigareta și s-a așezat în colțul cel mai îndepărtat.
Cucoana l-a lăudat pe cățel, că e cuminte, și fidel, și deștept. I-a dat zahăr, apoi lapte dintr-un pahar. În timp ce bea, un călător a deschis ușa compartimentului. Bùbico a lăsat laptele și a pornit să latre, cu ochii ieșiți din cap și mușcând aerul. Călătorul s-a retras, cățelul a terminat de băut, apoi femeia și-a turnat și ei lapte, în același pahar, și a băut. A povestit apoi cum era să-l omoare un câine din vecini, Bismark al Papadopolinii, fiindcă se dusese s-o curteze pe cățelușa acesteia, Zambilica.
Naratorul i-a oferit bomboane lui Bubico, iar acesta s-a lăsat, până la urmă, luat în brațe. Bărbatul s-a apropiat de fereastră cu el în brațe, a deschis fereastra să mai intre aer și, când trenul a încetinit ca să intre pe un pod, l-a scăpat afară pe cățel.
Cucoana, disperată, a tras semnalul de alarmă, apoi a leșinat.  În gară la Ploiești, doamnei i s-a întocmit procesul-verbal pentru tragerea semnalului de alarmă. Povestitorul s-a strecurat printre pasagerii îngrămădiți în jur și i-a șoptit la ureche femeii, care se jelea, că el l-a aruncat pe Bubico. Femeia a leșinat din nou, iar povestitorul a dispărut în noapte.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Bubico...”

Sursa foto

Ai putea să mai citești și alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

D-l Goe...

Un pedagog de școală nouă

Vizită...

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

10 comentarii:

  1. Multumesc mult chiar mai ajutat si sper sa o duci tot asa. Este uimitor cum ajuti atatea persoane. Esti uimitoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. SUNTEȚI UN OM SUPERB M-ATI AJUTAT CU O GRAMADA DE REZUMATE , NU AM VAZUT UN OM ASA BINEVOITOR CA SI DUMNEAVOASTRA !!!☺️🤗🤗🙂🙂🙂🤗🤗

    RăspundețiȘtergere

  3. Multumesc mult chiar mai ajutat si sper sa o duci tot asa. Este uimitor cum ajuti atatea persoane. Esti uimitoare! mulțumesc pentru ajutor 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😍😍🤩🤩🤩

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !