20 martie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (18)

roman de LIVIU REBREANU

VI. YVONNE

6

Ghilotina fu ridicată în fața Palatului Primăriei și fu adus primul condamnat la moarte, un călugăr de peste optzeci de ani. De atunci, ghilotina lucră neîncetat.  După un timp, pentru spectatori se ridică o gheretă unde se vindea băutură. Chiar despre Lebon se spunea că noapte de noapte chefuiește cu judecătorii și jurații tribunalului revoluționar.

În primele zile ale lunii Messidor (20 iunie-19 iulie), se pregăti un proces extraordinar. Urma să fie judecat pentru fanatism un grup de șaisprezece persoane: preoți, călugări și călugărițe. Ședința tribunalului avea să se țină în catedrala transformată în Templul Rațiunii.
Aflând despre acest proces, Gaston deveni curios, ar fi mers și el să asiste. Se gândi apoi mai bine și renunță. Pe 13 Messidor, dimineață, plecă să-și viziteze bolnavii care nu se puteau deplasa. Vremea era frumoasă și hotărî să se plimbe puțin. Pașii îl duseră fără să-și dea seama la ghilotină. Porni pe o stradă și se trezi la catedrală. Până la urmă intră.
Procesul începuse, clericii erau condamnați unul după altul. Lui Gaston i se păru o glumă sinistră. Apăru și Lebon, care se așeză în fotoliu cu ochii încărcați de ură.
Se auzi numele unei acuzate: Yvonne Colllignon, de optsprezece ani, necăsătorită. Gaston tresări de parcă ar fi cunoscut-o, deși era sigur că nu o cunoștea. O căută cu privirile printre călugărițe, în timp ce ea răspundea, pierdută, președintelui. Făcu doi pași spre ea, ea îl privi și tresări și ea.
Se rosti condamnarea, în timp ce Gaston o privea. Simțea o undă de fericire și, în același timp, teama că are s-o piardă. Sări în fața președintelui și strigă că Yvonne e nevinovată. Lebon se ridică și spuse că e o fanatică periculoasă. Gaston ripostă că el este un fanatic și un asasin. Pe loc fu arestat, judecat și condamnat la moarte.
După ședință, Lebon ceru ca, la execuție, Gaston Duhem să urmeze imediat după Yvonne Collignon.

7

Condamnații fură scoși din catedrală și urcați într-o caretă, ca să fie duși la ghilotină. Gaston o ajută pe Yvonne să urce, apoi rămaseră unul lângă altul. Se priviră în ochi de parcă s-ar fi întâlnit după o lungă despărțire. El îi cuprinse mijlocul, ea îi surâse.
La ghilotină, muzica cânta și poporul urla. Privind la călău, Gaston își dădu seama că familia nu știa nimic de el și vor fi distruși când vor afla vestea morții sale. Simțind mâna fierbinte a Yvonnei în mâna lui, se gândi că, de fapt, nu are nicio importanță, că viața lui începuse numai în clipa în care a văzut-o pe Yvonne.
Yvonne fu decapitată și urmă el. Ultimul gând i-a fost că, dacă Yvonne a murit, el nu mai are de ce să trăiască.

*


Sufletul se smulse din întuneric și rămase în așteptare.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !