30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (7)

roman de MARK TWAIN

Capitolul XIX

După câteva zile, Huckleberry Finn și Jim salvară pe pluta lor doi fugari urmăriţi de o ceată de oameni cu câini.
Unul din fugari era bătrân şi chel, celălalt avea vreo treizeci de ani. Amândoi aveau haine jerpelite şi duceau câte o traistă mare, jerpelită şi ea. Mâncară cu toţii, apoi cei doi, care nu se cunoşteau, îşi povestiră păţaniile.

Cel tânăr spuse că vânduse în târg o soluţie care, chipurile, scotea piatra de pe dinţi, dar de fapt cădea şi smalţul. Celălalt spuse că el ţinuse conferinţe împotriva alcoolismului, dar fusese aflat că bea pe ascuns! Când veniseră oamenii să-i prindă, cei doi o luaseră la fugă împreună, având norocul să-i scape Huck şi Jim.
Cei doi escroci se înţeleseră să se asocieze, cel tânăr făcând pe tragedianul, pe hipnotistul, farmacistul şi altele, iar cel bătrân zicând că el poate să facă pe doctorul, ghicitorul, predicatorul. Apoi cel tânăr se dădu drept adevăratul duce de Bridgewater și spuse că dorește să i se recunoască titlul, să i se spună "alteţă" sau "excelenţă" şi să fie servit.
Îi făcură pe plac, iar la prânz Jim fu  încântat să îl servească. Bătrânului, însă, nu-i căzu bine şi, după prânz, le spuse tuturor că el era fiul lui Ludovic al şaişpelea şi al Mariei Antoaneta ! Îi spuseră "maiestate", îl serviră primul la masă  şi nu se aşezară până nu le spunea el. Ducelui nu-i plăcu schimbarea asta, dar până la urmă se împăcară, ca să o ducă bine împreună.
Huck îşi dădu repede seama  că erau nişte potlogari şi niste mincinoşi, dar nu spuse nimic, nici chiar lui Jim, ca să fie linişte pe plută.

Capitolul XX

Ajunseră într-un târguşor. "Regele" intră la o reuniune religioasă la care, după ce predicatorul înfierbântă spiritele, făcu pe piratul pocăit, hotărât să plece în Oceanul Indian să îi aducă pe ceilalţi piraţi pe calea cea bună. Pe dată mulţimea făcu o chetă în urma căreia se alese cu o mulțime de bani, aproape nouăzeci de dolari.
"Ducele" păcăli şi el doi ţărani să îi comande câteva afişe, ca să îşi găsească nişte cai furaţi, pe unii să le publice anunţuri, iar apoi pe alţii să se aboneze la "ziarul" lui, strângând astfel nouă dolari şi jumătate. Născoci şi o şmecherie ca să poată circula pe fluviu şi ziua. Urma să îl ţină legat pe Jim şi să spună că era un negru fugar recuperat, pe care îl duc înapoi la stăpânul lui.

* * *

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (8)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !