18 iunie 2023

24 iunie, Ziua Iei

 

Ziua Universală a Iei, ia românească, purtată cu grație și mândrie de capete încoronate ca reginele Elisabeta și Maria de România, este sărbătorită de românii din toată lumea la 24 iunie, în fiecare an.

„Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei.” (Mircea Malița)

Dorind ca această tradiție românească din vremuri imemoriale să aibă recunoaștere universală, comunitatea La Blouse Roumaine a luat inițiativa acestei sărbători în anul 2013. În scurt timp, ea a fost preluată în România și în zeci de comunități românești din întreaga lume.

Alături de Sărbătoarea Sânzienelor și de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în ziua de 24 iunie se celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, pentru că termenul „ie" este folosit numai pentru denumirea cămășii populare femeiești. 

Ia este  confecționată din pânză albă de bumbacin sau borangic. Este împodobită, mai ales la mâneci, pe piept și la gât, cu cusături în motive populare românești, în modele și culori diferind după zonele geografice. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau cu paiete.

Henri Matisse, inspirat de ținutele celebrelor Elvira Popescu, Elena Văcărescu, Anna de Noailles și Martha Bibescu, a dăruit umanității celebra ”La blouse roumaine”, din 1940, pictură aflată la Muzeul de Artă Modernă din Centrul Pompidou de la Paris.

Numeroși alți pictori vestiți, români și străini, au onorat și ei acest simbol național. Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, C. D. Rosenthal, Pierre-Auguste Renoir, au fost atrași de frumusețea portului popular al femeilor române și au transpus-o pe pânză.

Ia românească nu a fost sursă de inspirație numai pentru pictori, ci și pentru marile case de modă. Din păcate, dacă pictorii au precizat sursa inspirației lor, multe case de modă nu au făcut-o, atribuind modelele curat românești fie altor culturi, fie trecând pur și simplu sub tăcere de unde provin. Poate că lucrurile vor fi puse la punct până la urmă.

Până atunci, să onorăm ia noastră românească și s-o îmbrăcăm pe 24 iunie - și nu numai atunci

 

6 comentarii:

  1. Multumesc pentru postare, draga Zina!
    Ziua iei, dar e si o zi speciala in plan personal.
    Eu voi lua o pauza de blogarit vreo doua saptamani.
    Pupici si sanatate multa! Ai grija de tine! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți doresc vacanță plăcută, dragă Suzana!
      Sănătate și numai bine!

      Ștergere
  2. Plănuiesc să îmi cumpăr și eu o ie frumoasă! De asemenea, la școală fetiței mele, costumul popular e a doua uniformă. Trebuie să îi cumpăr un costum nou pt anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult pentru fetița ta, dragă Zuzu!
      Sper că deja ți-ai cumpărat ia!

      Ștergere
  3. De „Sânziene ” - ziua internațională a iei - am fost la Muzeul Satului pentru că aflasem că va veni grupul folcloric din Hărman, pe care îl mai văzusem și înainte de pandemie.
    Oricum, toate fetele din grup erau noi ... însă programul lor a fost foarte frumos. Doar instructorul era același.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păcat că nu se popularizează astfel de activități măcar atât cât se popularizează Untold și eiusdem farinae. :D

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !