16 ianuarie 2019

MATILDA. Povestire pe scurt (5)

roman de ROALD DAHL

Urmare la Matilda (4)

Trunchbull

În pauză, domnișoara Honey se duse la directoare. Voia să o treacă pe Matilda într-o clasă superioară.
Domnișoara Trunchbull era o femeie foarte voinică și urâtă. Se îmbrăca ciudat și arăta mai mult ca un bărbat.


Domnișoara Honey începu să vorbească pomenind numele Matildei. Directoarea îi tăie vorba. Spuse că fusese la tatăl fetei, un om excepțional. Cumpărase de la el o mașină grozavă, cu doar zece mii de kilometri la bord. El îi spusese că fata e o neisprăvită și face multe rele.
Profesoara fetiței se revoltă. Spuse că asta nu poate să fie adevărat. Domnișoara Trunchbull spuse că e adevărat. Chiar era sigură că fata îi pusese sub birou o pocnitoare mirositoare în dimineața aceea. Era o fată rea și fetele rele sunt mult mai rele decât băieții răi.
Domnișoara Honey obiectă că fetița fusese pentru prima oară la școală în ziua aceea. Nu putea să pună ea pocnitoarea. Directoarea o întrebă de ce venise la ea. Profesoara spuse că voia să-i vorbească despre Matilda. După părerea ei, fetița era un geniu. Domnișoara Trunchbull strigă că tatăl fetei spusese că e o huligancă. Și doar el o cunoștea de când se născuse.
Profesoara Matildei susținu curajoasă că fetița trebuia să fie mutată cu copiii de unsprezece ani. Directoarea o învinui că vrea să scape de un copil pe care nu îl poate stăpâni. Nu acceptă să mute un copil de cinci ani cu cei de unsprezece. Încheie spunând că regretă că nu mai e voie să folosească biciul și cureaua. I-ar fi înroșit fundul Matildei, care îi pusese pocnitoarea.
Domnișoara Honey plecă supărată. Se gândea cum să o ajute pe Matilda și încă nu vedea o cale.

Părinții

Domnișoara Honey împrumută câteva cărți pentru clasele mai mari: algebră, geometrie, franceză. I le dădu Matildei și îi spuse să le studieze în timpul orelor, când ceilalți învață să scrie și să citească. Așa făcu și profesoara observă ce atentă era Matilda la ceea ce citea.
Domnișoara Honey se hotărâse să meargă la Matilda acasă. Voia să discute cu părinții ei. Nu putea să creadă că ei nu știau ce fetiță inteligentă au. Ar fi vrut să îi permită să îi dea lecții particulare.
Seara, după ora nouă, profesoara se duse acasă la Matilda. Îi deschise ușa domnul Wormwood, care o luă tare de la început. Îi spuse repezit, ținând-o la ușă, că nu răspunde pentru ce face fata la școală. Domnișoara Honey spuse că Matilda nu a făcut nimic rău. Ceru să intre pentru a vorbi despre fetiță. Tatăl spuse că acum se uită la televizor, să vină altădată.
Domnișoara Honey insistă și domnul Wormwood o conduse în living room. Aici, doamna Wormwood se uita avidă la televizor. Profesoara le spuse celor doi tot ce știe fata lor. Îi întrebă dacă ei au învățat-o. Domnul Wormwood spuse că el nu este de acord cu cititul cărților. Nici nu ține cărți în casă. Nu poți câștiga bani citind. Doamna Wormwood spuse și ea că o fată trebuie să arate bine, nu să citească. Așa își va găsi un soț bun. Făcu chiar o comparație între ea și domnișoara Honey. Găsea că ea a ajuns mai bine fiindcă a ales să arate bine.
Domnișoara Honey se strădui să fie calmă. Le spuse celor doi că fetița este un geniu matematic. Domnul Wormwood replică imediat că poate fi înlocuită de un calculator. Doamna Warmwood spuse că o fată nu își găsește un bărbat fiindcă e deșteaptă, că doar nu îi spune tabla înmulțirii.
Profesoarei nu îi venea să creadă. Degeaba le spuse celor doi că fata poate să ajungă la nivel universitar în doi-trei ani. Asta dacă va primi o educație suplimentară, în particular. Domnul Wormwood sări de pe scaun strigând că nici nu se gândește la universitate. Acolo se învață numai obiceiuri proaste.
Înțelegând că părinții Matildei nu vor fi niciodată de acord cu ea, domnișoara Honey plecă.

* * * 

Urmează Matilda (6)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Numai asa parinti sa nu ai! Sunt convinsa ca exista asemenea exemplare in lumea asta mare! Saraca copila!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !