4 iulie 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (2)

ROMAN DE JULES VERNE.

CAPITOLUL IV

Explorări africane. Barth, Richardson, Overweg, Werne, Brun-Rollet Peney, Andrea Debono, Miani, Guillaume Lejean, Bruce, Krapf și Rebmann, Maizan, Roscher, Burton și Speke.
Fergusson își alesese traseul în așa fel încât să lege între ele mai multe expediții africane. Cele mai importante erau cea a doctorului Barth, din 1849,  și cea a locotenenților Burton și Speke, din 1858.

Doctorul Barth călătorise în Sudan. Călătoria fusese grea, căci caravana călăuzită de tuaregi fusese atacată și jefuită de mai multe ori. Ajunse la lacul Ciad, apoi trecu prin regatul Adamaua, oprindu-se în orașul Yola. Un an mai târziu se afla în Timbuctu, unde rămase opt luni. Trăi în suferințe și mizerie, apoi fu izgonit de acolo, ca fiind creștin. După un drum lung de cinci luni ajunse înapoi la Londra.
Locotenenții Burton și Speke căutaseră izvoarele Nilului, așa cum le căutaseră mulți înaintea lor: Ferdinand Werne, Burn-Rollet, Peney, Miani, Debono și mulți alții. Cei mai mulți pieriseră pe drum, ceilalți nu reușiseră să se apropie de aceste izvoare. În 1858 eșuară și încercările celor doi locotenenți.

CAPITOLUL V

Visurile lui Kennedy. Articole și pronume la plural. Insinuările lui Dick. Plimbare pe harta Africii. Ce găsești între două vârfuri de compas. Expediții actuale. Speke și Grant, Krapf, De Decken și De Heuglin
Doctorul Fergusson se ocupa atent de pregătirile de plecare. Conducea construcția aerostatului și continua să învețe limba arabă și dialectele africane.
Kennedy era tot timpul cu el și încerca să-l facă să se răzgândească. Căzuse și făcuse un cucui, pe care i-l arăta mereu doctorului ca să-i sugereze ce ar putea păți dacă ar cădea cu balonul. Doctorul îl asigura mereu că nu vor cădea.
Dacă văzu că argumentele privind siguranța balonului nu au putere, Dick Kennedy începu să pună la îndoială necesitatea de a descoperi izvoarele Nilului sau de a duce civilizația europeană în Africa. Doctorul răspunse însă că nu își poate știrbi prestigiul renunțând la expediție. Nu numai atât, dar trebuia neapărat să întâlnească expediția căpitanului Speke, aflat deja în Africa. Mai erau și alte expediții care încercau să găsească izvoarele Nilului.
Dick Kennedy întrebă de ce se mai duc și ei dacă sunt atâtea expediții, dar doctorul Fergusson nu îi răspunse nimic.

CAPITOLUL VI

Un servitor ciudat. El vede cu ochii liberi sateliții lui Jupiter. Dick se ia la harță cu Joe. Îndoială și credință. Cântăritul. Joe Wellington primește o jumătate de coroană.
Doctorul Fergusson avea un servitor, Joe. Acesta era un om deosebit, cinstit, devotat stăpânului său și foarte priceput la toate. Inteligent și agil, vedea excelent și avea totală încredere în stăpânul său. Astfel, Joe era gata să își însoțească stăpânul în călătorie.
Între Kennedy și Joe aveau loc nenumărate discuții, neîncrederea înfruntându-se cu încrederea totală. Joe spunea că îl însoțește pe doctorul Fergusson ca să îl sprijine să treacă peste greutăți; Kennedy afirma că îi însoțește numai ca să insiste până în ultima clipă ca doctorul să se răzgândească.
Ultima discuție dintre cei doi fu întreruptă de Fergusson, care îi chemă să se cântărească. Deși Kennedy avu ceva de obiectat, se cântăriră toți trei și aflară că nu cântăresc mai mult de 400 de livre împreună (puțin peste 180 kg).

* * *

Urmează Cinci săptămâni în balon (3)

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !