21 martie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (19)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (18)

Capitolul VII


ILEANA


Sufletul se rostogoli în îmbrățișarea spațiului și pătrunse din nou în întuneric.

1


Toma Novac s-a născut pentru bucuria dar și pentru durerea tatălui său, căci mama lui muri la naștere. Petre Novac mai fusese căsătorit de două ori, însă abia cu a treia soție a descoperit adevărata dragoste. Deși era doar servitoare, îi intrase atât de tare în suflet, încât divorțase fulgerător de a doua soție, cu care avea două fete, și se căsătorise cu ea.
Fericirea lui Petre Novac ținuse doar zece luni, până la nașterea lui Toma și moartea Floricăi. Îl iubi pe copil cu toată puterea inimii lui, îi luă profesorii cei mai buni, îi îndeplini toate dorințele. Fetele le căsători și le dădu zestre bogată. Când Toma împlini cincisprezece ani și el șaizeci și trei, căzu la pat. Își făcu testamentul și îl lăsă tutore băiatului pe Costică Brebenaru, om serios, cu stare, cel mai bun prieten al lui.
După șapte zile de zăcere, Petre Novac muri, în prezența băiatului său. Toma văzu în ochii tatălui său, în ultima clipă, o strălucire uimitoare, ca a unui briliant.

2

Pentru ca Toma să nu fie singur, Brebenaru îi găsi o mătușă îndepărtată și o aduse în casa părintească. Băiatul îl mai avu tovarăș și pe fiul lui Brebenaru, Mihai, care îi era prieten.
Toma urmă la facultate filosofia. Îi plăcea să citească, îi plăcea să caute răspunsuri la întrebări. Afacerile le conducea tot Brebenaru, lui nu îi plăcea. După ce își luă licența, începu o viață de petreceri. Căuta o anume femeie și, cum nu o găsi, renunță la această viață după vreo trei ani.
Tânărul plecă în Germania să studieze filosofia. După ce își luă doctoratul, plecă la Paris. Avu impresia că mai fusese  cândva pe acolo. La fel i se întâmplă și în Germania, la Mainz. După patru ani merse în Anglia, apoi, după opt luni, plecă la New York. Aici stătu numai două luni. În Europa izbucni războiul (primul război mondial) și el, la treizeci și cinci de ani, se întoarse acasă.
Mihai Brebenaru era avocat, fruntaș al baroului, era căsătorit și avea trei copii. Bătrânul Brebenaru alergă în toate părțile și îi obținu lui Toma o catedră universitară. Nu apucă să își inaugureze cursul, căci plecă la război.

* * * 

Urmează Adam și Eva (20)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !