11 iulie 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (4)

ROMAN DE JULES VERNE.

Urmare la Cinci săptămâni în balon (3)


CAPITOLUL X


Încercări anterioare. Cele cinci chesoane ale doctorului. Arzătorul cu hidrogen și oxigen. Caloriferul. Sistemul de manevrare. Succes sigur.

Doctorul Fergusson explică faptul că a ales să urce și să coboare balonul prin dilatarea sau contractarea gazului din el, obținută prin modificarea temperaturii.
Concepuse un arzător care încăzea și răcea gazul din balon într-un mod asemănător unui aparat de aer condiționat. Operația se făcea prin descompunerea apei, de aceea avusese nevoie de rezervoarele de apă.

CAPITOLUL XI

Sosirea la Zanzibar. Consulul englez. Locuitorii nu văd cu ochi buni călătoria cu aerostatul. Făcătorii de ploaie. Umflarea balonului. Plecarea din 18 aprilie. Ultimul adio. Victoria.
Pe 15 aprilie, după o călătorie liniștită, vasul Resolute aruncă ancora în portul Zanzibar din insula cu același nume.
Insula Zanzibar era condusă de imamul din Mascate. Pe insulă se făcea comerț cu cauciuc, fildeș, dar mai ales cu sclavi.
Călătorii fură întâmpinați de consulul englez, care își puse locuința la dispoziția doctorului Fergusson, lui Dick Kennedy și lui Joe.
După ce aerostatul fu debarcat și se duse vestea despre expeditie, negrii de pe insulă deveniră agitați, socotind că balonul avea să dăuneze soarelui și lunii, venerați de religia lor.  Consulul îi sfătui pe călători să se instaleze pe o insulă nelocuită din apropiere. Acolo fu umflat balonul, acolo se încărcară bagajele în nacelă.
Negrii voiră din nou să intervină, unii chiar săriră în apă, să ajungă pe insulă, dar au fost îndepărtați. Au început atunci să facă farmece și descântece ca să aducă uragane și grindină, dar nici cu asta nu au reușit nimic. Se resemnară atunci să bea și să cânte toată noaptea.
La ospățul din seara dinaintea plecării, toată lumea a fost cam înnegurată, din cauza grijilor. Numai doctorul Fergusson își păstră calmul obișnuit. A doua zi, la șase dimineața, se îndreptară spre nacela balonului. Kennedy îl mai întrebă o dată pe doctor dacă nu se răzgândește. La răspunsul negativ al acestuia, el îi spuse că atunci îl va însoți în călătorie.
Când balonul se ridică puțin în aer, doctorul spuse cu glas tare că botează balonul cu numele ”Victoria”. Cei de jos îi aclamară pe călători, apoi aerostatului i se dădu drumul și se înălță în văzduh.

CAPITOLUL XII

Traversarea strâmtorii. Mrima. Părerile lui Dick și propunerile lui Joe. Rețetă de cafea. Uzaramo. Nefericitul Maizan. Muntele Duthumi. Hărțile doctorului. O noapte pe un nopal.
Balonul, împins de un curent de aer, pluti peste canalul Mozambic și ajunse în două ore deasupra coastei de sud a Africii, și anume în regiunea Mrima. Victoria trecu deasupra unui sat, a cărui populație urlă de teamă și de furie, trăgând cu arcul asupra aerostatului, fără a-l nimeri.
Kennedy și Joe priviră pe săturate peisajul superb, întrecându-se în a-și mărturisi admirația față de călătoria cu balonul. După aceasta, cei trei dejunară, încheind cu delicioasa cafea preparată de Joe, care le încredință secretul rețetei: trei părți egale de cafea Mocca, Rio Nunez și Bourbon.
Balonul traversă deasupra unor întinse terenuri cultivate, cu porumb, orz și orez. Din loc în loc, în mari cuști de lemn, se vedeau capre și oi, ținute așa ca să fie apărate de animalele de pradă. În fiecare sat peste care trecu, locuitorii blestemau și trăgeau cu săgeți care nu își atingeau ținta.
Victoria pluti apoi desupra țării Uzaramo, ținuturi umede în care exploratorii Burton și Speke suferiseră tare de malarie. Fergusson ridică mai sus balonul, ca să nu ajungă până la ei miasmele pământului umed. Îndreptându-se spre muntele Duthumi, balonul trecu pe deasupra unor uriași baobabi. De unul dintre ei fusese legat exploratorul francez Maizan și fusese ucis în chinuri lente de căpetenia negrilor ce trăiau acolo.
Spre seară, balonul trecuse peste muntele Duthumi și aruncase ancora într-un copac uriaș de pe versantul opus. După cină, doctorul determină latitudinea și longitudinea la care ajunseseră. Își consultă hărțile și constată că se afla unde dorise, pe urmele exploratorilor dinaintea lui.

* * *

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !