2 iulie 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (1)

ROMAN DE JULES VERNE.

CAPITOLUL I

Sfârșitul unui discurs foarte aplaudat. Prezentarea doctorului Samuel Fergusson. ”Excelsior”. Portretul doctorului în întregime. Cină la ”Traveller’s Club”. Numeroase toasturi de circumstanță.
În ziua de 14 ianuarie 1862, la ședința Societății regale de geografie din Londra, Președintele societății tocmai își încheia discursul, lăudându-l pe doctorul Fergusson. Acesta apăru în fața membrilor societății.

Bărbatul în vârstă de vreo patruzeci de ani, cu o înfățișare demnă de încredere, ridică spre cer mâna și spuse doar un cuvânt: ”Excelsior!”, entuziasmând asistența.
Încă din vremea copilăriei, doctorul Fergusson fusese luat în călătorii de tatăl său. Influențat și de lecturile sale, tânărul îndrăzneț, descurcăreț, inteligent și cu o solidă pregătire științifică, făcuse deja înconjurul lumii la douăzeci și doi de ani. După moartea tatălui său, cutreierase India, apoi Australia. Ocolise apoi continentul american și făcuse o călătorie în Tibet. În timpul în care călătorise, Samuel Fergusson fusese și un corespundent activ al ziarului Daily Telegraph.
După ședință avu loc o masă festivă la Traveller’s Club. Aici lumea bău în onoarea tuturor călătorilor prin Africa, încheind cu Samuel Fergusson care urma să completeze descoperirile din continentul african.

CAPITOLUL II

Un articol din Daily Telegraph. Războiul ziarelor savante. M. Petermann îl susține pe prietenul său, doctorul Fergusson. Răspunsul savantului Konner. Parisul participă la evenimente. Diferite propuneri făcute doctorului.
În ziua următoare, Daily Telegraph publica un articol în care se arăta că doctorul Samuel Fergusson va încerca să străbată Africa cu ajutorul unui balon, de la est la vest.
La început, publicul se arătă neîncrezător. Un ziar din Geneva ironiză Societatea regală de geografie din Londra, dar domnul Petermann, care îl cunoștea personal pe doctorul Fergusson, reduse la tăcere ziarul elvețian.
În scurt timp, se află că fabricile din Lyon primiseră o mare comandă de tafta, necesară construirii balonului. Guvernul britanic pusese la dispoziția lui Fergusson vasul Resolute, condus de căpitanul Pennet.
Doctorul Konner publică o lucrare în care demonstra că această călătorie era posibilă, iar la Londra se făcură pariuri pe sume enorme cu privire la călătorie. Nu numai atât, dar numeroase persoane își oferiră colaborarea. Doctorul Fergusson îi refuză pe toți.

CAPITOLUL III

Prietenul doctorului. Începutul acestei prietenii. Dick Kennedy la Londra. O propunere neașteptată și neliniștitoare. Proverb puțin încurajator. Câteva cuvinte despre martirii din Africa. Avantajele unui aerostat. Taina doctorului Fergusson.
Doctorul Fergusson avea un bun prieten, Dick Kennedy. Acesta era un scoțian înalt și voinic, mare vânător și bun pescar. Se cunoscuseră și se împrieteniseră în India și, de fiecare dată când doctorul Fergusson revenea din vreo expediție, stătea câteva săptămâni în Scoția, la prietenul său.
Într-o zi, citind Daily Telegraph, Dick Kennedy află despre călătoria cu balonul prin Africa proiectată de Fergusson. În aceeași seară, Dick luă trenul spre Londra.
Ajuns acasă la doctorul Fergusson, Dick Kennedy îi spuse să renunțe la acea călătorie primejdioasă. Prietenul său îi răspunse nu numai că nu renunță, dar că îl ia și pe el.
Samuel Fergusson îi arătă lui Kennedy că e mult mai sigură călătoria cu balonul. O mulțime de exploratori pieriseră călătorind pe pământ, dispăruți,  uciși de băștinași sau morți din cauza climei și animalelor sălbatice.
La obiecția lui Kennedy că nu va putea să conducă balonul să meargă unde vrea el, Fergusson răspunse că se bazează pe alizee, care au direcția constantă, de la est la vest. Nu numai atât, dar, pe lângă vasul pus la dispoziție de guvernul englez, stabilise ca alte trei-patru vase să supravegheze coasta de vest la vremea sosirii sale.
Întrebat de Kennedy cum va proceda ca să urce și să coboare fără să piardă hidrogenul din balon, Fergusson răspunse că era secretul lui. Îi ceru apoi prietenului său să preia și el deviza expediției, ”Excelsior”. 

* * *

2 comentarii:

  1. VA MULTUMESC DIN TOATA INIMA DOAMNA ZINAIDA STRINU.DUMNEAVOASTRA M-ATI AJUTAT SA INTELEG MAI BIN CARTILE.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !