28 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (10)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (9)

Capitolul IV

SERVILIA

Sufletul se zbătu în căutarea unui nou adăpost, apoi se liniști, strâns într-o viață nouă.

1

Axius era al șaptelea copil al cavalerului roman Nigidius Saturnius. Nu s-au prea bucurat la nașterea lui, dar a devenit repede răsfățatul familiei. De altfel, numai primul născut al lui Nigidius fusese tot băiat, Nonius. Urmaseră cinci fete și apoi Axius.
După ce îmbrăcă toga virilă, Nonius fu trimis la legiunile lui Varus, să lupte împotriva germanilor. Ca să aibă vești mai repede, familia se mută la Roma. Numai Axius rămase la Antius, în grija bunicii sale. Se ocupa de el și Myro, un excelent sclav grămătic, mare cunoscător al limbilor latină și greacă.
Trecură trei ani și toată familia veni brusc la Antium. Varus fusese înfrânt și Nonius murise în luptă. Acum, Axius era viitorul familiei sale. De îndată ce atmosfera se liniști, familia reveni la Roma. Pentru Axius se angajă un retor care să îi dea lecții de oratorie și un atlet care să îl învețe gimnastica și mânuirea armelor. Avea treisprezece ani și era cam moale și visător.
În primăvara următoare, Axius fu logodit cu Chrysilla Autronia, fetița de zece ani a lui Autronius, provenit dintr-un neam nobil. Băiatul își văzu logodnica foarte rar, aflase doar de la surorile lui că e o fire orgolioasă.

2

Myro îl conduse pe Axius prin Roma. În plimbările lor, încercă să îi arate că zeii sunt, de fapt, fațete ale unuia singur. Văzând neîncrederea lui Axius, îi spuse că va înțelege când va studia filosofia.
Zilnic, Myro îl duse pe Axius pe strada unde se aflau cele mai multe librării și se uitară la noile apariții. Îl duse și la biblioteca publică din templul lui Apollo. Aflând că în toate casele mari se cuvine să existe o bibliotecă, Nigidius îi porunci lui Myro să întocmească una.
Când îmbrăcă toga virilă, Axius trebui să plece și el la oaste, la legiunile lui Germanicus. Zăbovind însă câteva luni, când plecă el întâlni soli ce vesteau victoria romanilor, așa că se întoarse acasă. Aici îl găsi pe tatăl său pe moarte. Îi lăsa o avere de câteva milioane de sesterți și îl rugă să o folosească cu înțelepciune.

3

Nefiind atras de vreo activitate, Axius studie filosofia la Roma timp de șase ani, dar nu îi aduse nicio bucurie, nicio iluminare. Când se duse la Antium să o vadă pe mama sa, aceasta îi aminti că este logodit. Avea douăzeci și patru de ani și sosise clipa să întemeieze o căsnicie.
Tânărul se duse în vizită la familia Autronius. Ușor mirat, acesta îl conduse în grădină, unde se aflau Chrysilla și mama ei. Tânăra era frumoasă, dar se purtă rece, ca să îl pedepsească pentru că o uitase atâta timp. După căsătorie, însă, Chrysilla își pierdu răceala.

* * * 



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

  1. Cât de frumos și interesant scrii, draga mea! E o adevărată plăcere pentru mine să trec de fiecare dată pe aici.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !