1 iunie 2020

CITATE FAVORITE (152) Frank Herbert. Dune



Planeta-deșert Arrakis, numită popular Dune, era dorită de toate casele domnitoare de pe planetele imperiului interplanetar fiindcă numai aici se găsea prețiosul melanj – mirodenia geriatrică, drogul care prelungea viața și inducea stări preștiente.
Asta chiar dacă, tot aici, apa lipsea aproape cu desăvârșire și bântuiau cele mai teribile furtuni de nisip și cele mai groaznice animale, uriașii viermi de nisip, înarmați cu dinți ascuțiți și având lungimi de la trei metri la trei kilometri.

În ultimii optzeci de ani, Arrakis fusese condusă de casa Harkonenn, dar acum Împăratul o încredințase casei Atreides. Nici nu se instalase bine ducele Leto, șeful acestei case, că fusese asasinat de oamenii baronului Harkonenn. Ei luaseră din nou în stăpânire Arrakis, deși, de drept, urma la conducere Paul Atreides, fiul ducelui Leto.
Tânăr cu însușiri înnăscute excepționale, supraomenești, dezvoltate de educația mamei sale, Jessica, ea însăși cu capacități supranaturale, Paul Atreides se aliază cu fremenii, băștinașii de pe Arrakis. Alianța este întărită de visul lor comun: să transforme arida planetă într-o planetă înfloritoare, cu apă și verdeață pretutindeni. Visul era cultivat la fremeni de Liet-Kynes, ecologul planetar al Arrakisului. Până atunci, însă, Paul avea să urmărească răzbunarea pe Harkonenn, de care era legat într-un fel pe care nici nu îl visa, avea să o întâlnească pe iubirea vieții sale, dar și pe viitoarea lui soție, aleasă doar din rațiuni politice.
”- Fremenii poartă toți mantii lungi și largi, spuse Hawat. Când se află în loc închis put, din cauza îmbrăcăminții de corp – așa-zisele ”distraie” – care recuperază și regenerează apa din organism.
Paul își simți deodată cerul gurii uscat și își aminti un vis în care suferea de sete. Înghiți în sec. Gândul că lipsa apei îi silea pe oameni să-și recicleze umiditatea din corp îl făcu să se înfioare.
- Apa e prețioasă acolo, șopti el.”
Aflat singur în deșert, căzut la poalele unei dune, Lies-Kynes delirează, auzind vocea tatălui său, ecolog și el, mort cu mulți ani în urmă.
”- Primul nostru obiectiv pe Arrakis, spuse tatăl său, este crearea unor zone de pajiști. Vom porni de la ierburile acestea sărace. După ce vom reuși să captăm umiditate în aceste pajiști vom începe acțiunea de împădurire a formelor de relief mai înalte, apoi relaizarea câtorva ochiuri deschise de apă,  - pentru început iazuri mici – de-a lungul direcțiilor de deplasare a vânturilor dominante, amplasând între ele capcane eoliene cu decantoare de umiditate, ca să recuperăm ce va fura vântul.
- Până acum, oamenii și creațiile lor au fost o plagă pe suprafața planetelor lor, continuă tatăl său. Natura are tendința de a compensa efectul plăgilor, de a le înlătura sau de a le izola, de a le încorpora în sistem în felul ei propriu.
Aici, pe Arrakis, va înceta o dată pentru totdeauna sistemul istoric de jaf și jecmănire. Nu poți prăda la nesfârșit ceea ce-ți trebuie fără să-ți pese de cei care vor veni după tine. Economia Arrakisului susține existența unei clase dominante, care trăiește așa cum au trăit dintotdeauna clasele dominate, în timp ce alături de ele o masă de semisclavi supraviețuiește din resturi. ”
”În momentul în care planeta îi lua viața, Kynes își dădu seama că și tatăl său și ceilalți oameni de știință se înșelau, că cele mai durabile principii ale Universului erau întâmplarea și eroarea.”
Câștigător al premiilor Nebula și Hugo, romanul ”Dune”, publicat pentru prima oară în anul 1963, s-a bucurat de un succes excepțional. Socotit de Arthur C.Clarke ”O poveste unică. Nu se compară cu nimic, poate doar cu amploarea epică din Stăpânul inelelor.”, despre acest roman The New Yorker scrie: ” E posibil ca Dune să fie mai actual acum decât atunci când a fost publicat.”
Romanul Dune a fost urmat de încă cinci romane. Seria s-a încheiat la moartea autorului, Frank Herbert. Succesul ei a făcut să fie tradusă și să se reediteze de numeroase ori, precum și să fie obiectul mai multor ecranizări, din 1971 până în 2020. Nu numai atât, dar alți doi autori au continuat opera lui Herbert cu încă trei trilogii, ultimul roman din cea de-a treia apărând în anul 2012.

În ziua de luni din săptămâna în care începe o nouă lună voi publica recenzia unei cărți, conținând citatele care mi-au plăcut cel mai mult. Timpul nu îmi mai permite să susțin săptămânal seria ”Citate favorite”, având acum un nou proiect. În mod sigur, însă, nu va lipsi de aici postarea lunară, după cum am scris mai sus.  

Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Dacă ți-a plăcut, te rog scrie un comentariu cât de mic la postarea mea, apoi vizitează-i și pe ceilalți participanți. Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 

Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.
Întrucât Mr. Linky nu îmi permite să postez două tabele în aceeași săptămână, îl voi scoate pe acesta pentru a putea să pun tabelul la Miercurea fără cuvinte.
Îi trec pe cei care s-au înscris în lista următoare de linkuri și la fel voi face pentru cei care vor sa se înscrie în tabel de acum încolo. Rugămintea este să pună linkul în comentariu. Mulțumesc pentru înțelegere!
1. Suzana
2. Daurel
3. Stef Rof

16 comentarii:

  1. Am citit prea putin din aceasta serie si am vazut o ecranizare, dar asta de mult.
    Nu stiu sa spun cu adevarat cat de mult mi-a palcut, desi atmosfera desertica este fascinanta ca si toate metaforele utilizate, unele dintre ele valabile si azi.
    Poate ca ar merita sa-mi reactualizez ideile despre aceste carti. Multumesc pentru reamintire, draga Zina! O saptamana excelenta!
    Si, evident, La Multi Ani de ziua copiilor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana, dacă iubești genul acesta de literatură, cu siguranță merită să revezi seria de romane Dune.

      Săptămână excelentă și La Mulți Ani tuturo copiilor, inclusiv celor din noi! ☺

      Ștergere
  2. Nu-s fan SF. Auzisem de "Dune", n-o citisem. Dar acum o voi căuta. 🙂
    O săptămână buna! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am citit-o la foarte mult timp după ce am auzit de ea. A fost o surpriză foarte plăcută.

      Sătămână excelentă, dragă Ina!

      Ștergere
  3. Mai este un film de acest gen - John Carter (2012) - inspirat după o carte, cu mici modificări de scenariu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am tot vazut cartea prin librarii, dar nu m-am incumetat. Acum, ca am aflat ca este vorba despre organizarea societatilor viitoare, voi cauta filmul lui David Lynch.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am alăturat și eu așa mai târziu :)
    Mi-a plăcut această parte de fragment care cred că se poate adapta la orice cultură și generație în parte..
    "Nu poți prăda la nesfârșit ceea ce-ți trebuie fără să-ți pese de cei care vor veni după tine. Economia Arrakisului susține existența unei clase dominante, care trăiește așa cum au trăit dintotdeauna clasele dominate, în timp ce alături de ele o masă de semisclavi supraviețuiește din resturi".
    Ador tipul ăsta de lectură, filmele și documentarele..
    Mulțumim ! O zi frumoasă vă doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că această carte este pe gustul tău și, dacă nu ai citit-o, a sosit momentul. În mod sigur îți vor plăcea și următoarele romane din serie, pe care le voi prezenta în lunile următoare.

      Zi frumoasă!

      Ștergere
  6. Am mai scris: mi-a plăcut enorm. "Dune" am citit de doua ori. Si chiar ca pare a fi mai actuala "pentru acum".
    Numai de bine, Zina draga!

    Regret enorm ca lipsesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa este.
      Aștept cu nerăbdare să revii, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  7. Nu sunt fană de literatură SF însă aflându-mă în vizită la niște prieteni, mi-a căzut în mână Dune și m-a introdus imediat în poveste. Merită citită, ba chiar mă gândesc să o recitesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, e o poveste uimitoare, atât aventură, cât și fantezie, dar și filosofie. Caută cele șase romane originale ale lui Frank Herbert. Acțiunea din primul volum continuă în următoarele, cu întorsături de situație surprinzătoare.
      După ce am primit cele 6 volume, l-am recitit și eu pe primul, pentru reîmprospătare, și abia apoi am făcut cunoștință cu următoarele. Le voi recenza aici.
      Dacă vrei să vezi cum arată seria, o poți vedea aici: https://zinnaida2.wordpress.com/2020/04/27/jurnal-3-2020-preocupari-de-stam-acasa/

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !