3 februarie 2020

CITATE FAVORITE (145) ”Imago” de Ludmila Ulițkaia



Distinsă de Franța ca Ofițer al Legiunii de Onoare, cu Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană și cu multe alte premii, Ludmila Ulițkaia este o scriitoare prolifică, apreciată atât în Rusia de azi cât și în întreaga Europă.
În romanul ”Imago” autoarea descrie, când cu umor, când cu ironie, când cu duioșie, când cu durere, destinele a trei bărbați, urmărite din perioada de după al doilea război mondial, când erau școlari mici, până în zilele noastre.

Desigur, destine împletite cu cele ale părinților, iubitelor, prietenilor și cel al întregii societăți sovietice. După cum la insecte noile organisme trec prin mari transformări, multe dureroase, până când ajung la stadiul de imago, premergător celui de adult, și evoluția celor trei eroi avea să cunoască asemenea schimbări. Și cum ar fi putut să fie altfel într-o epocă aflată sub semnul schimbării ?...
”Deodată mama iese valvârtej din bucătărie cu un cuțit într-o mână și cu un cartof în cealaltă. Urlă, se vaită, dar nu e glasul ei obișnuit, așa că Galia crede că s-a tăiat la mână.
Tatăl, prost dispus de dimineață, își înalță capul de pe pernă:
- Ce te-a apucat de urli cu noaptea-n cap, Ninka ?
Mama se văicărește din ce în ce mai zgomotos, nu i se înțeleg cuvintele întrerupte de vaiete:
- A murit ! Trezește-te, prostule ! Scoală-te odată ! A murit Stalin !
- Au anunțat sau ce ? întreabă tatăl înălțându-și capul cu moțul lipit de frunte.
- Au zis că e bolnav. Bag mâna-n foc, a murit! O simt!
Urmează alte vaiete nedeslușite, printre care răzbate întrebarea dramatică:
- Vai de noi! Ce-o să se întâmple acum? Ce-o să se întâmple cu noi toți? Ce-o să fie?
Tatăl face o mutră strâmbă și-i zice răstit:
- Ce ai de te vaiți așa, proasto? De ce? Mai rău de-atât n-o să fie!”
 ”- Războiul e cea mai mare mârșăvie din toate câte le-a inventat omul, le spunea profesorul punând capăt brusc avalanșei de întrebări care se înghesuiau pe buzele băieților: Unde luptase? Ce decorații primise? Cum fusese rănit? Câți fasciști ucisese?
Într-o zi se apucă să le povestească:
- Eram la sfârșitul anului doi când a izbucnit războiul. Toți băieții s-au înrolat imediat și au fost trimiși pe front; numai eu am rămas în viață din grupa mea. Au murit toți. Au murit și două fete. Ăsta-i motivul pentru care sunt împotriva războiului cu amândouă mâinile.
Profesorul își ridică-n sus mâna stângă, jumătatea dreptei se zbătu fără să se poată ridica.”
”... pe Hrușciov nu-l preocupa muzica ”uimitoare și neomenească” și nici muzica ”cacofonică” nu-l impresiona deloc. Era pe deplin satisfăcut când asculta melodia deloc complicată ”În grădină, în livadă”... Primitiv, semianalfabet, îmbătat de putere, conducea țara uriașă cum îl tăia capul: a ridicat mâna ca să lovească în Stalin, a aruncat mortul afară din mausoleu, i-a eliberat pe deținuți, a desțelenit pământurile virgine, a însămânțat regiunea Vologda cu cucuruz, i-a băgat în pușcărie pe producătorii clandestini de textile, pe aceia care spuneau bancuri și pe pierde-vară, a sugrumat Ungaria, a lansat sputnikul și a acoperit de glorie URSS cu ajutorul lui Gagarin...
În anul 1964 a intrat în scenă Brejnev. Au urmat mutări și permutări în interiorul partidului, unii strigoi au fost înlocuiți cu alții. Nivelul lor de cultură dezastruos a dat tonul pentru stilul de viață al țării și a fixat plafonul dincolo de care era periculos să te avânți. Literatura și arta, cultura cea de toate zilele, erau de o plictiseală soră cu moartea.
...Fantomele cu preocupări spirituale duceau o existență paralelă, clandestină. Nu formau un partid, un cerc, o societate secretă, nici măcar o adunare a celor care gândeau la fel. Să zicem că numitorul lor comun era repulsia față de stalinism. Și, bineînțeles, lectura.” 

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Dacă ți-a plăcut, te rog scrie un comentariu cât de mic la postarea mea, apoi vizitează-i și pe ceilalți participanți. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

10 comentarii:

  1. Ooo! Ce carti ne prezinti! Foarte interesante astfel de lecturi, adevarate fresce ale unei societati. Nuante, pe care in mod cert nu le observi in cartile de istorie!
    Multumesc de recomandare, Zina draga! O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere!
      Cartea merită să fie citită, garantez. E impresionantă!

      Săptămână excelentă, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Trebuie să caut cartea, sunt tare curioasă. Îţi mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere! Potecuță dragă, și eu sunt tare curioasă ce impresie o să-ți facă.

      Ștergere
  3. Interesanta lectura si citat. Si mie mi-apovestit mama ca desi era copil de scoala, isi amintea ca toata lumea plangea, cu lacrimi amare, cand a murit Stalin. Ma bantuie inca si azi vremurile acelea. Si-i bine sa nu uitam iadul ce l-am trait.
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o carte interesantă și bine scrisă, captivantă.

      Săptămână bună și ție!

      Ștergere
  4. da, frumoasa recenzie, multumim, am sa caut si eu cartea.
    O saptamâna minunata sa ai, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merită efortul. Sunt sigură că îți va plăcea. ☺

      Săptămână minunată și ție, dragă Carmen!

      Ștergere
  5. Din diferite cauze, continua sa vina putine informatii despre societatea rusa. Am citit azi un interviu interesant acordat de L. Ulitkaia in Romania (https://anamariaonisei.ro/interviu-cu-scriitoarea-ludmila-ulitkaia-nu-vreau-sa-fiu-perceputa-ca-o-revolutionara-care-isi-doreste-doar-sa-rupa-gatul-puterii/).
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !