30 septembrie 2019

CITATE FAVORITE (129) Cartea Înțelepciunii de Dalai Lama


În anul 1993, la Londra, al XIV-lea Dalai Lama ținea o serie de conferințe cuprinse apoi în volumul ”Puterea Compasiunii”. O parte din acesta a constituit ”Cartea Înțelepciunii”, din care prezint astăzi câteva învățături. ”Alegerea îți aparține. Dacă vei găsi aici idei care ți se potrivesc, ești liber să le urmezi și să le pui în practică. Dacă nu le consideri a fi de folos, atunci le poți respinge.” – spunea Sfinția Sa Dalai Lama.

”Prin realizarea propriului potențial, oricine este suficient de încrezător în sine poate crea o lume mai bună. Din propria-mi experiență pot spune că încrederea de sine este esențială. Nu o încredere oarbă, ci conștientizarea propriului potențial. Pe acest temei, ființele umane se pot transforma pe ele însele prin sporirea calităților bune și reducerea celor rele.”
”Zâmbetul este o caracteristică deosebit de importantă a figurii umane. Chiar și această parte bună a naturii umane poate fi folosită în mod greșit cu ajutorul inteligenței, ca atunci când arborăm un zâmbet sarcastic sau unul oficial care nu face decât să dea naștere neîncrederii. Cred că un zâmbet sincer și afectuos este foarte important în viața de zi cu zi. Felul în care cineva zâmbește relevă în mare măsură atitudinea sa. De asemenea, este lipsit de sens să aștepți să ți se zâmbească atunci când tu însuți nu zâmbești.”
”În prezent, ca și în viitor, succesul depinde de cât de motivat, de hotărât și de încrezător în tine ești. Prin experiențe dificile, viața capătă uneori mai multă semnificație. Oameni care au avut totul încă de la început, atunci când li s-au întâmplat lucruri neplăcute și-au pierdut imediat speranța și s-au lăsat dominați de supărare. Alții, ca rezultat al greutăților cu care s-au confruntat, și-au dezvoltat atitudini mintale mai puternice.”
”Compasiunea este cel mai minunat și mai de preț lucru. Când mergem la un spital, indiferent de pregătirea medicului, dacă manifestă față de noi sentimente autentice, se arată interesat de starea noastră de sănătate și dacă zâmbește, atunci ne simțim bine. Dar dacă medicului îi lipsește compasiunea, atunci, chiar dacă este un bun profesionist, suntem încercați de un sentiment de îngrijorare și de nesiguranță. Căci aceasta este natura umana.”
”Cartea înțelepciunii” a apărut la editura Curtea Veche, în anul 2018. 

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

18 comentarii:

  1. Cartile lui pot deveni un ghid extrem de util al vietii. Imi place mult cum scrie, direct si simplu, calm si echilibrat. Ai din plin ce invata din intelepciunea unui astfel de om. La urma urmei, asa cum spune, 'alegerea ne apartine' si merita sa nu uitam ca viata noastra nu ne-o traieste nimeni si suntem singurii raspunzatori pentru ea.
    Multumesc, Zina draga pentru citatele de azi. O saptamana excelenta.

    Las si linkul meu:
    https://suzanamiu.blogspot.com/2019/09/citate-favorite-100-gustave-flaubert-si.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfectă dreptate, Suzana, înțelepciunea este simplă și echilibrată.

      Mulțumesc pentru link și scuze pentru defecțiunea cu tabelul. Am reparat-o.

      Săptămână excelentă și ție!

      Ștergere
  2. Imi place foarte mult Dalai Lama, am un respect deosebit pentru el.
    Dar nu l-as numi niciodata "sfintia sa"!

    Sa ai o saptamana placuta, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să nu-l numești?... Dacă l-au numit așa toți cei care l-au intervievat și care au scris despre el, tu de ce nu poți?...

      Săptămână plăcută și ție, dragă Ella!

      Ștergere
  3. Despre Dalai Lama e greu ca eu, un om simplu sa fac o apreciere. Eu doar iau aminte la zicerile sale. Mi-au placut mult citatele cu zambetul si compasiunea, dar si toate celelalte. Multumesc. :) O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se și vede că îl aplică pe cel zâmbetul :)

      Zi frumoasă, dragă Ina!

      Ștergere
  4. M-a impresionat când, citindu-i viața și această excepțională realizare de a face posibilă prin puterea dialogului eliberarea țării sale, am aflat că a fost o persoană fără adăpost pentru o jumătate de secol. ”Dar, am găsit un numar mare de case noi in intreaga lume vasta. Daca as fi ramas la locul meu, nu cred ca as fi avut ocazia sa intalnesc atat de multe personalitati, atat de multi sefi de stat din Asia, Taiwan, Statele Unite ale Americii si Europa, papi, precum si multi oameni de stiinta si economisti.”
    Un om extraordinar, care, în acest neajuns, a găsit puterea de-a lupta și bucuria de-a cunoaște oameni importanți cărora le-a împărtășit ideile sale.
    Cartea înțelepciunii ar trebui să fie în fiecare casă. Mulțumesc, Zina!
    O săptămână cât mai frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici n-ar fi prea greu să fie în fiecare casă. Se găsește în librării (eu am luat-o de la Cărturești), nu e scumpă (vreo 30 de lei) și e tare mititică. Oricum, esențele tari se țin în sticluțe mici, nu?!

      Săptămână excelentă, Mirela!

      Ștergere
  5. Ceea ce spune - si scrie - sunt, practic, chestiuni de bun simt, dar - dintr-un fel de reflex - le asociez buddhismului.
    Multe idei "de aici" mi se potrivesc - cu practica, in anumite momente, e mai greu. :)

    Saptamana minunata iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, e știut că ”teoria ca teoria, dar practica ne omoară”!

      Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  6. O adevarata bucurie sa pot citi aceste randuri pline de intelepciune, incurajare, bunatate si tot ce poate fi mai bun in lume! <3
    Am si eu o carte pe lunga lista de asteptare - momentan am inceputa o alta, scrisa de Gregg Braden. Probabil ca dupa ce vor pleca cei mici si ne mai linistim si noi (macar din unele puncte de vedere, voi gasi si eu un strop de liniste sa pot citi in voie - carti de genul nu se citesc pe fuga.
    Pupici cu mult drag si multumesc pentru portia aceasta de enegie pozitiva :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Rux, îți doresc să îți găsești mult-dorita liniște pentru lectură!

      Zi frumoasă!

      Ștergere
  7. Mi-am notat sa caut cartea.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. ...Ai perfecta dreptate,draga Zina,"esntele tari se tin in sticlute mici"!
    Am recitit cu cea mai mare placere,aceste ganduri si concluzii,ale
    Marelui OM;fiecare dintre noi,trece,de-a lungul vietii,prin diferite
    "examene",sa-i spunem;reactiile sunt diferite,de aceea si vietile merg
    in functie de ce cale alegi !
    Iti multumesc pentru "intelepciunile" citate,draga Zina;cred ca ne-am
    ales corect drumul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, încercările ne modelează diferit. Cât despre drumul ales... cine poate ști?

      Zi frumoasă, dragă Natalia!

      Ștergere
  9. Sărut mâna, doamna Zina. Mă bucur că am reușit să ajung la această rubrică frumoasă, chiar și acum, mai târziu. Nu aveam cum să ratez citatele lui Dalai Lama. Um om absolut excepțional. Simplu, modest și extraordinar de sincer. Nu caută să spună „cuvinte frumoase”, să impresioneze, să epateze cu ceva. Ci caută să ajungă direct la sufletul omului, indiferent că este un mare președinte sau un simplu om de pe stradă. Iar zâmbetul care îi încadrează mereu chipul, întărește cele spuse mai sus. Un om care transmite bunătate și iubire semenilor. Și ce puțini au fost acești oameni în istorie....
    Numai bine vă doresc și o nouă săptămână cât mai frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, ești binevenit chiar și mai târziu. ☺ Mă bucur că îl apreciezi atât de mult pe Dalai Lama.

      Săptămână cât mai reușită!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !