25 ianuarie 2023

Citate favorite (170) ”Căutătorii de scoici” de Rosamunde Pilcher

 


Penelope Keeling, personajul central al cărții, acum la vârsta de șaizeci și patru de ani, a avut o viață bogată și agitată. Și-a petrecut copilăria în lumea boemă din Londra și Cornwall alături de mama ei, Sophie, și tatăl ei, pictorul prerafaelit Lawrence Stern. În timpul războiului a făcut o căsătorie nefericită și a avut o unică dragoste adevărată, urmată de moartea  bărbatului iubit. Și-a crescut singură cei trei copii, Nancy, Olivia și Noel, pe care a învățat să îi accepte așa cum sunt. 

De acum, viața ei pare să fi intrat pe un făgaș mai liniștit. Asta până când Noel și Nancy află că unul dintre lucrurile la care ea ține cel mai mult – tabloul ”Căutătorii de scoici”, valorează o mică avere. Tabloul fusese pictat de tatăl său și dăruit ei drept cadou de nuntă. Mai mult, în tablou se afla și Penelope, pe când era fetiță. Cei doi află că și panourile și schițele rămase de la bunicul lor sunt valoroase, astfel că încep să o preseze să le vândă și să le împartă banii. Ce va face Penelope?

”Părea să aibă un metru și jumătate pe un metru și domina camera. Căutătorii de scoici. Olivia știa că Penelope nu s-ar fi săturat niciodată de această pictură, cu toate că trăise alături de ea cea mai mare parte a vieții sale. Avea asupra oricui efectul unei rafale de vânt, cu miros de sare. Cerul întunecat și norii ce alunecau pe cer; marea, învolburată de valuri mari, înspumate, spărgându-se de țărm. Nuanțele subtile de roz și gri ale țărmului; ochiuri de apă, nu prea adânci, lăsate în urmă de curentul de apă, strălucind în mii de puncte irizate, sub razele soarelui. Apoi, erau cei trei copii, grupați într-o parte a imaginii; două fete cu pălării de paie și rochițele suflecate și un băiat. Toți, cu mâinile și picioarele bronzate, desculți, și aplecați asupra unei găletușe mici, roșii.”

Romanul a fost editat de Editura RAO, in anul 2009.


6 comentarii:

  1. Am trecut razant pe langa aceasta carte, dar chiar pare deosebita. Banuiesc ca am vazut o reeditare. Multumesc pentru reamintire, draga Zina! Eu mereu caut scoici cand pot...
    Sanatate multa si doar bine la voi! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  2. Când mai treci pe lângă ea, înhaț-o!
    Sănătate și numai bine, dragă Suzana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Zina, sa-mi spui daca vrei sa preiei tu din nou citatele, sa stiu sa anunt.
      Le deschid sper, pe 3 februarie.
      Seara buna!😘❤️

      Ștergere
    2. Draga mea Suzana, nu mai sunt în stare să țin cum se cuvine această frumoasă serie. Uneori sunt bine, alteori nu, așa că te rog să o duci mai departe, mai ales că o faci excelent! Îți mulțumesc din nou!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !