30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (8)

roman de MARK TWAIN

Capitolul XXI

Cei doi escroci se pregătiră să dea un "spectacol" de teatru cu scene din piesele lui Shakespeare. "Ducele" urma să fie Romeo, iar "regele", Julieta, ascunzându-şi chelia şi chipul brăzdat de vârstă în ţoalele aflate în traista coţcarului cel tânăr. Apoi pregătiră un duel, în care "ducele" avea să fie Richard al III-lea. Pentru bis-uri, tot el avea să prezinte rumba marinarilor, iar bătrânul avea să recite monologul lui Hamlet.


Ajunşi într-un târguşor, unde chiar în seara aceea era un spectacol de circ şi toată lumea se adunase acolo, închiriară sala judecătoriei.

Capitolul XXII

Huckleberry Finn se strecură pe sub cortul circului şi se bucură de spectacol, mai ales de un beţiv care vru neapărat să călărească un cal prin manej, se lăsă târât şi azvârlit în aer de acesta, spre a se dovedi până la urmă că nu era un beţiv, ci un acrobat iscusit.
După circ urmă spectacolul lor, care îi plictisi grozav pe cei câţiva spectatori. Pentru seara următoare schimbară programul.

Capitolul XXIII

În seara aceea sala se umplu și pe scenă apăru ”regele”, gol puşcă şi vopsit în toate culorile curcubeului. Se scălâmbăi pe scenă, se rostogoli, apoi o luă de la început şi, în scurtă vreme, isprăvi. ”Ducele” ieşi în faţa cortinei şi spuse că nu vor mai da decât încă două spectacole, iar oamenii se revoltară când înţeleseră că acela fusese tot spectacolul. Cât pe ce să sară pe scenă la vestiţii tragedieni, când unul zise tare că mai bine să îi păcălească pe cei care nu fuseseră la spectacol, să spună că a fost tare frumos, ca să înghită şi ei găluşca aceea.
A doua zi tot târgul vuia despre frumuseţea spectacolului, iar seara sala fu din nou plină. În cea de-a treia seară însă, veniră şi cei din prima şi cei din a doua seară, cu buzunarele pline cu ceva ce mirosea a ouă stricate şi varză clocită.  Lăsând spectatorii să aştepte începerea spectacolului, "ducele" se strecură afară şi îi spuse şi lui Huck să alerge spre plută cât îl ţin picioarele. Ajunşi acolo, Huckleberry Finn văzu că "regele" nici nu părăsise pluta şi că totul fusese pus la cale de cei doi, care ştiau ce va urma în acea seară.
Porniră la vale pe ape, escrocii îşi numărară banii şi văzură că în trei seri câştigaseră patru sute şaizeci şi cinci de dolari. Mulţumiţi, adormiră, iar Huck şi Jim porniră o discuţie despre regii lor şi despre regi în general. Jim îşi dăduse, în sfârşit, seama, că regii lor sunt nişte pramatii, iar Huck îi spuse că toţi regii sunt aşa, dând exemple în care amestecă personaje şi evenimente din lecturile sale, astfel  reieşi că Henric al optulea îşi lua câte o nevastă pe zi, o silea pe fiecare să-i spună o poveste, apoi îi taia capul, şi nu s-a lăsat până nu a strâns o mie şi una de poveşti pe care le-a pus în cartea "Judecata de apoi " !

* * *

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (9)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !