Théodore Géricault (1791 Rouen – 1824 Paris) este un reprezentant important al romantismului timpuriu din Franța.
Din anul 1808, artistul a studiat cu Carle Vernet, iar din 1810 cu Pierre Guerin, deși a fost influențat mai puternic de artiștii antichității și de maeștrii secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. A studiat lucrările lui Michelangelo și ale lui Rafael în timpul călătoriei în Italia din anul 1816. Mai târziu a fost influențat și de John Constable și Richard Parkes Bonnington.
Géricault nu a ales motive canonice, preferând subiecte curente, într-o abordare contemporană. Pe lângă picturile ecvestre, a mai fost interesat de fizionomia umană și de situațiile existențiale extreme. În felul acesta oferă reprezentări active și realiste, cu un sentiment pasional în locul unor forme ideale abstracte. Delacroix, care a lucrat cu el, a continuat această abordare stilistică.
În anul 1816, fregata Meduza a naufragiat departe de coastele Africii de Vest. Supraviețuitorii au înjghebat o plută, care i-a dus în derivă timp de treisprezece zile. Numai 10 din cei 140 de oameni au fost salvați. Căpitanul, care se bucura de favorurile regimului Bourbonilor, a fost considerat primul responsabil pentru tragedie.
Géricault a exploatat acest fapt divers contemporan și tragic. El a ales să fixeze scena momentului în care speranța devine mai aprigă la vederea unei salvări posibile. Construcția fals realistă a acestui ciorchine omenesc, morți și supraviețuitori înlănțuiți, surprinși în patetismul clipei, este expresia romantismului. Compoziția piramidală, modeleul academic al corpurilor, raporturile de umbră și lumină, culorile pământii, aparțin, în schimb, clasicismului. Istoricul Jules Michelet a văzut aici o artă angajată, un simbol al naufragiului politic al Franței.
Pictura, ulei pe pânză de 491 x 716 cm, se află la Muzeul Louvre din Paris.
Iată aici un videoclip cu lucrări ale lui Théodore Géricault.
Și iată și portretul ”Cleptomanul”, despre care vorbește Natalia în comentariu.
Și iată și portretul ”Cleptomanul”, despre care vorbește Natalia în comentariu.
Superbe picturi. Pluta de pe ''Medusa'' impresionanta. Transmite multa stare, te emotioneaza. Multumim frumos iar pentru aceasta incursiune. Weekend placut! :)
RăspundețiȘtergereDa, este un tablou dramatic. Mă bucur că te-a impresionat.
ȘtergereWeekend plăcut și ție!
E imposibil sa privesti acest tablou si sa nu fii coplesit de tensiunea si puterea sa.Tablouleste astazi considerat drept un manifest al miscarii romantismului francez
RăspundețiȘtergere,reprezentat de stralucitorul Theodore Gericault;este o punte de legatura intre clasicism si romantism.Expunerea lucrarii in 1819 a declansat un imens scandal,
ingrozindu-i pe critici:Gericault a indraznit sa redea o scena urata si incomoda din
istoria contemporana lui(ne-a prezentat Zina,tragedia).Tabloul i-a adus respect artistic lui Theodore Gericault,si a exercitat o mare influienta asupra altor pictori
O mentiune speciala as acorda-o(in afara superbelor cabaline!),portretelor pacientilo
r tanarului Dr, psihiatru Georget,care credea ca bolnavii mintal trebuie tratati cu
demnitate."Cleptomanul" mi se pare cel mai impresionant:Gericault reuseste sa sugereze ca este vorba despre o persoana instabila,iar maiestria tehnica a artistului reda convingator privirea fixa,fata usor stramba,parul in dezordine si umerii cazuti.
Din pacate nu l-am gasit pentru prezentare (singur !)
Felicitari si zile frumoase,draga Zina !
Mulțumesc pentru comentariul ce aduce completări atât de interesante, ca de obicei!
ȘtergereZile frumoase și sănătate!
Tabloul este exceptional, iar comentariul Nataliei deosebit ca de fiecare data!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru frumuseti, draga Zina! Un weekend placut!
Mă bucur că ți-au plăcut și tabloul și comentariul Nataliei!
ȘtergereWeekend plăcut, dragă Suzana!
Impresionantă operă de artă. Atâta dramatism în fiecare detaliu. Nu știam despre acest artist, dar mă bucur că am aflat acum.
RăspundețiȘtergereSărut mâna, doamna Zina! :-)
Este o operă de artă celebră, atât prin ea însăși, ca pictură, cât și prin semnificația social-politică ce i s-a dat.
ȘtergereZi frumoasă!