28 aprilie 2018

MOARA CU NOROC (4)

de IOAN SLAVICI

Partea a IV-a a povestirii pe scurt

XIV

Încrezându-se în lăcomia lui Ghiță pentru bani, Lică vine tot mai des la Moara cu noroc și îi aduce să schimbe bani din cei jefuiți de la arendaș, lăsându-i lui jumătate. Ghiță duce banii, care erau însemnați, lui Pintea. Acesta ar fi vrut să-l prindă cu banii asupra lui pe Lică, dar Ghiță amână aproape un an, din dragoste pentru banii mulți pe care îi aduna.

Lică, însă, îi stârnește gelozia lui Ghiță, apropiindu-și-o prea mult pe Ana. Vine odată cu galbeni mulți la el, ca să-i dea lui Ghiță să-i schimbe. Începe să petreacă, apoi își trimite oamenii de acolo, îl trimite și pe Ghiță și el rămâne singur cu Ana.

XV

După ce își sfârșește petrecerea cu Ana, Lică Sămădăul pleacă în sat la Fundureni, fără a fi oprit de rugămințile femeii. Ajuns însă în sat, descoperă că își uitase la Moara cu noroc șerparul plin cu galbeni și bijuterii.

XVI

Ghiță se întoarce la cârciumă și gelozia îl face să o ucidă pe Ana. Lică, întors după șerpar, cu oamenii lui, poruncește unuia să îl ucidă pe Ghiță, apoi le cere să dea foc morii cam pe când va ajunge el înapoi la Fundureni. Calul său, însă, nu mai rezistă să facă acest drum a treia oară și cade.
În timp ce caută o cale de scăpare, apare Pintea căprarul. Ca să nu îl prindă viu, Lică Sămădăul se aruncă  disperat spre un stejar, își zdrobește capul și își găsește moartea.

XVII

Moara cu noroc arde cu totul, aprinsă de oamenii lui Lică Sămădăul. Copiii lui Ghiță și ai Anei rămân pe seama bătrânei mame a Anei.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei ”Moara cu noroc”

Citește textul întreg !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Alte povestiri pe scurt ale nuvelelor lui Ioan Slavici:

10 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !