18 octombrie 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (47) Domenichino. Sfânta Cecilia. 1620


Domenichino (1581 Bologna – 1641 Napoli), pictor baroc, pe numele său Domenico Zampieri, a fost unul dintre cei mai importanți succesori ai lui AnnibaleCaracci.

A studiat în atelierul lui Ludovico Caracci, apoi a început să lucreze cu vărul acestuia, Annibale Caracci, la Roma, în 1602. Influențat de acești doi artiști, dar și de Corregio, Rafel și Caravaggio, și-a dezvoltat un stil independent, tipic pentru claritatea și forma expresivă monumentală a picturii clasice.
După moartea lui Annibale Caracci, Domenichino a devenit conducătorul școlii de pictură peisagistică de la Bologna. Aici a lucrat între 1617 și 1620, apoi, până în 1630, a locuit și a lucrat la Roma. S-a mutat apoi la Napoli, unde a lucrat până la moartea sa.
Artistul a pictat portrete și peisaje în ulei, pe lemn și pe pânză, dar și fresce și altare cu subiecte religioase și mitologice.
Urmând exemplul lui Rafael, Domenichino a pictat-o pe Sfânta Cecilia având o frumusețe idealizată.
Martira romană i-a convertit la creștinism pe soțul ei, Valerius, și pe fratele acestuia, apoi alte câteva sute de romani. Prefectul Romei a poruncit ca Valerius și fratele său să fie bătuți, apoi decapitați. Cecilia a împărțit săracilor averile celor doi.  Aflând aceasta, prefectul a ordonat să fie arestată. A fost chinuită cu foc și fum timp de trei zile, apoi a fost tăiată cu sabia și a murit după alte trei zile.
Sfânta Cecilia este socotită de biserica creștină (ortodoxă, catolică, anglicană,  orientală) patroana muzicienilor, căci în ziua nunții sale cu Valerius, ea cânta în inima ei precum cântau cântăreții veniți la petrecere.
În pictura lui Domenichino, cu o abordare perfecționistă a fiecărui detaliu, Sfânta Cecilia este reprezentată cântând la violoncel și privind vrăjită spre cer.
Tabloul, ulei pe pânză de 159 x 117 cm, se află la Muzeul Luvru din Paris.
Iată aici un videoclip cu lucrările lui Domenichino, ilustrând un superb concert pentru fagot al lui Vivaldi.

10 comentarii:

  1. Multumesc frumos, iar pentru incursiunea in lumea artelor. Mi-a placut mult pictura, dar azi am fost impresionata de Vivaldi, in interpretarea propusa - n-as putea spune de ce. E sublima. Weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Ina!
      Vivaldi impresionează în orice interpretare, a profesioniștilor, desigur.

      Weekend frumos și ție! ☺

      Ștergere
  2. Din cer venea inspiratia! Imi place cum copilasul tine partitura. Frumoasa ideea compozitiei. E pentru prima data cand vad pictura. Este cu adevarat minunata.
    Multumesc, draga Zina pentru pictura si concert. Un weekend minunat! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pictura și muzica se completează de minune, nu-i așa?

      Weekend minunat și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  3. Multa sensibilitate .. nu stiam nimic despre Sfanta Cecilia, apropo, in clasele mici aveam o colega cu acest nume si o voce superba. Canta "Ciobanas cu 300 de oi" la sezatori... clasele mici fiind: I si a IIa :)
    Am fost si la filmulet (si m-au intampinat niste fructe apetisante, cred ca agrise si Vivaldi - Concerto per fagotto RV 484 in mi minore, dar nu am vazut lucrarile, poate e vreo defectiune la mine si sare la altceva?)
    Pupici cu muuult drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot să-mi explic cum de s-a făcut acea schimbare... Am văzut agrișele de care vorbeai. Am verificat linkul și, într-adevăr, nu sunt decât ele. Am schimbat acum linkul, să sperăm că vei vedea lucrările. Scuze, dar nu sunt vinovată cu nimic!

      Ștergere
  4. Frumos !Domonichino lucreaza cu fratii Carracci,in realizarea picturilor din Palatul
    Farnese si cu Guido Reni,in decorarea bisericii Sf.Grigore cel Mare,tot din Roma.
    Pana la jumatatea secolului al XIX-lea,este privit ca un continuator al picturii lui Rafael;are o tusa usoara,delicata,cu o mare expresivitate a desenului,luminozitatea culorilor vii.Opera sa numara,in afara de portrete si peisaje(biblice si mitologice),
    numeroase fresce,cu o luminiscenta Renascentista,dar monumentale si decorate cu elemente de arhitectura si sculpturi de mici dimensiuni tot de Dominichino.Ii influienteaza pe Poussin sau Lauraine,predecesori ai clasicismului...Este uitat la sfarsitul secolului al XIX-lea,singura Expozitie din secolulu al XX-lea fiind in 1996
    in palatele venetiene.
    Sa ne bucuram de impletirea picturii si muzicii in aceasta frumoasa toamna,draga Zina 1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru completarea interesantă, ca de obicei!

      Sănătate și numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere
  5. Minunată lecția de istoria artei, pe acorduri de Vivaldi. Ce apocă de efervescență a artelor! Iar italienii au dat lumii atâția artiști geniali. La fiecare rubrică pe care ne-o oferiți aici, afăm nume noi și ne minunăm de operele unor artiști care au lăsat atâtea frumuseți în urma lor ca o moștenire în slujba frumosului.
    Sărut mâna, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am pus și eu în slujba frumosului, așa cum pot. ☺

      Numai bine, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !