11 iunie 2020

PICĂTURA DE FRUMOS (79) Gerrit van Honthorst. Concertul. 1625



Gerrit van Honthorst (1590-1656), pictor baroc din Epoca de Aur olandeză.

S-a născut la Utrecht și a început să studieze pictura întâi cu tatăl său, apoi cu Abraham Bloemaert.
În anul 1616 numele său a apărut pentru prima oară printre artiștii aflați la Roma. A devenit membru al grupului de caravaggiști din Utrecht și talentul său l-a făcut să se bucure de protecția unor personalități importante.
În anul 1620, Gerrit van Honthorst a revenit la Utrecht și a devenit în scurt timp patronul ghildei Sf.Luca de acolo. Sora regelui Carol I al Angliei l-a angajat și, prin aceasta, i-a devenit cunoscut regelui. În anul 1628 acesta l-a invitat în Anglia și Gerrit van Honthorst a devenit pictorul său de curte. Chiar și după ce a revenit la Utrecht, monarhul englez i-a rămas mecena, deși a pictat și pentru curtea olandeză.
Deși a pictat și portrete și scene de familie sau religioase, cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt cele în stil Caravaggio, taverne cu muzicieni, jucători, oameni care beau și mănâncă, femei depravate. Specialist în clarobscur, a pictat adesea scene luminate doar de o singură lumânare. Una dintre cele mai faimoase picturi este ”Concertul”.
La o masă plină cu mâncare, fructe și vin, probabil într-un bordel, doi tineri și o tânără cântă împreună, priviți din spate de o bătrână. La prima vedere s-ar părea că acest tablou descrie o relație de prietenie. Privind mai atent, se vede că bătrâna cea urâtă îi face un semn pe furiș, cu mâna dreaptă, violoncelistului așezat cu fața spre ea. În același timp întinde mâna stângă spre punga cu bani de la brâul celuilalt cântăreț, în spatele căruia se află. Femeia cea tânără îi distrage atenția tânărului-victimă, îmbujorat de băutură, aplecându-se spre el și atingându-i tandru gâtul cu mâna. Devine evident că ceea ce părea o plăcere armonioasă este o ticăloșie: bătrâna, tânăra și violoncelistul sunt complici, vânându-l pe tânărul naiv.
Lucrarea este o avertizare morală pentru aceia care se lasă atrași în companii dubioase. Trebuie să fii rațional și să ai grijă, în loc să te expui la pericolele ce rezultă din plăcerea senzuală căutată aiurea.
Conținuturi morale ca acesta erau cunoscute privitorilor contemporani, ele formau baza multor picturi de gen neerlandeze din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Originea acestui tip de pictură se află în ilustrațiile medievale ale proverbelor și s-a răspândit din timpul lui Pieter Breugel cel Bătrân.
Referințele moralizatoare în pictura de gen și-au pierdut treptat importanța spre finalul secolului al XVII-lea. Spre exemplificare, în cărțile de embleme și în vechea tradiție picturală imaginea unei păsări era folosită frecvent ca simbol al iubirii. Dacă se afla într-o colivie, pasărea putea fi o aluzie la ”sclavia fericită” a unui îndrăgostit. În același timp, însă, putea fi o aluzie la patima relațiilor sexuale dintre un bărbat și o femeie (în olandeză, ”vogel” înseamnă pasăre, iar în argou, ”vogelen” înseamnă actul sexual). Totuși, dacă o pasăre în colivie este pictată într-un interior burghez liniștit, cunoscătorii înțelegeau că este un element slab de erotism, nu o avertizare morală legată de un mod de viață depravat.
Pictura ”Concertul”, ulei pe pânză de 168 x 202 cm, se află la galeria Borghese, în Roma.
Iată aici un videoclip cu lucrările lui Gerrit van Hornhorst.

12 comentarii:

  1. O lecţie de nota 10! Tare frumos şi interesant. Ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iarasi o pictura 'mare' la propriu si la figurat!
    Chiar nu imi pot imagina ca particip la un concert privat... :)

    Multumesc pntru perspectivele colorate, draga Zina. Marturisesc cu sinceritate, ca desi vad aceste capodopere, nu stiu daca m-as simti confortabil sa le vad zilnic pe perete. Intr-un muzeu este o alta respiratie, un alt spatiu si o alta lumina!

    Un weekend placut si cu spor! Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Suzana, au fost create pentru case mari, cât muzeele de azi! :)

      Weekend plăcut și ție!

      Ștergere
  3. Gerrit van Honthorst a dobandit o mare celebritate datorita "picturilor nocturne",asa
    cum este si "Adoratia pastorilor".Artistul si-a facut ucenicia la Utrecht,apoi calatorind in Italia,unde a cunoscut succesul.In Italia a fost puternic influientat de
    hipernaturalismul si efectul dramatic al clarobscurului din lucrarile lui Caravaggio
    .La intoarcere,H. a facut cunoscuta maniera lui C.in nordul Tarilor de Jos,prin
    intermediul propriilor interpretari,in aceasta privinta opera sa avand o mare insemnatate pentru multi artisti,printre care si Rembrandt si Georges de la Tour.
    Dupa ce a devenit membru al ghildei sf.Luca din Utrecht,a pictat 'Adoratia pastorilor";influienta lui Caravaggio este evidenta,dar pictorul deja incearca o abordare mai personala,prin folosirea unei palete de culori mai calde si prin modul
    de redare a personajelor.Chipurile pastorilor si cel al Fecioarei Maria sunt pictate
    in nuante calde,delicate ale pielii umane,contrastand cu albul stralucitor,nelumesc
    ,al copilului Isus,subliniind diferenta dintre divin si uman.Ulterior H.s-a indepartat de dramaticele scene de noapte inspirate de C.,cu care era comparat in mod
    obisnuit.Totusi cea mai mare contributie la dezvoltarea artei olandeze a avut-o in
    calitate de sef al ghildei "Caravaggistii din Utrecht".A mai fost numit "maestrul
    luminii lumanarii.
    P.S. Parerea mea(?)este ca picturile lui caravaggiste(muzicantii,petreceri)sunt foarte realiste,conturate,dar...statice,desi reprezinta miscare.sunt multe exceptii
    ,precum pictura la care m-am oprit,sau "patimile lui Isus",etc.
    Draga Zina,apreciez mult analiza pe care ai facut-o,cu explicatii si implicatii !
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc foarte mult pentru interesantele completări, dragă Natalia!

      Weekend frumos!

      Ștergere
  4. Vă mulțumim că ne-ați prezentat biografia pictorului talentat Gerrit van Honthorst. Tablourile sale sunt foarte frumoase și arată imagini vii. Salutări din Indonezia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur de vizită și de apreciere!

      Salutări din România!

      Ștergere
  5. Nu stiu cum mi-a scapat picatura asta de frumos, desi o asteptam. Foarte interesant pictor si prezentare. Ce-i drept s-a completat si cu comentariile de mai sus.
    :) Multumesc frumos si pentru picatura de azi... ( a plouat destul de bine la mine..:D) O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, comentariile fac și ele parte din postare și, de multe ori, aduc informații interesante despre subiect.
      Și la noi a plouat mult și cred că va mai ploua, după cum arată cerul în această dimineață.

      Săptămână excelentă, dragă Ina!

      Ștergere
  6. Femeie nu este la prima lectura. Ceilalți doi au probleme de adaptare.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !