16 decembrie 2019

CITATE FAVORITE (140) Originea unor expresii (5)

”NICI ÎN CLIN, NICI ÎN MÂNECĂ”

Expresie de demult ce se trage din Transilvania. Acolo, țăranii spun „în mânec” când urcă cu carul un deal și „în clin”, când coboară la vale.

Când căruța și căruțașul stau pe loc, este nici în clin, nici în mânec.
Expresia a pătruns în toate zonele țării și s-a păstrat până astăzi nu cu sensul primar, ci în sensul de a nu avea de-a face cu ceva sau cu cineva în nicio împrejurare.
Se știe că mâneca este partea hainei care acoperă brațul, iar un clin este o fâșie de material, dar expresia nu are nicio legătură cu acești termeni.

”A STA DE ȘASE”

Această expresie înseamnă să păzești pentru a nu fi surprins. Expresia provine din aviație, din timpul Primului Război Mondial. Pentru a comunica rapid și eficient, piloții foloseau metoda ceasului.
Se considera că avionul se află în centrul cadranului unui ceas imaginar. Piloții se atenționau între ei, în cazul apariției unor avioane inamice, folosind orele de pe cadranul imaginar. Spre exemplu, atenție la 3 sau atenție la 9 însemna că pericolul vine din dreapta, respectiv din stânga. Atenție la 6 însemna că vine din spate. De aici cifra 6 a început să fie folosită în alte contexte, cu înțelesul de te proteja pentru a nu fi luat prin surprindere de evenimente neașteptate care ți-ar putea dăuna.


„A FI PRINS CU MÂȚA-N SAC” 

Expresia înseamnă să fii prins cu o minciună, cu ceva necinstit.
În trecut, în târguri, purceii se vindeau în saci legați. Oamenii nu puteau să vadă ce se află în sac, astfel că vânzătorii necinstiți profitau de situație și în loc de purcel puneau o pisică în sac. Cei care erau prinși cu această înșelăciune erau, la propriu, prinși cu mâța-n sac.


„A FACE CAPUL CALENDAR”

Expresia înseamnă să stresezi pe cineva, oferindu-i prea multe informații de care nu are nevoie, și a apărut odată cu invenția tipografiei.
Printre primele lucruri tipărite și vândute în masă, au fost calendarele. iar pentru a încuraja cumpărarea lor, producătorii adăugau diferite informații, precum proverbe, sărbători, sfaturi, rețete, glume, horoscop, meteo și multe altele. Astfel, calendarele deveneau niște reviste cu o mulțime de informații.
Pentru că hârtia era scumpa, scrisul era mic și informația extrem de înghesuită pe pagină, părând în exces. De aici și sensul expresiei, de a copleși cu prea multă informație.


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

10 comentarii:

  1. Expresiile se adapteaza mereu, devenind metafore interesante sau simpatice.
    Multumesc, pentru aceasta colectie de origini ale citatelor, draga Zina!
    O saptamana excelenta sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru explicatii, Zina draga! :)
    Exceptand expresia cu pisica pe celelalte nu le stiam - poate, pe cea despre a face capul calendar, dar nu-s sigura; am capul calendar! :))
    Saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Cu drag, Diana! Mă gândesc că explicațiile astea sunt si instructive si distractive, chiar dacă unii mai stiu câte una, alții- alta... Noutăți 100% sunt greu de adus.

      Săptămână excelntă și ție!

      Ștergere
  3. Nu știam originea niciunei expresii, deși le folosesc des. Mi-a prins tare bine explicațiile. Mulțumesc. O seara buna! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ☺ Când ți le imaginezi pe unele, devin chiar hazlii, de exemplu cel cu mâța! Dar, mă întreb, mâțele alea nu miorlăiau în sac? Sau le făceau anestezie ?! :))

      Zi frumoasă, dragă Ina!

      Ștergere
  4. Expresia în clin am auzit-o și în sud: "în clin, înspre Dunăre!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce interesant! Deci nu numai în Transilvania are sensul ăsta...

      Ștergere
  5. Da,pentru primul proverb,maneca e in partea de sus a corpului,iar clinul(sau clinii)
    formeaza fusta in partea de jos a corpului;deci ce are a face clinul cu maneca !Mi-a
    placut intotdeauna acest proverb !
    Zile senine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, putem interpreta și așa. Mie cel mai mult îmi place acela cu mâța-n sac. ☺

      Numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !