6 martie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (12)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (11)

IV SERVILIA

6


În aceeași seară, Axius plecă spre Orient, însoțit de Myro și de doi sclavi. Se îmbarcară pentru Corint. Făcură escală la Delphi ca să ceară o îndrumare Pythiei, după cum îl sfătuise Myro, căruia îi spusese totul. Povața divină fusese să se ferească de puterea mâinilor sale. Fără a înțelege, Axius se mai liniști.

În Grecia, Axius merse din templu în templu, dar nimic nu îi fu de ajutor. În Egipt cutreieră numai cu gândul la întoarcerea acasă. Trecuse deja un an de la plecarea din Roma. Merseră la Ierusalim și aici îl întâlni pe procuratorul Pontius Pilatus, fost camarad de arme cu fratele său, Nonius.
Procuratorul se plânse de viața zbuciumată pe care o ducea acolo. Cu două săptămâni în urmă trebuise să condamne la răstignire pe un anume Iehoșua. Prietenii acestuia răspândiseră apoi zvonul că Iehoșua a înviat și s-a înălțat la cer și acum era mare tulburare.
Axius le povesti procuratorului și soției sale despre Servilia. Pontius Pilat spuse că trebuie să ucidă sclava ca să scape de farmecele ei.

7

Revenit la Roma, Axius fu întâmpinat cu mare bucurie de sclavi, apoi de Chryssila. Femeia îi spuse cuvinte pline de iubire și îl sărută. Cu gândul dus, Axius întrebă unde este Servilia. Chryssila fi izbită de întrebare și înțelese dintr-o dată totul, de la început. Îl privi cu dispreț de sus până jos și plecă.
După un timp, Axius se trezi din gândurile lui și își aminti cum ieșise Chryssila. Alergă pe urmele ei, dar era prea târziu. În cubiculum Servilia se zvârcolea pe jos cu un pumnal înfipt în piept. Alături Chryssilla privea mulțumită.
Axius se aruncă pe trupul Serviliei urlând de durere. În ochii ei se aprinse o flacără de fericire. El smulse pumnalul din pieptul ei, dar ea își dădu ultima suflare. Ieși ținând pumnalul strâns în mână. Sclavii îl înconjurară și îl duseră la baie, neștiind ce se întâmplase.
Axius dădu drumul pumnalului și acesta căzu în baie. Se dezbrăcă, intră în apă și dădu cu mâna de pumnal. Ca în vis, îl luă și își tăie venele de la mâini. Încet, încet, se pierdu într-un întuneric deplin.

*

Sufletul se înălță, apoi șovăi între viitor și trecut.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !