29 august 2019

PĂZITOAREA DE GÂȘTE. Povestire pe scurt( (1)

BASM DE FRAȚII GRIMM.


Pe un munte, într-o colibă din mijlocul pădurii, trăia o femeie bătrână având alături un cârd de gâște. În fiecare dimineață ea pleca în pădure, fie să adune vreascuri pentru foc, fie să culeagă poame.
Oamenii o ocoleau însă și le spuneau copiilor lor să se ferească de ea, că este vrăjitoare.
Într-o zi, după ce bătrâna strânsese două coșuri cu mere și pere pădurețe, trecu pe lângă ea un tânăr tare vesel. El o salută și o întrebă cum va duce greutatea aceea acasă. Bătrâna îl întrebă dacă nu vrea el să o ajute și el se învoi, deși îi spuse că era fiu de nobil.
Porni tânărul cu greutatea în spate și, cât merse pe drum drept, nu fu prea greu. Când începu să urce pe munte, însă, drumul deveni tot mai obositor. Tânărul voi să dea jos greutatea din spate, dar nu reuși, parcă era lipită de el. După o vreme, baba sări și ea în spatele lui, peste povară. Când tânărul se oprea, îl lovea cu un mănunchi de urzici peste picioare, ca să meargă mai departe.
Într-un târziu ajunseră la colibă. Lângă ea se afla cârdul de gâște, mânat din urmă de o femeie tare urâtă. Cele două femei intrară în casă, iar flăcăul, obosit, adormi pe banca pe care se așezase. Nu după multă vreme bătrâna îl trezi și îi spuse că trebuie să plece de acolo. La plecare, ea îi dărui un sipețel, o cutiuță, făcută dintr-un singur smarald, și îi spuse că îi va aduce noroc.
După ce rătăci vreo trei zile prin pădure, tânărul găsi un drum care îl duse chiar la o cetate împărătească. Necunoscând locurile, se înfățișă chiar la palat. Dus în fața împăratului și împărătesei, el întinse împărătesei sipețelul de smarald. Împărăteasa îl deschise, privi înăuntru și apoi leșină. Împăratul porunci să-l ducă la temniță pe tânăr, dar tocmai atunci împărăteasa se trezi din leșin și spuse că vrea să vorbească cu el.
Împărăteasa îi spuse tânărului că ea și împăratul avuseseră trei fete. Pe cea mică, împăratul o surghiunise fiindcă îi spusese că îl iubește cum iubește sarea în bucate. Fata plecase de acasă plângând, iar din ochi îi curgeau mărgăritare, nu lacrimi. Împărăteasa văzuse în sipețel chiar unul dintre aceste mărgăritare și de aceea leșinase.
Sursa foto

* * * 

4 comentarii:

  1. Este foarte de ajutor pentru școală! Pe mine ma ajutat si am luat 10 la romana!!��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am fost de folos!
      Atenție! ”Pe mine M-A...”

      Ștergere
  2. Ma ajutat foarte mult pentru scoala și am luat 10 la comunicare

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !