27 august 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (17)

ROMAN DE JULES VERNE.

CAPITOLUL XLIII

Talibașii. Urmărirea. Un ținut devastat. Vânt moderat. Victoria coboară. Ultimele proviizii. Săriturile Victoriei. Apărarea cu focuri de armă. Vântul se răcorește. Fluviul Senegal. Cataractele Guina. Aer cald. Traversarea fluviului.
Trecând pe deasupra unei păduri, călătorii văzură cum vreo treizeci de călăreți înarmați cu flinte și cu lănci urmăreau aerostatul. După îmbrăcăminte, doctorul își dădu seama că sunt din tribul Talibas, fanaticii lui El-Hadji. Călătorii își pregătiră armele pentru apărare și Fergusson observă că balonul începe să piardă din înălțime.

Talibașii îi urmăriră toată dimineața. Observaseră și ei că balonul începe să coboare și sperau să-i prindă pe călători, până la urmă.
Cei trei aruncară din nacelă tot ce se putea. Balonul se ridică puțin apoi coborî iar, izbindu-se cu fundul nacelei de pământ. Izbitura aruncă balonul la o milă distanță. Aruncară până și puștile, dar Victoria se izbi iar și iar, golindu-se de aer incet, încet. E drept că se îndrepta spre fluviu, dar talibașii erau mai aproape decât acesta.
La un moment dat, doctorul le spuse celorlalți că nu mai au de aruncat decât nacela, iar ei se vor agăța de plasa în care era învelit balonul. Așa făcură și Victoria se ridică iar de la pământ, trecu peste o colină și călătorii văzură fluviul Senegal. La o sută de pași de fluviu, Victoria se opri definitiv.
Cei trei se îndreptară spre fluviu și văzură că balonul îi adusese tocmai la cascada Guina, imposibil de trecut. Se întoarseră la Victoria și doctorul le ceru celorlalți să adune multă iarbă uscată. O aprinse și umplu balonul cu aer cald. Când era plin pe trei sferturi, apărură în depărtare talibașii.
Doctorul și tovarășii lui se prinseră iar de plasă, iar balonul, dus de vânt, îi duse pe celălalt mal al fluviului Senegal. Aici îi întâmpinară vreo doisprezece francezi în uniformă militară. Șefii lor citiseră în ziare despre expediția balonului Victoria, așa că știură cu cine au de-a face. Cei trei călători erau salvați, în timp ce Victoria era înșfăcată de apele fluviului și dusă spre cascada Guina.

CAPITOLUL XLIV

Concluzii. Proces-verbal. Așezările franceze. Postul Medina. Vaporul Basilic. Saint-Louis. Fregata engleză. Întoarcerea la Londra.
Doctorul Fergusson îi solicită șefului francezilor, locotenentul Dufraisse, să semneze procesul-verbal prin care se consemna apariția balonului Victoria cu cei trei călători la cascada Guina de pe fluviul Senegal.
După trei zile, cei trei ajunseră la postul Medina, situat pe fluviu, și se îmbarcară pe vaporul Basilic care îi duse până la vărsarea fluviului în Oceanul Atlantic, lângă orașul Saint-Louis. De aici se îmbarcară pe o fregată engleză și în două săptămâni erau la Londra.
Societatea regală de geografie răsplăti cea mai remarcabilă explorare a anului 1862 cu medalia de aur.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Cinci săptămâni în balon”

Ai putea să mai citești:

2 comentarii:

  1. Medalia de aur o primiti si dumneavoastra. Pentru plimbarea uimitoare cu balonul prin locuri, dar si prin amintiri din copilarie. Deja privesc in urma, cu drag..
    Multumim frumos. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte deosebită, plină de aventuri palpitante. Ce copil, care a citit-o, nu a visat la o asemenea călătorie cu balonul, în jurul lumii? Am vizionat cu plăcere și ecranizările după această carte minunată.
    Toate cele bune, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !