26 iulie 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (35) Pieter Claesz. Natură moartă cu lumânare. 1627


Pieter Claesz (cca.1597 Burgsteinfurt, Westfalia – 1660/61 Haarlem) este atestat documentar începând abia cu 1617 în Haarlem. Reprezentant al curentului baroc, a pictat naturi moarte care redau diferite obiecte casnice într-o înșiruire firească.
A elaborat împreună cu Willem Claesz ceea ce este numit ”monochromen Banketje” – un fel de natură moartă cu mese de mic dejun.
În lucrările sale, Pieter Claesz a evitat aglomerarea de obiecte tipică picturii flamande. A ales obiecte puține pe care le-a plasat aparent întâmplător pe fețe de masă albe. O altă caracteristică a picturii sale a fost paleta cromatică pământie, cu nuanțe de maro, ocru, gri și alb cu reflexe de lumină reduse. Prin acest stil pictural, Pieter Claesz a conferit claritate picturii olandeze de naturi moarte. 
Naturile moarte olandeze sunt purtătoarele unui mare contrast. Pe de o parte, redau într-un aranjament bine proporționat obiecte interesante, a căror frumusețe este pusă în valoare cu fast și migală. Pe de altă parte, aceste obiecte amintesc de inutilitatea lucrurilor cu caracter pamântesc, lumesc.
Și ”Natură moartă cu lumânare” are ca temă ”Vanitas vanitatum”. Lumânarea, aproape consumată, amintește de deșertăciunea și trecerea vieții. Cărțile simbolizează viața terestră. Pocalul cu vin din centrul compoziției este simbolul eliberării și al paradisului.
Pictura, ulei pe lemn de 26,1 x 37,3 cm, se află la Muzeul de Artă Mauritshuis din Haga, muzeu ce găzduiește Cabinetul Regal al Picturilor.
Iată aici și un videoclip cu picturile lui Pieter Claesz.

10 comentarii:

  1. Am vazut in filmulet o pictura cu o sfera - si ce se reflecta in ea. Foarte initeresanta. Printre cele cu mancare mia atras atentia una cu struguri -- in care parca vita de vie incepea sa se intinda in camera, ca si cand ar fi vrut sa puna stapanire pe loc.
    Detaliile sunt foarte bine scoase in evidenta! :)
    Pupici cu drag !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e unul dintre farmecele picturii! Te lasă să îți închipui c îți place! ☺

      Weekend frumos, Rux!

      Ștergere
    2. Asa este <3!!
      ps: imi cer scuze pentru lipsele unor cratime. Eu le tot corectez dar se pare ca si asa tot raman unele care nu se "bat". Am problema cu tastaura pe partea dreapta: -, k, " > cam astea nu prea vor sa mearga si spatiul asa ca uneori apar mai multe cuvinte legate... :(

      Multumesc mult, la fel :*

      Ștergere
    3. Se pare că se cere o tastatură nouă. ☺

      Mulțumesc și eu!

      Ștergere
  2. Foarte interesant si frumos tablou. Iar pictura pe lemn este mai aparte!
    Un pictor necunoscut mie. Oare chiar ideea inutilitatii obiectelor pamantesti a gandit-o pictorul, sau criticii i-au atribuit aceste valente? Este ca si cum ai picta filozofie, ceea ce este interesant, dar si mult prea ermetic.
    Multumesc pentru lectie, draga Zina! Un weekend superb sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De multe ori m-am gândit la asta... Nici acum nu sunt sigură dacă au fost gândurile pictorilor sau ale criticilor. Cred totuși că de la pictori pornește totul.

      Weekend minunat, dragă Suzana!

      Ștergere
  3. Imi plac picturile lui! Mult de tot! Mi se pare fascinat cum anumite obiecte se repeta in diferite picturi: paharul, pocalul, jambonul, pestele; chifle, fructe, lamaia decojita etc. si am senzatia ca... toate aceste obiecte sunt aranjate mereu altfel si fotografiate! Dar sunt pictate, de fiecare data, aproape identic (poate chiar identic, dar nu am stat sa cercetez). :)
    Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți pictori au făcut minuni cu mijloace puține. Să ne amintim de van Gogh cu floarea soarelui...

      Weekend minunat și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  4. Interesant !Ai putea spune,la o prima privire de ansamblu,peste lucrarile lui Pieter Claesz,"o ingramadire de nimicuri"!Cercetand cu
    atentie,remarci doua grupe:micul dejun si banchete,si a doua vanitas...
    (cu ajutorul simbolurilor-lumanari,cranii,ceasuri,instrumente muzicale
    ,carti vechi..),cum ar fi colectia biblica de viata lumeasca.In primele se remarca simplitatea compozitiei,obiecte "saracacioase".
    Claesz a fost printre primii(naturi moarte)care a apreciat rolul
    luminii,a "atmosferei"si tonului din culoare ca importanta sursa in
    exprimarea unicitatii lucrurilor pamantesti.Admir pictarea transparentei sferei,in care apare,intr-o perspectiva,si pictorul !!!
    Frumoasa prezentare si descifrare,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, atmosfera e impresionantă, misterioasă chiar.
    Mulțumesc pentru completări, dragă Natalia!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !