27 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (9)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (8)

III HAMMA

5


Chiar a doua zi, Gungunum plecă la Nippur. Acolo fu bine primit de conducătorul orașului. Primi de la templul Enlil șapte coșuri cu tăblițe despre faptele lui Ghilgameș și cinci coșuri cu tăblițe despre facerea lumii.

Oastea orașului plecă la război și Gungunum, de supărare că nu putea și el să meargă, se îmbolnăvi. În vis îi apărea mereu Hamma care îl certa că nu plecase la război.

După trei luni de boală, Gungunum își reveni. Află că oștile akkadiene fuseseră înfrânte și regele Samsu-Iluna abia scăpase cu fuga. Tânărul se gândi atunci că poate zeii îl ocrotiseră și îl scăpaseră de moarte când nu fusese lăsat să meargă la război.

Gungunum primi veste de la mama lui că tatăl lui murise în luptă. Ea îl chemă acasă, dar el trimise răspuns că trebuie să termine treaba cu care îl însărcinase regele. Iată însă că oștile vrăjmașe ocupară orașul. Regele Iluma-Ilum se instală în palatul conducătorului orașului.
La ospățul de biruință asistară prizonierii, care în zori fură uciși. Slujitorii templelor lui Enlil fură cruțați, fiindcă și Iluma-Ilum i se închina zeului Enlil. Preoții fură descătușați. Lui Gungunum, fiind babilonian, i se ceru ca într-o lună să plătească o răscumpărare. Dacă nu plătea, avea să fie ucis. Până atunci rămase în lanțuri. Tânărul îl trimise pe Ululai cu scrisoare chiar la regele Samsu-Iluna, cu rugămintea fierbinte să îi plătească răscumpărarea.

6

Prizonierii fură aruncați în curtea porcilor. După un timp, Gungunum intră în vorbă cu căpetenia paznicilor și află că Hamma fusese luată în Casa femeilor lui Iluma-Ilum. Fericit că fata trăiește, tânărul regretă că trimisese după răscumpărare. Prin bătrânul scriitor al curții, el rugă pe marele preot al lui Enlil să îi ceară regelui Iluma-Ilum să îl primească în biblioteca lui, despre care auzise că e bogată în tăblițe sfinte.
Marele preot vorbi cu noul conducător al orașului, care promise că îi va spune regelui rugămintea lui Gungunum. Regele chiar era așteptat să se întoarcă în oraș, căci nu reușise să cucerească cetatea Kiș și oprise războiul.

7

Ululai sosi cu răscumpărarea și o plăti conducătorului orașului. Aflând aceasta, Gungunum fu cuprins de îndoieli. Nu înțelesese de ce conducătorul primise răscumpărarea dacă urma să vorbească regelui despre rămânerea lui ca prizonier.
Într-o dimineață Ululai vesti sosirea lui Iluma-Ilum. După mai multe ceasuri porțile închisorii se deschiseră. Prizonierii în lanțuri fură duși în curtea templului zeului Enlil. Prizonierilor li se strigă să se arunce cu fața la pământ.
Gungunum auzi izbituri și urlete și înțelese că prizonierii sunt uciși, drept răzbunare că regele nu izbutise să ia cetatea Kiș. Îl auzi pe Ululai cum striga că el plătise răscumpărarea pentru Gungunum. Ridicând puțin ochii, tânărul văzu cum Ululai este străpuns de sulițele mai multor ostași. Simți apoi lama sabiei aducând moartea în trupul său.

*

Sufletul rătăci prin spațiu, înălțându-se, apoi coborând din nou spre lumea materială.

* * * 



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !