23 august 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (39) Correggio. Noli me tangere. 1523



Correggio (cca 1489 -1534, Correggio, lângă Modena) este unul dintre cei mai importanți pictori ai Renașterii din perioada de apogeu.

Pe numele său Antonio Allegori, a fost elevul lui Francesco Bianchi Ferrari, dar a fost puternic influențat și de Andrea Mantegna și de Leonardo, iar mai tarziu de Rafael și de Michelangelo. A lucrat la Roma, la Parma și în orașul său natal.
Prin încercarea lui de a capta grația și imponderabilitatea, Correggio a devenit un deschizător de drumuri în pictura iluzionistă europaeană. El a dezvoltat noi efecte lumină-întuneric cu ajutorul culorii și luminii. Prin apropieri și suprapuneri a obținut impresia de plasticitate, iar prin direcționarea luminii și a liniilor diagonale a realizat adâncimea compozițiilor.
În tabloul ”Noli me tangere”, Corregio surprinde puternicele trăiri ale Mariei Magdalena în momentul în care îl recunoaște pe Iisus, înviat din morți. Chipul femeii este iluminat, grația și delicatețea au devenit atributele frumuseții feminine. Această nouă concepție a feminității a stârnit admirația confraților pictori până în secolul al XVIII-lea.
Iisus este aici de o frumusețe desăvârșită. La avertismentul lui, ”Nu mă atinge!”, Maria Magdalena este cuprinsă de o emoție puternică și se retrage speriată. Mâna stângă a lui Iisus indică spre cer, unde va ajunge curând.
Pictura, ulei pe pânză de 130 x 103 cm, se află la Muzeul Prado din Madrid.

Iată aici și un videoclip cu operele lui Correggio în care omagiază grația și frumusețea feminină.

16 comentarii:

  1. Cata expresivitate au personajele! Mi-a placut ca in videoclip arata si detaliile. Si ce detalii! :) Tablourile sunt foarte frumoase, dar si picturile de pe zidurile bisericilor. Mi-e greu doar sa-mi imaginez cum e sa zugravesc o cupola de biserica, dar sa o pictez cu atata maiestrie! :))
    Multumesc pentru picatura de frumos, Zina draga!
    Weekend minunat iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că s-a cam pierdut arta asta, a picturilor de biserică. Am vazut la biserici noi că acum sunt preferate mozaicurile. Frumoase și astea, nimic de zis.

      Weekend minunati si tie, dragă Diana!

      Ștergere
  2. Tare frumoasa si picatura aceasta. :) Asa vad cate nu stiu. Multumesc frumos!
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ina, cu picul, cu picul, se micșorează cele neștiute. :)

      Weekend frumos!

      Ștergere
  3. Mie in acest tablou mi-a placut mai mult natura...
    In filmulet am vazut multe personaje care zambesc si ale caror chipuri luminoase mi s-au parut linistitoare si tare frumoase.
    Cel mai mult mi-a atras insa atentia un tablou, care o are ca protagonista pe Antea. Stiu acest lucru pentru ca l-am cautat (destul de mult pana l-am gasit). Mi se pare fascinant.
    Acesta este: Antea.

    Pupici cu mult drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Portretul este de Parmigianino și am scris lucruri interesante despre el pe vechiul blog, Zinnaida. Aici https://zinnaida.blogspot.com/2017/11/autoportret-parmigianino-portret-anthea.html

      Zi frumoasă, dragă Rux!

      Ștergere
    2. :))) Oh Doamne! Asa imi trebuie daca ma uit la filmulet fara sonor!!! Dar in mod ciudat eu am dat search pe google dupa Corregio si a aparut si acest tablou. N-am mai cautat - mi se parea mie ca difera de celelalte (sper ca nu citeste pictorul de pe unde o fi - nu cred sa fie prea bucuros ca cel mai mult din operele lui imi place una realizata de altcineva... :O )
      Merci mult ca mi-ai atras atentia <3
      Pupici cu mult drag!!!

      Ștergere
    3. :)) Ai haz, nu glumă, dragă Rux! Se mai întâmplă și încurcături de-astea, nu trebuie să te necajești.

      Duminică frumoasă!

      Ștergere
  4. Ai mare dreptate! Pic cu pic descoperim nestiutele!
    Si totusi tot o imensitate ramane! :) Cand ma gandesc cum pictau pe atunci mi se pare... fabulos! Nici nu stiu ce cuvant sa folosesc!
    Este atata perfectiune, incat aproape mi se pare incredibil! Mana ei dreapta si mana lui stanga si ochii lor parca sunt aliniate cumva...!
    Minunat! Multumesc, draga Zina! Un weekend excelent sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh! A cazut și pictura în derizoriu, ca multe altele...

      Mă bucur mult că ți-a plăcut alegerea mea. Weekend minunat, dragă Suzana!

      Ștergere
  5. Interesanta alegere,deoarece Correggio se afla intre Renastere si un precursor al barocului,influientat atat de Leonardo(sfumato),de Rafael
    Michelangelo,dar si de Mantegna(raccourci).Dinamismul compozitiilor sale
    (fresca sau ulei),cu personaje pline de gratie,dar si trairi intime,
    este subliniata de o cromatica in tonuri deschise,cu efecte emotionale
    .Multe sunt de descifrat din lucrarea prezentata;emotionanta !
    Speram o saptamana mai normala,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariul care completează micul meu articol!

      Săptămână bună să ne fie, dragă Natalia!

      Ștergere
  6. Un artist deosebit! Iar opera pe care ați ales-o aici este extraordinară. Cât de bine a surprins pictorul momentul încărcat de o emoție nemaipomenită. Maria Magdalena, plecată la mormântul lui Iisus, gata să împlinească rânduielile obișnuite pentru cei morți, să se întâlnească cu Hristos viu! Ce surprinsă trebuie să fi fost și ce frumos a ilustrat artistul această emoție. Cine mai realizează astăzi asemenea capodopere?
    Mulțumesc mult și pentru această pagină din istoria artei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...Și ce frumos ai comentat tu, Alex!
      Cât despre cine mai realizează astăzi... Se pare că deviza artistilor de astăzi este ”originalitate cu orice preț”. Și cum mijloacele de exprimare frumoase au fost folosite de mulți, se descurcă și ei cum pot! :))

      Săptămână frumoasă!

      Ștergere
  7. Mie imi place cromatica tabloului, o cromatica rafinata :)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !