15 aprilie 2019

CITATE FAVORITE (107) Despre Păreri




Dacă nu se spun părerile contrarii între ele, nu e cu putință să se aleagă cea mai bună, ci trebuie să ne mulțumim cu aceea care a fost rostită; pe când, dacă sunt spuse, este cu putință; după cum și aurul curat nu poate fi cunoscut prin el însuși, însă după ce îl frecăm de alt aur știm care este mai bun. Herodot

Fiecare dintre noi are o părere strașnică despre sine, până când i se întâmplă vreo nenorocire; atunci se vaită. Solon
Părerea e un mare rău pentru oameni; experiența, însă, e lucrul cel mai bun. Theognis
Câte capete, atâtea păreri. Terentius
”Să fii statornic în părerea ta.” Da, afară numai dacă n-o va birui alta mai bună. Cicero
Mai adesea suferim din cauza părerii decât a realității. Seneca
Pe oameni îi tulbură nu lucrurile, ci părerile despre lucruri. Epictet
Multe lucruri de prisos, dintre acelea care te tulbură, poți înlătura, căci ele depind în întregime de părerea ta despre ele. Multă libertate îți vei procura când vei cuprinde cu mintea întreaga lume și când te vei gândi la veșnicie și la rapida schimbare a tuturor lucrurilor, la cât e de scurtă durata timpului dintre naștere și dezagregare, la timpul infinit dinainte de naștere și cel deopotrivă de nesfârșit de după dezagregare. Marcus Aurelius
Nu exista nimic bun sau rău în sine, ci numai părerea îl face așa. William Shakespeare
Părerea despre un om, ca despre aproape orice creatură, depinde de distanţa de la care îl priveşti. Ben Jonson
Fiecare are o părere înaltă despre sine, dar mai ales aceia care au cel mai puțin motiv pentru aceasta. Baltasar Gracián
Lumea e condusă de părere. Axel Oxenstierna
Nu trebuie să treacă nici douăzeci de ani pentru a vedea cum oamenii își schimbă părerile despre lucrurile cele mai serioase, chiar și acelea care li s-au părut cele mai sigure și mai adevărate. Jean de La Bruyère
Când toți aceia care ne înconjoară sunt de altă părere decât noi și se comportă în consecință, este greu să nu ne facă să șovăim, chiar dacă suntem convinși de rătăcirea lor. Arthur Schopenhauer
Adevărat sau fals, ceea ce se spune despre oameni ocupă adesea tot atâta loc în viața lor ca și ceea ce fac. Victor Hugo 
Sursa foto
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

14 comentarii:

  1. Multe lucruri avem de invatat in aceasta zi de luni!
    Cred ca Seneca sintetizeaza perfect aceasta idee. Realitatea este una si atitudinea noastra si parerea noastra despre aceasta realitate este cu totul altceva si ea este cea care ne afecteaza! Merita sa cugetam la acest aspect.
    Pentru ca inca il mai citesc si pe Maigret, aproape obsedant, atunci cand este intrebat despre parerea lui, raspunde invariabil ca nu are nici una!
    O colectie minunata despre un subiect foarte util!
    Multumesc draga Zina! O saptamana frumoasa si spornica! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omul este, prin esența lui, o ființă subiectivă, așa că ”părerea” îl caracterizează perfect. Nu putem să fim toți filosofi (în sensul de înțelepți), dar e bine măcar să știm ce... părere au ei despre una și alta! ☺

      Săptămână excelentă, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Ati da cu parerea uneori este ca si cand ai pune pe cineva la zid ... vorbesc din experienta! Uneori mai bine îti musti limba si taci! :)) Seneca a pus esenta în tot ceea ce am vrut eu sa zic aici! :) Asa ca ... "cate capete, atatea pareri" ... dar "cel mai bine este sa fi statornic în parerea ta"!
    Zile cu soare si sanatate, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, trebuie să te gândești foarte bine înainte de a-ți spune părerea, indiferent despre ce este vorba.

      Zile cu soare să fie, că tare le mai dorim! Numai bine, dragă Ella!

      Ștergere
  3. Mi-au placut tare mult ''parerile''si-s de luat aminte! Mi-am ales Ben Jonson cu ''Parerea despre un om.. depinde de distanta de la care il privesti''.
    Si eu citez cateodata, o prietena veche si tare draga, care are o vorba ''am o parere buna si una personala''. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Parerile! :) E bine sa avem pareri, e bine sa ne tinem de ele, dar nu e o "crima" daca le mai schimbam, pentru ca totul se schimba, inclusiv parerile noastre, in urma unei noi experiente, eventual, in urma unei mai bune intelegeri a realitatii.
    "Votez" cu Herodot. :) "Cand doua pareri sunt la fel una e in plus" - nu stiu cine a zis-o.
    Superba postare!

    Saptamana minunata iti doresc, Zina draga! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără îndoială că, acumulând experiență, ni se mai schimbă și părerile despre un subiect sau altul. Nici nu ar fi normal să fim închistați în același set de păreri toată viața.

      Săptămână excelentă, dragă Diana!

      Ștergere
  5. Dragă Zina, iată una din cele mai interesante teme de până acum! M-am gândit deseori cât de mult pot fi influențați oamenii simpli -că nu toți cad în capcană…cu toate că viclenia unora e mare- de felul în care își exprimă cineva părerea despre un lucru sau o persoană.
    Îi dau dreptate lui Shakespeare, favoritul meu: ” Nu există nimic rău sau bun în sine, numai părerea îl face așa”! Da, și bine-ar fi să te bazezi doar pe părerea ta, aici să fim atenți să nu ne bazăm pe părerea altcuiva, ci să urmărim omul și să ne facem noi înșine o părere personală în funcție de comportamentul și caracterul său.
    O săptămână senină îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord, ideal este să ai părerile tale nu să ți le însușești automat pe ale altora.

      Săptămână excelentă, dragă Mirela!

      Ștergere
  6. Excelente citate! Problema „părerilor” duce la multe confruntări între oameni. Și asta nu e rău, atunci când, în urma confruntării, biruiește părerea cea mai bună. Așa cum frumos a spus Herodot.
    Atâșia oameni înțelepți s-au strâns aici împreună, fiecare cu... „părerea” lui despre... păreri!
    Toate cele bune și zile frumoase, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog să observi că părerile celor mai mulți dintre înțelepții de față se cam aseamană!

      Sănătate și numai bine, Alex!

      Ștergere
  7. Mi se pare, ca aparentele sunt cel mai adesea inselatoare. Si o parere, poate parea inofensiva, in aparenta, si cel caruia i se pare binevoitor. Doar ca parerile, cu certitudine, doar par.
    :))
    M-am jucat putin si eu cu ganduri si cuvinte. Foarte interesanta colectie :*! Si utila <3.

    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui să ne expunem părerile numai după ce s-au transformat în convingeri bazate pe argumente și dovezi. Dar cel mai adesea nu o facem!

      Numai bine, dragă Rux! ♥

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !