9 iulie 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (3)

ROMAN DE JULES VERNE.

CAPITOLUL VII

Amănunte de geometrie. Calculul capacității balonului. Aerostatul dublul. Învelișul. Nacela. Aparatul misterios. Alimentele. Socoteala finală.
Doctorul Fergusson hotărâse să umple aerostatul cu hidrogen. Calculase greutatea pe care balonul urma să o transporte ca să afle mărimea forței capabile să ridice această greutate și, ca urmare, să afle ce capacitate avea să aibă balonul.

De fapt, aveau să fie două baloane, unul mai mic, introdus într-unul mai mare. Amândouă erau ovale și comunicau între ele. Această formulă era cea mai avantajoasă. La coborâre nu trebuia să fie eliminat decât gazul din primul balon. În caz de accident, de vreo spărtură în peretele primului balon, cel din interior rămânea neatins.
Învelișurile baloanelor erau perfect impermeabile. Nacela era făcută din răchită întărită cu o armătură de metal. Plasa care susținea nacela era din frânghie de cânepă foarte rezistentă.
În nacelă mai erau aparatele necesare producerii hidrogenului, rezervoarele cu apă, instrumentele necesare călătoriei, trei ancore de fier și o scară de mătase, apoi apă potabilă și alimente, un cort, pături, arme și muniție. Pe lângă acestea, mai era și lestul destinat menținerii echilibrului în aer.

CAPITOLUL VIII

Aerele lui Joe. Comandantul lui Resolute. Arsenalul lui Kennedy. Ultimele pregătiri. Masa de adio. Plecarea din 21 februarie. Ședințele științifice ale doctorului Duveyrier. Livingstone. Amănuntele călătoriei aeriene. Kennedy redus la tăcere.
Cam pe 10 februarie pregătirile ajunseră la sfârșit. Bucuros și mândru, Joe prezenta aerostatul oricui dorea să afle câte ceva despre el, ocazie cu care băiatul câștigă ceva bănuți.
La 16 februarie sosi vasul Resolute, condus de comandantul Pennet. Vasul avea să transporte balonul, bagajele și călătorii pe țărmul Africii, în Zanzibar.
Pe 20 februarie, Societatea regală de geografie dădu un banchet în onoarea doctorului Fergusson și a lui Kennedy. Pe 21 februarie, Resolute ridică ancora.
Ofițerii din echipaj erau foarte interesați de această expediție, așa că doctorul Fergusson le dădu toate lămuririle pe care le doreau. Le povesti despre expedițiile care deja se aflau pe continentul african, apoi le spuse detalii despre expediția lui. Îi lămuri că expediția nu va dura luni de zile, așa cum durează cele ce parcurg drumul pe pământ. Va folosi curenții de aer, ajutat de posibilitatea de a coborî și de a urca aerostatul. Atunci când vor coborî, Kennedy avea să vâneze pentru a completa proviziile de hrană.
Auzind acestea, Kennedy declară că nu are de gând să participe la expediție, că îl însoțește pe doctor până în Zanzibar numai pentru a încerca să îl oprească până în ultima clipă.

CAPITOLUL IX

Ocolul Capului Bunei Speranțe. Puntea din față. Cursuri de cosmografie predate de profesorul Joe. Despre dirijarea baloanelor. Despre cercetarea curenților atmosferici. Evrica!
După patru săptămâni, Resolute ocolea capul sudic al Africii spre a întra în canalul Mozambic. Joe făcea ravagii printre marinari cu povestirile sale, care îi uluiau mai ales pe tinerii elevi marinari.
Povestitorul spunea că după această călătorie nu vor mai  zbura pe orizontală, ci pe verticală, până la stele. Vor vizita planeta Saturn, cu inelul său, apoi Jupiter, unde un an durează cât doisprezece ani tereștri, Neptun – unde marinarii sunt bine primiți, Marte – iubitor de militari, Mercur – plin de hoți și de negustori. Firește, marinarii credeau doar pe jumătate născocirile lui Joe, dar ele făceau să treacă serile în mod plăcut.
Pe de altă parte, doctorul Fergusson purta convorbiri serioase și interesante cu ofițerii. Ei erau interesați dacă baloanele ar putea fi conduse prin aer cum sunt conduse navele pe apă. Doctorul le spuse că încă nu s-au găsit mijloace tehnice pentru aceasta. El va folosi curenții de aer care îi vor conveni, urcând și coborând aerostatul cu ajutorul unui sistem inventat și experimentat chiar de el.

* * *

6 comentarii:

  1. Omul care a intuit viitorul... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost un vizionar extraordinar. Am toată admirația pentru el și îi iubesc nespus de mult romanele. :) Mi-au vrăjit copilăria și încerc din nou plăcerea enormă de a le citi de câte ori povestesc aici un alt roman al lui Jules Verne.

      Ștergere
  2. Ce placut sa fii in nacela si sa visezi... Multumesc frumos, pentru portia de reintoarcere in timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. O carte fascinantă, mai ales pentru vârsta copilăriei, dar nu m-aș da în lături să o citesc și acum.
    Numai bine, doamna Zina și mult succes în acest minunat demers de a promova lectura! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să aibă tot atâta succes la cei mici cât are la cei mari :)

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !