26 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (8)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (7)

Capitolul III

HAMMA

Încet, încet, sufletul coborî spre o țintă nouă.

1

Marele nubanda Pidur Libur era prietenul regelui Samsu-Iluna, domnitor peste Sumer și Akkad. După ce îi muriseră șase copii, soția lui, Nim-Utumu, îl născuse pe Gungunum. Băiețașul trăi și i se dădu drept însoțitor permanent sclavul Ululai, de cincisprezece ani.
Când Gungunum avea cinci ani, începură să se plimbe prin oraș, Babilon. Ululai, sclav adus din Assur pe când avea trei ani, îi spunea numai povești sângeroase, întâmplări din războaie. Copilul se înfiora, nu-i plăceau aceste povești. El nu voia să lupte, ar fi dorit să învețe să scrie.
Sclavul îl pârî pe copil stăpânului. Tatăl lui Gungunum se bucură însă și îi porunci să-i facă o tăbliță și un stil. Văzând strădania băiatului, îi aduse câteva tăblițe și un stil chiar de la marele scriitor al regelui. Băiatul învăță repede cum să scrie cu litere cuneiforme. Tatăl era tare mulțumit. El însuși fusese scriitorul regelui Hammurabi. Când acesta murise, fiul său, Samsu-Iluna, îl numise pe Pidur Libur îngrijitorul averii regale pe timp de pace și căpetenia oastei la vreme de război.
Când Gungunum împlini treisprezece ani, tatăl său hotărî ca dupa sărbătoarea Akiti băiatul să meargă la Borsippa, să învețe semnele sfinte.

2

În primele zile ale sărbătorii Akiti, dedicată marelui zeu Marduk, Gungunum cutreieră prin oraș însoțit de Ululai. Într-o seară, Ululai îl duse pe băiat în grădinile zeiței Iștar, zeița dragostei. Pretutindeni se aflau curtezane goale sau aproape goale care se ofereau trecătorilor gratuit, așa cum se întâmpla numai de sărbătoarea Akiti. Ululai alese două, mamă și fiică. Fiica îl făcu bărbat pe Gungunum.

3

În ziua următoare, toată lumea se înghesui la templul Esagil. Avea să aibă loc ceremonia de purificare, urmată de jertfe și de înveșmântarea templului. Pe treptele femeilor de neam, Gungunum văzu o fată de vreo doisprezece ani. Îi întâlni privirea și simți deodată iubirea ei, iubirea lui.
În timpul ceremoniei, băiatul îl văzu pe tatăl lui vorbind cu un bătrân care se duse apoi chiar la fata necunoscută. Află de la tatăl său că bătrânul este un nobil din Eridu, un oraș îndepărtat, de lângă mare.
Regele se afla în curtea templului. Marele preot veni la el și, conform ceremonialului, îl lovi puternic cu palma peste obraz. Regelui îi dadură lacrimile și oamenii scoaseră urlete de bucurie. Lacrimile regelui însemnau un an îmbelșugat și cu victorii în războaie.
Profitând de larma mulțimii, Gungunum se strecură lângă tatăl fetei și îl întrebă cum o cheamă. Recunoscându-l pe fiul lui Pidur Libur și bucuros de o eventuală căsătorie, bătrânul îi spuse că fata se numește Hamma.
La ceremonia ce urmă în seara aceea, Gungunum îl căută din nou pe bătrân, dar nu îl găsi. Tatăl său îi spuse că plecase în grabă, fiindcă regele Țării de la Mare pornise război, iar bătrânul trebuia să apere hotarul.
Gungunum plânse în noaptea aceea și își pierdu orice interes pentru sărbătoare. Merse cu Ululai în grădina iubirii, dar acum trupurile  femeilor îl scârbiră. O voia numai pe Hamma.
După două luni, Gungunum se pregătea să plece la Borsippa cu mama lui. Înainte de plecare tatăl lui îi spuse că Eridu fusese cucerit de dușmani și bătrânul fusese ucis în chinuri. Despre Hamma nu știa, poate fusese ucisă sau poate fusese luată sclavă.

4

Gungunum învăță foarte bine, timp de patru ani. Chiar conducătorul școlii spuse că nu mai are ce să învețe și îl trimise să-i slujească reginei Barnamtara. Sarcina lui era să pună în ordine tablițele vechi sumeriene aduse de regele Samsu-Iluna și dăruite reginei.
În niște coșuri dădu peste povestirile despre Ghilgameș, dar aveau lipsuri mari și datoria lui era să împlinească aceste lipsuri. Cum ai lui voiau să îl însoare, el ceru să plece cu oastea, gândind că poate o va găsi pe Hamma. Regele, însă, îl trimise la Nippur, după tăblițele lipsă.

* * * 

Urmează Adam și Eva (9)


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !