5 martie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (11)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (10)

IV SERVILIA

4

În câțiva ani, Chryssila îi dărui lui Axius trei băieți și o fetiță. Ea se făcea tot mai frumoasă după fiecare naștere. Se iubeau unul pe celălalt, iar Chryssila adăugase iubirii și gelozia.
Axius supraveghea casa de la Roma și moșia din Antium. În rest, se ocupa numai cu cititul. Pe Myro îl eliberase din sclavie și îl făcuse bibliotecarul său.
Într-o zi, Axius găsi la un librar un volum despre misterele egiptene privind viața și moartea. Când începu să îl citească, Axius fu cuprins de o emoție neînțeleasă. Părea că reîntâlnește lucruri știute de multă vreme, deși nu le știuse niciodată. Îi dădu și lui Myro să citească, dar acesta nu fu impresionat.
Axius reluă lectura cărții. Într-o seară, în timp ce citea absorbit, răsună un glas care îl făcu să tresară. Era o sclavă tânără și frumoasă, cu părul blond și ochii verzi. Se numea Servilia și fusese crescută pentru a o servi pe Chryssila. Fata făcu o impresie puternică asupra lui Axius, care nu își putea dezlipi privirile de pe chipul ei. Simțind că dacă mai stă în fața lui nu va rezista și o va lua în brațe, Axius o izgoni, fără să o lase să-i transmită mesajul de la Chrysilla.
Când își dădu seama că nu o lăsase să vorbească, se duse la soția lui. Sclava era acolo, îi povestise stăpânei ce se întâmplase. Ea se retrase lângă ușă, privindu-l arzător pe stăpân. El se simți din nou atras de ea și, voind să se stăpânească, o alungă și de acolo.
Neînțelegând nimic, Chryssila căută să-i împace aparenta supărare. Ea insista să afle ce îl supărase la sclava Servilia. El căută o scăpare și spuse că nu se simte bine.

5

Axius plecă să hoinărească prin Roma ca să își limpezească mintea. Se gândi să intre la o curtezană ca să alunge obsesia pentru sclavă. Renunță. Se gândi că lipsa de ocupație este de vină, căci Servilia nu era mai frumoasă decât soția lui. În clipa următoare dori să plece undeva cu sclava, să înceapă o viață nouă. Și-ar fi pierdut însă familia și respectul lumii. Îi veni în minte să se culce o dată cu Servilia, ca să își potolească simțurile. Totuși, nu voia să își jignească soția, nu merita aceasta.
Ajuns seara acasă, Axius se culcă și o visă numai pe Servilia. Dimineața, cutreieră casa, în speranța că o va întâlni. După-amiază hotărî să plece la Antium, bucuros că se va duce să își ia rămas bun de la soția lui și o va vedea la ea pe Servilia. Nu era acolo și plecă fără să o vadă.
La Antium îi spuse totul mamei sale. Bătrâna spuse că sclava i-a făcut farmece. Chemă o babă să-i dezlege farmecele, dar fără folos.
Axius se hotărî să facă o călătorie lungă, în Orient, cum plănuise demult. Reveni la Roma și luă scrisorile trebuitoare de la consulul Paulus Fabius. Când își anunță soția că pleacă fără ea, aceasta plânse și îl imploră să o ia și pe ea. Tocmai atunci intră Servilia. Axius se aprinse de bucurie, dar îl enervară suspinele Chryssilei. Furios, chemă flagelatorul să îi dea douăzeci de nuiele sclavei.
Flagelatorul o luă pe Servilia de braț și o târî afară, urmat de Axius, cu Chryssila în urma lui. Flagelatorul smulse tunica fetei și Axius rămase cu privirile pe trupul ei gol. Privirile lor se întâlniră și se contopiră în timp ce fata primea primele lovituri. După câteva lovituri, Axius opri pedeapsa și fugi în casă.

* * * 



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !