24 ianuarie 2019

MATILDA. Povestire pe scurt (9)

roman de ROALD DAHL

Urmare la Matilda (8)

Primul miracol

Matilda se așeză în bancă și domnișoara Trunchbull se așeză la catedră. Puse mâna pe carafa cu apă și începu din nou să vorbească urât despre copiii mici. Își dori chiar să existe un spray împotriva lor sau chiar fâșii de hârtie cu lipici, ca pentru muște.


Domnișoara Honey spuse că nu îi vine să râdă la o asemenea glumă. Directoarea ripostă că idealul ei de școală este una fără copii. Ridică apoi carafa și își turnă apă în pahar.
Odată cu apa, ajunse în pahar și salamandra. Trunchbull scoase un țipăt și sări în picioare, tremurând. Furioasă, urlă la Matilda să se scoale în picioare. O acuză că ea pusese vietatea în carafă. O amenință cu cele mai teribile pedepse, inclusiv cu școala de corecție. Fetița, știindu-se nevinovată, se înfurie și ea. Spuse că nu ea făcuse isprava, dar directoarea urla mai departe că ea o făcuse și o va da afară din toate școlile.
Matilda rămase cu ochii la paharul în care se zbătea salamandra. Simți cum o forță uriașă se adună în ochii ei, parcă vedea mici sclipiri ca de fulger. Privind tot mai concentrată la pahar, șopti abia auzit ”varsă-l”. Paharul se înclină foarte încet până când căzu într-o parte pe catedră. Apa și salamandra ajunseră pe pieptul directoarei. Ea sări ca arsă și începu iar să urle.
Domnișoara Trunchbull începu să întrebe cine făcuse asta. O acuză apoi din nou pe Matilda. Fetița spuse că nu se mișcase din bancă și toți copiii începură să strige că așa era. Nici domnișoara Honey nu văzuse vreun copil să se miște din banca lui. Directoarea ieși furioasă din clasă, trântind ușa în urma ei.

Al doilea miracol

După ce copiii ieșiră din clasă, Matilda se hotărî să-i spună domnișoarei Honey ce se întâmplase cu ea. Avea o privire ciudată și domnișoara Honey se îngrijoră.
Fetița îi povesti cum făcuse să se răstoarne paharul cu apă. Profesoarei nu îi veni să creadă și ceru explicații. După ce le ascultă, îi spuse fetiței că, dacă era adevărat, făcuse un miracol.
Ca să verifice, o întrebă dacă mai poate să facă asta o dată. Matilda spuse că nu știe și atunci hotărâră să mai încerce o dată. Acum, Matilda nici nu mai deschise gura îi porunci doar în gând paharului să se răstoarne. Își adună toată puterea creierului în priviri și, încet-încet, răsturnă din nou paharul.
Domnișoara Honey rămase cu gura căscată de uimire. Privi o vreme paharul, apoi se uită la Matilda. Fetița tremura toată, palidă, cu ochii strălucitori. Încet, ea își reveni, căpătând o figură liniștită, ca un înger.
Matilda îi spuse domnișoarei Honey că de data aceasta mersese mai repede. Profesoarei nu îi venea să creadă ce se întâmplase, deși văzuse cu ochii ei. Se înțeleseră să nu spună nimănui despre cele întâmplate și domnișoara Honey o pofti pe Matilda la ea acasă, la ceai.

* * * 

Urmează Matilda (10)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !