9 august 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (37) John Constable. Construirea unei bărci. 1815John Constable (1776 East Bergholt – 1837 Londra), pictor romantic, a învățat să picteze ca autodidact. Din anul 1795 a fost pictor de topografii la Londra. Aici a urmat diferite cursuri la Academia Regală, al cărei membru a devenit în anul 1829.

Artistul s-a inspirat din operele vechilor maeștri și din cele ale pictorilor Thomas Gritin și Claude Lorrain. A pictat portrete, picturi religioase și s-a oprit asupra peisajelor după o călătorie în Italia, în 1819.
Peisajele lui John Constable sunt marcate de o viziune vie asupra naturii și de o execuție minuțioasă. A încercat să capteze, în special, vegetația și schimbarea cerului și a luminii în timpul diferitelor fenomene ale naturii.
Împreună cu William Turner și cu Richard Parkes Bonington, a dezvoltat un gen de peisagistică ce va influența pictori din toată Europa – mai ales pe cei ai Școlii de la Barbizon și, mai târziu, pe impresioniști.
Constable a fost primul care și-a conceput schițele direct după natură. În lucrarea ”Construirea unei bărci” a mers chiar un pas mai departe, concepând întreaga pictură în natură, având motivul în fața ochilor. Este singura pictură lucrată în natură și are un statut special în cadrul operei artistului.
Pictura, ulei pe pânză de 50,8 x 61,9 cm, se află la muzeul Victoria și Albert din Londra.
Iată aici și un videoclip cu cele mai frumoase peisaje ale pictorului.

6 comentarii:

 1. Acest remarcabil pictor,al tuturor timpurilor,scria,in 1821,"pictura
  este nimic,fara exprimarea sentimentelor"!
  In tinerete,Constable calatorea mult prin imprejurimi,unde facea stu-
  dii si schite dupa natura:"..acestea m-au facut pictor".Subiectele sunt din viata de zi cu zi,ceea ce pentru acea epoca nu era "modern".
  In urma casatoriei(portretul suav al sotiei!),in luna de miere in zone
  marine,Constable este inspirat de o lumina pura,curata si o dinamica
  a tuselor de culoare;apare si o tenta emotonala.A suferit mult la moartea sotiei,tinand doliu p.a.propria moarte si ingrijindu-i pe fii.
  A criticat tendinta neogotica in arta,"o pura imitatie".Despre (1835)
  "Stonehenge",pictura cu o atmosfera mistica,cu doua curcubee,spune:"
  un monument tainic,inaltat pe un platou fara margini,de care nu s-a
  atins nici trecutul,nici prezentul...care va v-a conduce intr-o peri-oada enigmatica...".O alta splendoare este "Catedrala Salisbury"...
  Studiul naturii de catre John Constable,a influientat nu numai pe
  contemporani,dar si Scoala de la Barbizon,mai mult,impresionismul,
  secolului 19-lea,la sfarsit !
  Ramai fara cuvinte,draga Zina,pentru a-i descrie opera !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar fără cuvinte! de fapt, eu nici nu încerc să descriu viața și operele artiștilor, ci doar să trezesc curiozitatea cititorilor pentru a le căuta ei înșiși. :) De aceea, completările tale sunt întotdeauna foarte binevenite. Mulțumesc, dragă Natalia!

   Ștergere
 2. Si este cu siguranta superba. Ai senzatia ca te teleportezi acolo, ca simti freamatul frunzelor si mirosul ierbii si al apei... ca auzi sunetul facut de unelte pe lemnul barcii... si norii - norii sunt atat de frumos redati.
  Am descoperit ca si in celelalte picturi din filmulet (pe care l-am si salvat in playlistul de youtube <3) norii au ceva aparte -parca insufletesc compozitia. Si copacii <3.
  Salisbury Cathedral from the Meadows 1831 este atat de frumos - are si curcubeu!!

  Pupici cu drag si un sfarsit de saptamana minunat :)!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur mult că ți-au plăcut picturle lui Constable! Da, pictura Catedrala Salisbury este vestită.

   Duminică frumoasă!

   Ștergere
 3. Credeam ca am dat drumul la comentariu, dar cine stie pe ce am apasat! :)
  Dupa ce am citit comentariul prietenei tale, Natalia, pot adauga prea putin. Doar ca imi place si ca aceasta revedere a fost deosbita!
  Multumesc, draga Zina! O duminica placuta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag, Suzana! Revederea cu marii pictori e întotdeauna deosebită, chiar dacă se întâmplă a nu știu câta oară.

   Săptămână excelentă!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !